Μια μικρή δικαίωση ήρθε σήμερα για τους κατοίκους του Κορδελιού-Ευόσμου, αλλά και συνολικά της δυτικής Θεσσαλονίκης, που υποφέρουν πολλά χρόνια από την έντονη δυσοσμία που προέρχεται από τα ΕΛΠΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αναπνεύσουν. Το δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο πρώην πρόεδρο των ΕΛΠΕ για υποβάθμιση περιβάλλοντος με πρόθεση τελούμενη δια παραλείψεως κατ’ εξακολούθηση επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος κατηγορούνταν για την περίοδο 2016-2017 ότι με πρόθεσή του προκάλεσε υποβάθμιση περιβάλλοντος με παραλείψεις που αντιβαίνουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος ενώ είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε οφειλόμενη ενέργεια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέλειψε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά τη μονάδα κατεργασίας υγρών αποβλήτων για να μην ρυπαίνει το περιβάλλον με υγρά απόβλητα και με δύσοσμα αέρια, μεταξύ άλλων ότι δεν τοποθέτησε τις χοάνες απαγωγής αερίων εκπομπών οι οποίες οδηγούνται σε σύστημα απόσμησης. Επιπλέον, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέλειψε να λειτουργήσει καινούργια δεξαμενή εξισορρόπησης πλωτής οροφής των επιβαρυμένων ελαιωδών υγρών αποβλήτων ώστε τα υγρά που οδηγούνται σε επεξεργασία να είναι λιγότερο δύσοσμα. Παρέλειψε ακόμη να τοποθετήσει το κατάλληλο φίλτρο ώστε να μειωθούν οι δύσοσμες εκπομπές και να εγκαταστήσει δοχεία για την τελική φίλτρανση συγκράτησης των αιωρούμενων στερεών και του υπολειπόμενου οργανικού φορτίου των υγρών έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά τους πριν την τελική τους διάθεση στο Θερμαϊκό. Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να διαπιστωθούν μερκαπτάνες (δύσοσμες ουσίες) σε μεγάλη συχνότητα ανίχνευσης υπερβαίνοντας το επίπεδο πάνω από το οποίο γίνονται αντιληπτές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ρύπανση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος από δυσοσμία και ανθυγιεινά αέρια λόγω της εκπομπής θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στους ζωντανούς οργανισμούς και τα οικοσυστήματα.
Ενδιαφέρον έχει ότι η δίωξη προήλθε μετά από μηνυτήρια αναφορά των κατοίκων, η οποία είχε μπει στο αρχείο και ανασύρθηκε μετά το πόρισμα των μετρήσεων του ΑΠΘ το 2019. Συγκεκριμένα το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας κατονόμασε την πηγή της δυσοσμίας (οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ), ενώ μέσα από την έρευνα εντοπίστηκαν 55 χημικές ουσίες στα 171 δείγματα αέρα που συλλέχθηκαν από τους τρεις σταθμούς μέτρησης ρύπων στο Κορδελιό.
Για την ίδια υπόθεση της δυσοσμίας εκκρεμεί ακόμη μία δίκη υψηλόβαθμων στελεχών, ενώ η πρώτη δίκη που αφορά τη δυσοσμία ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου με την αθώωση δύο υψηλόβαθμων στελεχών των ΕΛΠΕ.
Στη σημερινή δίκη, που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου, κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ άλλων δύο Επιθεωρήτριες Περιβάλλοντος οι οποίες είχαν προβεί σε σχετικούς ελέγχους, ο πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Ευόσμου- Κορδελιού και κάτοικοι της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου τονίζοντας ότι είχε υποχρέωση να μην προβεί στις παραλείψεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων που αφορούν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Αναφέρθηκε ακόμη στο βίωμα των κατοίκων με τις καταγγελίες για έντονη δυσοσμία, το τσούξιμο στα μάτια σε μια συνθήκη που περιγράφηκε ως ανυπόφορη περισσότερο τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Σημείωσε ακόμη ότι με βάση τις καταθέσεις οι δύσοσμες ουσίες είχαν περάσει το κατώτατο κατώφλι της οσμής και για αυτό προκαλούσαν το ενοχλητικό φαινόμενο στους κατοίκους κάποιοι εκ των οποίων κατήγγειλαν έντονη τάση για εμετό. Όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, μεταξύ αυτών και τα προσκομιζόμενα έγγραφα με σχετική έκθεση ελέγχου έδειξαν ότι τα ΕΛΠΕ δεν είχαν προχωρήσει σε τοποθέτηση κατάλληλων φίλτρων πριν το 2018 και παράλληλα αποδείχθηκε ότι από την δραστηριότητα των ΕΛΠΕ προέκυψε ότι υπάρχουν οσμικές ενώσεις σε υψηλές συγκεντρώσεις. Τέλος, σημείωσε πως το δικαίωμα στο περιβάλλον είναι ένα συλλογικό δικαίωμα που αφορά τη ζωή όλων μας, των παιδιών μας, την ίδια μας τη ζωή. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, μια έννομη τάξη και ένα σύστημα δικαίου πρέπει να γαλουχεί και να λαμβάνει τον απαραίτητο σεβασμό για το περιβάλλον ενώ αναφέρθηκε και στις μάχες των ενεργών πολιτών του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου για τις αναγκαίες επεμβάσεις που αφορούν την ίδια τους τη ζωή.
Ο κατηγορούμενος δεν παραβρέθηκε στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του που τόνισαν πως δεν ήταν υπεύθυνος ο ίδιος και ότι η περιοχή δεν υπέστη ρύπανση και υποβάθμιση από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ. Οι δικηγόροι του μετά την εκφώνηση της απόφασης άσκησαν έφεση.
Ο Στέλιος Δημητριάδης, δικηγόρος και μέλος της συλλογικότητας «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», σημείωσε πως το σημαντικό μήνυμα της σημερινής δίκης είναι «πως αξίζουν οι αγώνες για το περιβάλλον να δίνονται και στα δικαστήρια, είναι μια μορφή μάχης και αναμένουμε και τις εξελίξεις από την επόμενη δίκη που θα γίνει τον Μάρτιο. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη των ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία, είναι μεγάλος ο δρόμος αλλά θα βρισκόμαστε εδώ».
Η Αλεξάνδρα Μανώλη, κάτοικος, δήλωσε από την πλευρά της πως οι κάτοικοι νιώθουν δικαίωση για την απόφαση τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση με τη δυσοσμία παραμένει η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Για δικαίωση του αγώνα της «Αναπνοής είναι δικαίωμα» και όλων των κατοίκων που μάχονται για ένα καλύτερο περιβάλλον μίλησε και η Μαρίνα Σαμαρτζίδου- Βότση δηλώνοντας πως «ως κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης αξίζουμε και δικαιούμαστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Εκτός από τις δικαστικές αποφάσεις ζητούμε να παρθούν μέτρα άμεσα για να μπορούμε να αναπνέουμε».