in , ,

Κακοκαιρία: Πρωτοβουλίες στήριξης των αστέγων από συλλογικότητες, έκτακτη δομή μόνο για 14 άτομα από τον Δήμο

*Φωτογραφία αρχείου

Είναι, αλίμονο, σε σωστή κατεύθυνση η κίνηση του Δήμου να ανοίξει έκτακτα χώρο μέσα στη ΔΕΘ έτσι ώστε να φιλοξενηθούν άστεγοι. Είναι σωστό επίσης το ότι για όσους δεν θελήσουν (ή δε χωρέσουν;) να μεταφερθούν θα υπάρξει μέριμνα για να τους προσφερθούν πρόσθετα κλινοσκεπάσματα.

Είναι όμως που βγάζει μάτι το πόσο μακρυά από την πραγματικότητα βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς σε σχέση (και) με το πρόβλημα των αστέγων στην πόλη. Γιατί είναι αδύνατον η προετοιμασία και η μέριμνα για φιλοξενία να αφορά μόνο 14 άτομα, όταν στην πόλη οι άστεγοι είναι πολλές δεκάδες.

Μία βόλτα στις φτωχογειτονιές της πόλης θα αρκούσε για να δει κανείς τους αόρατους συνανθρώπους μας που κοιμούνται σε προσόψεις κλειστών μαγαζιών, σε πάρκινγκ, σε παγκάκια. Αλλά αυτά τα μέρη μάλλον δεν προορίζονται για τους άριστους της κοινωνίας μας. Ακόμα και όταν, μόλις πριν λίγες ημέρες, άστεγος βρήκε τραγικό θάνατο μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε (πιθανώς στην προσπάθειά του να ζεσταθεί) στο άδειο κατάστημα που είχε μετατρέψει σε καταφύγιο.

Η (ανύπαρκτη) πολιτική κεντρικής και τοπικής εξουσίας γύρω από το θέμα των αστέγων, που πολλαπλασιάζονται εν μέσω μίας, άνευ προηγουμένου, οικονομικής κρίσης, φαίνεται ακόμα πιο έντοντα σε περιόδους κακοκαιρίας. Άλλωστε δεν είναι σε αυτούς τους ανθρώπους που αστυνομικοί -ως εκπρόσωποι του κράτους- έχουν γράψει πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις;

Όπως και να έχει, ακόμα και στο παρά πέντε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να φροντίσει έτσι ώστε να μην έχουμε κάποιο τραγικό γεγονός και να αυξήσει τη χωρητικότητα φιλοξενούμενων αστέγων στη προσωρινή δομή (που καλό θα ήταν να γίνει και μόνιμη έτσι ώστε να θεωρείται όντως δομή) εντός της ΔΕΘ ή σε κάποιο άλλο σημείο που θα μπορέσει να διαμορφώσει κατάλληλα.

Ως παράδειγμα αντανακλαστικών δε, μπορεί να πάρει τις, συντονισμένες πλέον, κινήσεις πολιτών αυτές τις ημέρες, που υστερούν σε υποδομές και χρηματοδότηση, καλύπτουν όμως τα κενά αυτά με περίσσευμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

«Κάθε ομάδα με τον τρόπο της, σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι και όλες μαζί ! Γιατί οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες και παγωμένες! Δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία μόνη μέσα στην πανδημία! Η αλληλεγγύη θα νικήσει!» διαβάζουμε στη σελίδα της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου που ενημέρωσε ότι εχθές υπήρξε εξόρμηση κατοίκων της περιοχής μαζί με τη συλλογικότητα room39 # refugee & homeless support που εδώ και καιρό στηρίζει ντόπιους και μετανάστες άστεγους, έτσι ώστε να μοιραστούν είδη πρώτης ανάγκης.

Σήμερα, θα υπάρξει συντονισμός της Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου μαζί με τους Chefs for Zero Hunger για δράση στα σημεία ενδιαφέροντος όπου οι Chefs μοιράζουν φαγητό, οι οποίοι στην ανακοίνωση τους αναφέρουν: «Επειδή η “Μήδεια” δε θέλουμε να σκοτώσει τα παιδιά τής, σκεφτήκαμε έκτακτως να βγάλουμε ζεστή σούπα λίγο πριν πέσει η Νύχτα ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΘΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΑΝΆΓΚΗ σε σημεία διανομής μας (πλατεία Ναυαρίνου- Χανθ-πάρκο μπροστά στον Αλέξανδρο τον κινηματογράφο) και όπου αλλού χρειαστεί… Θα ανοίξει καί τό υπνωτήριο μπροστά απ’ τον πύργο τού ΟΤΕ στην έκθεση μέσα. Ελπίζουμε και άλλοι χώροι με θέρμανση και φαγητό, εμείς όμως είμαστε σε ετοιμότητα  να απαλύνουμε..!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εκδήλωση της Πόλης Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής: «Covid-19, το ΕΣΥ, η Θεσσαλονίκη και οι απαγορεύσεις»

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου παραδέχεται ότι γυναίκες εξαναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τα εσώρουχά τους