in , , ,

«Ήτανε νέοι, ήταν παιδιά»- Μαζική διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη για το έγκλημα στα Τέμπη

Με ένα στίχο του Μανόλη Αναγνωστάκη, βγήκαν ξανά στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για την κρατική δολοφονία στα Τέμπη. «Ήταν έγκλημα, όχι δυστύχημα», «Κράτος και κεφάλαιο δολοφονούν», «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», «Η Άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη», «Ποτέ ξανά», φώναξαν ενώ σε πλακάτ που κρατούσαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έλεγαν ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν τα μεσάνυχτα της 1ης Μαρτίου ήταν «συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μας». Στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους και οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Κανείς δεν πιστεύει στο κυβερνητικό αφήγημα ότι πρόκειται για «ανθρώπινο λάθος» ούτε φυσικά στην όψιμη «συγνώμη» του πρωθυπουργού. Φοιτητές-τριες, καθηγητές-τριες, συλλογικότητες, καλλιτέχνες από την κατάληψη του Βασιλικού Θεάτρου, μέλη οργανώσεων και κινημάτων, πολίτες όλων των ηλικιών και κυρίως νέοι άνθρωποι που βιώνουν τραγικά τις απώλειες των συνομήλικών τους, νιώθουν ότι οι ζωές μας δεν μετράνε. Όπως φωνάζουν αυτό που έγινε δεν πρόκειται να ξεχαστεί, ούτε να μείνει αναπάντητο. Είναι καιρός εξάλλου πια που οι πολίτες βιώνουν τις συνέπειες των πολιτικών εγκλημάτων που γίνονται σε βάρος της ζωής τους. «Τέσσερα χρόνια ατομική ευθύνη», έλεγε ένα άλλο πλακάτ, ενώ η φράση «δολοφόνοι» ακούγεται πλέον από παντού, γράφτηκε και με κόκκινη μπογιά στον δρόμο μπροστά στο ΥΜΑΘ όπου κατέληξε η διαδήλωση. Νωρίτερα μέλη του ΚΚΕ ανήρτησαν πανό στον Λευκό Πύργο με σύνθημα «η οργή μας να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί» και αντιμετωπίστηκαν με καταστολή.

Τα τμήματα του ΑΠΘ και οι φοιτητικοί σύλλογοι εκδίδουν καθημερινά συλλυπητήριες ανακοινώσεις για τα παιδιά που χάθηκαν, στην Αλεξάνδρου Σβώλου γείτονες αποχαιρετούν την Αναστασία, άλλοι την Ελισσάβετ, την Θώμη, την Ελένη και άλλους πολλούς και πολλές, έχουν γεμίσει οι δρόμοι πένθος και οργή.

Σωματεία και οργανώσεις μιλούν ανοιχτά για τις ευθύνες της ιδιωτικοποίησης, τις συνέπειες των μνημονίων και της σκόπιμης απαξίωσης των σιδηροδρόμων, του πολυκατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, της αδιαφορίας της ιδιωτικής εταιρείας και φυσικά τις κυβερνητικές ευθύνες που δεν φρόντισε να λειτουργεί κανένα σύστημα ασφαλείας που να αποκρούει το ανθρώπινο λάθος.

Αύριο Δευτέρα φοιτητικοί σύλλογοι προχωρούν σε συνελεύσεις στις σχολές ενώ νέες διαμαρτυρίες διοργανώνονται μέσα στην εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ πενθεί για τoν θάνατο της Ελένης Τσίντζα

«Συγγνώμη» Μητσοτάκη: Η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει