in

Καρδίτσα: Με ΜΑΤ και δακρυγόνα η δημοπράτηση δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Καρδίτσα: Με ΜΑΤ και δακρυγόνα η δημοπράτηση δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Υπό τον αστυνομικό κλοιό των ΜΑΤ και με αρκετή ένταση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο δημαρχείο Καρδίτσας η δημοπρασία για την εκμίσθωση 10 δημοτικών δασικών εκτάσεων για την εγκατάσταση τμήματος Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που αφορά την κατασκευή αιολικού πάρκου στις κορυφογραμμές των Αγράφων.

Η διαδικασία αυτή έγινε παρά την γενική κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας, είκοσι μέρες πριν την παράδοση της διοίκησης του Δήμου και παρά το γεγονός ότι πέντε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από το αρμόδιο Υπουργείο την επανεξέταση της διαδικασίας αδειοδότησης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Δεκάδες διαδηλωτές που αντιδρούν στην εγκατάσταση δύο βιομηχανικών εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων προσπάθησαν να εισέλθουν στο Δημαρχείο Καρδίτσας με την αστυνομία να απαντά με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Τόσο πριν την έναρξη της διαδικασίας όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, εκπρόσωποι φορέων εισήλθαν στο χώρο του δημαρχείου ζητώντας την ακύρωσή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατατέθηκε μία προσφορά από ιδιωτική εταιρεία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης με φορείς και πολίτες να δηλώνουν την βούλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
«Πρόθεσή τους ήταν να περάσει με οποιοδήποτε κόστος η παραχώρηση των δασικών εκτάσεων» δηλώνει μιλώντας στο alterthess.gr ο Αντώνης Παπαδάκος από το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων». Ο κ. Παπαδάκος εξήγησε ακόμη ότι η δημοπράτηση αφορά εκτάσεις του δήμου Καρδίτσας συνολικού εμβαδού 37 στρεμμάτων από τις οποίες θα διέλθουν οι αγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθύμισε ακόμη ότι το ΣτΕ απέρριψε πριν δύο μήνες τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών πάρκων στα Aγραφα που είχαν καταθέσει 26 φορείς και 500 πολίτες ωστόσο εκκρεμεί μία οικολογική εξέταση την οποία ζητούν να αξιολογηθεί από ιδιωτικό γραφείο και όχι από το Υπουργείο. Ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία και υπάρχουν ακόμα βασικές μελέτες που πρέπει να εγκριθούν καθώς πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

«Τα Άγραφα είναι μία ανέγγιχτη και προστατευμένη από την Unesco περιοχή της Ελλάδας και αυτό που ζητούμε είναι να διαφυλαχθεί. Ζητούμε μία ήπια εκμετάλλευση της περιοχής με βάση την κτηνοτροφία και τον τουρισμό που θα λειτουργεί προς όφελος της χλωρίδας και της πανίδας» σημείωσε ακόμη ο κ. Παπαδάκος, τονίζοντας ότι οι Περιβαλοντικές Μελέτες που εγκρίθηκαν το 2011 δεν αναφέρονται καθόλου στα ζώα και τα πτηνά της περιοχής αλλά αποτελούν αντιγραφές μελετών άλλων περιοχών. 

Η εγκατάσταση 40 ανεμογεννητριών με ύψος άνω των 125 μέτρων η καθεμία στις κορυφογραμμές των Αγράφων και της Νότιας Πίνδου γενικότερα (σε υψόµετρο από 1.500 έως 2.000 µέτρα), απειλούν, όπως καταγγέλει το «Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων», την περιοχή  με πολιτιστική, περιβαλλοντική, οικονομική και τουριστική υποβάθμιση. 

Σταυρούλα Πουλημένη
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η πικρία του αριστεριστή μετά το οριστικό (κόλλημά του στο) κόρνερ. Του Χρήστου Λάσκου

Μπολσονάρο: Οι εγκληματίες να πεθαίνουν στο δρόμο σαν κατσαρίδες