Η πρακτική της Ελληνικός Χρυσός να παραβιάζει τη νομοθεσία ή να βρίσκει τρόπους να την προσπερνά φαίνεται να έχει εμπνεύσει και τις συνεργαζόμενες με αυτήν εργολαβικές εταιρείες που ανακαλύπτουν διάφορους ευφάνταστους τρόπους προκειμένου να «κάνουν τη δουλειά τους» και να συνδράμουν στο καταστροφικό της έργο.
Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr
Πρόκειται για ακόμη μια ιστορία για γέλια και για κλάματα που αφορά τις Σκουριές και τις προσπάθειες της Ελληνικός Χρυσός να κατασκευάσει το φράγμα εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων στην περιοχή Κοκκινόλακκας. Εργολαβική εταιρεία “βάφτισε” την μεταφορά αργιλικού χώματος από ιδιόκτητο χωράφι για λογαριασμό της Ελληνικός Χρυσός … “καλλιέργεια τρούφας” έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες της προσπερνώντας απαραίτητες διαδικασίες που έθετε η νομοθεσία.
Όπως αναφέρει ο Κώστας Ευθυμίου, κάτοικος της Ιερισσού και πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αριστοτέλη, ήδη από τον Απρίλιο η εργολαβική εταιρεία «ΚΑΣΤΩΡ» εγκαταστάθηκε στην περιοχή μεταφέροντας αργιλόχωμα από ένα ιδιωτικό χωράφι στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου όπου φτιάχνεται το φράγμα. Φορτηγά πήγαιναν και ερχόντουσαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός χωρίς να ξέρει κανείς γιατί ακριβώς πρόκειται. Η εταιρεία «ΚΑΣΤΩΡ», λοιπόν, πραγματοποιούσε χωματουργικές εργασίες και συγκεκριμένα αργιλοληψία χωρίς όμως να έχει λάβει την απαραίτητη περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς να έχει καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως απαιτείται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Το θέμα καταγγέλθηκε στην αστυνομία αρχικά από ιδιώτη στις 4 Απριλίου και έτσι οι κάτοικοι που χρόνια έχουν χάσει το μέτρημα από τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ελληνικός Χρυσός, και που αγωνίζονται να σταματήσουν την καταστροφική δραστηριότητά της, συνειδητοποίησαν τι ακριβώς γίνεται.
Η αστυνομία κατόπιν ελέγχου που διενήργησε παρέπεμψε το θέμα στην Αποκεντρωμένη διοίκηση και στην Εισαγγελία για να διερευνηθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου σε διαφορετική περίπτωση να προβούν σε διοικητικές κυρώσεις. Η Αποκεντρωμένη με έγγραφό της στις 3 Απριλίου διαπίστωσε ότι οι εργασίες αυτές απαιτούν κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έγκριση περιβαλλοντικών όρων και κατόπιν τούτου συμπέρανε ότι δεν είναι σύννομες. Η αστυνομία την επόμενη μέρα απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος/Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις εργασίες.
Τι κάνει λοιπόν η εταιρεία «ΚΑΣΤΩΡ» για να μπορέσει να συνεχίσει χωρίς άδεια τις εργασίες της; Πηγαίνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο τμήμα περιβάλλοντος της Π.Ε Χαλκιδικής ζητά και λαμβάνει για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια άδεια αναμόρφωσης και βελτίωσης του εδάφους για καλλιέργεια τρούφας! Είναι λοιπόν η νέα φιλική προς το περιβάλλον δραστηριότητα που επινοήθηκε προκειμένου η Ελληνικός Χρυσός (που είναι και υπεύθυνη για τα όσα πράττουν οι εργολαβικές εταιρείες που δουλεύουν για λογαριασμό της) να συνεχίσει το «αναπτυξιακό» έργο κατασκευής ενός μη αδειοδοτημένου φράγματος τοξικών αποβλήτων στην περιοχή.
«Εμείς ως κάτοικοι ‘γελάσαμε’ με τα αστεία αυτά, με την συμπεριφορά του αντιπεριφερειάρχη του κ. Γιώργου που έχει βάλει την υπογραφή του σε ένα κατάπτυστο έγγραφο και απορούμε και με την συμπεριφορά των αρχών και της ίδιας της κυβέρνησης που έχει ενημερωθεί για όλα αυτά, για το πώς ανέχεται όλη αυτή τη κοροϊδία• αυτό σε συνδυασμό και με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος [ότι ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο Ολυμπιάδα] μας έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο» τονίζει μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Κώστας Ευθυμίου καταλήγωντας «Βλέπουμε να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας, από τη μία μία υποτιθέμενη σοβαρή εταιρεία να χρησιμοποιεί «μπαταχτσίδικες» μεθόδους για να κάνει τη δουλειά της και από την άλλη το κράτος αντί να παίρνει τα μέτρα του για να εφαρμόσει την νομιμότητα να υπόσχεται χορήγηση και άλλων αδειών»