in ,

Καταδικάζει την προσαγωγή και κράτηση του Νίκου Πηλού η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου

Φωτορεπόρτερ έξω από τη ΓΑΔΑ ζητούν την απελευθέρωση του Ν. Πηλού και τάσσονται αλληλέγγυοι στους προσαχθέντες.

Την προσαγωγή και κράτηση για πάνω από τέσσερις ώρες του φωτορεπόρτερ και μέλους της Νίκου Πηλού καταγγέλλει η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καλώντας τις αρχές να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Να σημειωθεί πως με δύο εισβολές στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας δυνάμεις των ΜΑΤ, των ΕΚΑΜ και της ΔΡΑΣΗΣ προχώρησαν με χημικά και κρότου λάμψεις σε 74 προσαγωγές, τραμπουκίζοντας ανθρώπους, δένοντας πολλούς πισθάγκωνα και εκκενώνοντας το 6ο κτιριακό μπλοκ όπου διαμένουν πρόσφυγες.

Μάλιστα, φωτογραφία στο Twitter δείχνει ανθρώπους στημένους με το πρόσωπο στον τοίχο και δεμένους πισθάγκωνα, έξω από το εκκενωμένο κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός προσήχθη αναίτια. Παρότι έκανε γνωστή τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή σε βάρος του και έπειτα από πέντε ώρες παραμένει υπό κράτηση.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου επιβεβαιώνει στην καταγγελία της πως ο φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην περιοχή «Προσφυγικά» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για ρεπορτάζ, όταν έγινε επιχείρηση της αστυνομίας και προσήχθη, παρότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του.

«Θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να αφεθεί άμεσα ελεύθερος ο συνάδελφός μας.

Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς» καταλήγει.

Εκατοντάδες αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη ΓΑΔΑ ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Την προκλητική στάση της αστυνομίας που παρεμπόδιζε φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους να καλύψουν το ρεπορτάζ καθώς και την προσαγωγή του Ν. Πηλού καταδικάζει και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΕΦΕ:

Από το πρωί της Τρίτης 22/11 η αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στα “Προσφυγικά” της λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Από την έναρξη της επιχείρησης η αστυνομία ήταν ιδιαίτερα προκλητική με τους φωτορεπόρτερ, τους καμεραμάν και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ.
Επικαλούμενοι εντολή εισαγγελέα, επιχείρησαν να παρακωλύσουν την εργασία τους απειλώντας τους με προσαγωγή.
Το απόγευμα και ενώ υπήρξε ξανά ένταση στα προσφυγικά, με την αστυνομία να εισβάλλει εκ νέου πραγματοποιώντας προσαγωγές, συνάδελφός μας ο οποίος βρισκόταν εντός του
κτιρίου, καλύπτοντας τα γεγονότα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε την ιδιότητα του στις αστυνομικές δυνάμεις, προσήχθη και αυτός.
Καταγγέλουμε τη βίαιη παρεμπόδιση να δουλέψει και την πολύωρη κράτηση του συναδέλφου και την κατασταλτική ενέργεια της προσαγωγής του που στόχο έχουν τη λογοκρισία την οποία πασχίζει επιβάλλει η κυβέρνηση στους δημοσιογράφους τους φωτορεπόρτερ και τους καμεραμάν ιδιαίτερα όταν οι κατασταλτικοί κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται σε δράση.
Λογοκρισία με βάση το νόμο Λιβάνιου και το αναθεωρημένο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα. Οι επιδιώξεις τους έχουν γενικότερη στόχευση, την μη καταγραφή από φωτορεπόρτερ καμεραμάν και δημοσιογράφους της βάρβαρης κρατικής κατασταλτικής δράσης και την αποσιώπηση της για να μην ενημερώνεται ο λαός για την κρατική βαρβαρότητα, να μην συνειδητοποιεί οτι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται διαχρονικά από την ένταση της κρατικής καταστολής, να μην συνειδητοποιεί τον αντιλαϊκό ρόλο του κράτους.
Η προσαγωγή του συναδέλφου δε στόχευε μόνο το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά γενικά την ενημέρωση. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του συναδέλφου μας. Δηλώνουμε οτι δεν ανεχόμαστε και ούτε θα υποκύψουμε στις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων να κρύβουμε από το λαό την αντιλαϊκή πολιτική και την κατασταλτική βαρβαρότητα επειδή έτσι θέλουν οι κυβερνήσεις και το κράτος. Δεν θα κάνουμε τη δουλειά μας καθ’ υπόδειξη της αστυνομίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.
Καλούμε τις ενώσεις του κλάδου να εκφράσουν την αλληλέγγυη τους στο συνάδελφο καταδικάζοντας την παρεμπόδιση του να κάνει τη δουλειά του και την προσαγωγή του και να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του. Η τρομοκρατία στους εργαζόμενους δε θα περάσει.
Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανησυχία από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα

Η Κιβωτός των Εγκλεισμών και ο Κλαυσίγελος του παιδιού. Του Θεόδωρου Μεγαλοοικονόμου