in ,

«Ήταν από τις ωραιότερες μέρες που έζησα»

«Θα σας πω πως μπήκα στον αγώνα. Είμαι στο χωριό, είχε μόλις αποφασιστεί η δημιουργία του ΕΑΜ (Σεπτέμβρης 1941). Στις αρχές του 1942, με κάλεσε ένας συγχωριανός μου στο σπίτι του στο χωριό λέγοντάς μου: «μπορείς Λάζαρε να ’ρθείς το βράδυ στο σπίτι. Η γυναίκα μου έφτιαξε μια ωραία πίτα θα φάμε και θα πιούμε ένα ωραίο κρασί». Πήγαμε φάγαμε και μου συστήσανε έναν άγνωστο σε μένα, τον Πέτρο, τίποτα άλλο δεν μου είπανε. Στο τέλος πρότειναν να πάμε σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο να συζητήσουμε ορισμένα πράγματα. Μετά τη συζήτηση αυτή βγήκα από το δωμάτιο επονομαζόμενος υπεύθυνος του ΕΑΜ του χωριού μου. Ήταν από τις ωραιότερες μέρες που έζησα. Από κείνη την ημέρα ήμουν υπεύθυνος με δυο συνεργάτες έναν 70άρη και ο άλλος 60άρης. Εμείς οι τρεις είμασταν που ξεκινήσαμε τον αγώνα από το χωριό μου, από την Ήπειρο. Από κει και πέρα ενταχθήκαμε στον εφεδρικό στην αρχή ΕΛΑΣ και στη συνέχεια, από τις αρχές του ’44 στον ενεργό ΕΛΑΣ. Πήρα μέρος σε πολλές από τις μάχες που έγιναν και ιδιαίτερα την τελευταία μάχη στη Ζίτσα…».

Λάζαρος Κυρίτσης 101 χρονών. Θρυλικός μαχητής του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση, στέλεχος του ΕΑΜ το 1942, Μακρονησιώτης, πολιτικός κρατούμενος της Χούντας, εχθές στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Από τη σελίδα του solidaritywebradio στο Facebook

Στα εκατοστά του γενέθλια πέρσι, ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη χαρά και την τιμή του Κομμουνιστικού Κόμματος να γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής, αγώνα και θυσίας ενός ξεχωριστού μέλους του, του ευχήθηκε υγεία και δύναμη στο πλευρό των οικείων, των συντρόφων του, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του το ΚΚΕ τιμά τη δρακογενιά της Αντίστασης που έδωσαν στον αγώνα ό,τι καλύτερο για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, ενώ απευθυνόμενος στον Λάζαρο Κυρίτση του τόνισε: «Οι σεισμοί που θα έρθουν θα είναι λυτρωτικοί και σ’ αυτούς έχεις βάλει ογκόλιθο».

Ένα πολύ σύντομο βιογραφικό

Ο Λάζαρος Κυρίτσης, γιός του Σπύρου και της Αγλαϊας, γεννήθηκε στη Βάλτιστα (σήμερα λέγεται Χαραυγή Ιωαννίνων) στις 20 Γενάτη του 1920. Εβγαλε το Δημοτικό σχολείο στο χωριό του, συνέχισε στο γυμνάσιο στην Πωγωνιανή, για ένα χρόνο, στη συνέχεια στην Αθήνα στο μικτό γυμνάσιο Καλλιθέας μέχρι και την τετάρτη γυμνασίου, επέστρεψε στην Πωγώγιανη και τελικά αποφοίτησε από το γυμνάσιο της Παραμυθιάς το οποίο διέθετε και οικοτροφείο και μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, διέκοψε τις σπουδές του, επέστρεψε στο χωριό του και οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Πήρε το πτυχίο του, μετά την εξορία του στη Μακρόνησο, το 1952.

Με το τέλος του πολέμου και την παράδοση του οπλισμού του ΕΛΑΣ, ο Λάζαρος Κυρίτσης γνώρισε, από την Ανοιξη του 1947, την «αναμόρφωση» της Μακρονήσου.

Ο Λάζαρος Κυρίτσης έζησε ως εξόριστος στη Μακρόνησο τη δολοφονική επίθεση που έγινε 29- 1 Μαρτίου 1948 στο θανατονήσι των θυσιών και των αγώνων. Η επίθεση είναι γνωστή και ως ««σφαγή της Μακρονήσου».

Κατά την περίοδο της Χούντας συνελήφθη και καταδικάστηκε για την αντιδικτατορική δράση του και εξέτισε ποινή φυλάκισης, έξι ετών.

Ολόκληρη τη ζωή του την αφιέρωσε στους αγώνες του λαού. Πήρε ενεργά μέρος, στη πολιτική. Τρεις φορές κατέβηκε υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της ΕΔΑ , στις βουλευτικές εκλογές του 1963 και 1964 στη περιοχή Ιωαννίνων και με το ΚΚΕ το 1975 στη περιφέρεια Ιωαννίνων και το 1981 στην Β΄ Αθηνών.

Ιδιαίτερα μεγάλη δραστηριότητα ανέπτυξε στην περιοχή Ζωγράφου, με ενεργή συμμετοχή στα κοινά του Δήμου. Εκλεγόταν συνεχώς από το 1964, πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος, ενώ το 1991 διετέλεσε αντιδήμαρχος Ζωγράφου.

Σήμερα, στα 100 του χρόνια συνεχίζει ενεργά τη δράση του, ως πρόεδρος του Παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης Ζωγράφου – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, της ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων αγωνιστών Μακρονήσου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κολομβιανός διαδηλώτης που έχασε το μάτι του στέλνει ηχηρό μήνυμα στα ΜΑΤ της χώρας του

#collageresistance: H απάντηση καλλιτεχνών ενάντια στον φασισμό, την κρατική και έμφυλη βία