Η συμφωνία που υπογράφτηκε με τους εταίρους -δανειστές, μια συμφωνία επωδυνη αλλά που αφήνει περιθώρια αναπτυξιακής πολιτικής, έγινε δεκτή με ανακούφιση από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Όχι γιατί ήταν αυτό που θέλαμε αλλά διότι η εναλλακτική λύση, χρεωκοπία, δραχμή ,ασύντακτη έξοδος ,θα οδηγούσε σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, και επιδείνωση της ζωής των ήδη δοκιμαζόμενων πολιτών.
Από το παλιό πολιτικό σύστημα και από διάφορα κέντρα συμφερόντων, αλλά και με εξ αριστερών κριτική, εμφανίζονται η συμφωνία και το δημοψήφισμα ως γεγονότα αντιθετικά , ξένα μεταξύ τους. Ετσι επιχειρείται η υποβαθμιση της σημασίας του δημοψηφίσματος ή η οικειοποίηση του μεγαλειώδους 62% του ΟΧΙ από τους διαφωνούντες εντόςΣΥΡΙΖΑ. Το δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος , ένας λαικισμός της κυβέρνησηςκαι καλύτερα να ξεχαστεί, ή η κυβέρνηση πρόδωσε το δημοψήφισμα και τώρα θα δημιουργηθεί το μεγάλο μέτωπο του ΟΧΙ, έξω από το ΣΥΡΙΖΑ.
Πιστεύω πως και οι δύο προσεγίσεις, πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες, δεν είναι σε αντιστοιχία με το λαικό αίσθημα.
Η κυβέρνηση, μετά το τόσο ηχηρό ΟΧΙ,πήγε πιο ισχυρή στη διαπραγμάτευση και απέφυγε το GREXIT που λυσσαλέα επεδίωκε ο Σόιμπλε, και τη σχεδιαζόμενη ολική επαναφορά του παλαιοκομματισμού. Η συνθηκολόγηση που γίνεται μετά από μια ηρωική έξοδο, αναγκάζει τους αντίπαλους να σε σεβαστούν, και περιθωριοποιεί όσους ποτέ δεν διανοήθηκαν να αντισταθούν.
Σήμερα το όνειρο Σαμαρά -Βενιζέλου για το μεγάλο ευρωπαικό κόμμα, ναυάγησε στο βράχο του ΟΧΙ, παρόλη τη συσστράτευση όλου του παλαιοκομματικού συστήματος ,των διαπλεκόμενων καναλιών και πολλών ευρωπαίων φίλων στο Μέτωπο του ΝΑΙ.Ένα μέτωπο που ασφυκτιά μέσα στο 38%,και το βασικό του σύνθημα Μένουμε Ευρώπη, φαίνεται φτωχό και ξεφτισμένο,από τότε που ο πρωθυπουργός του ΟΧΙ, πριν το δημοψήφισμα, δήλωσε πως θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη της δημοκρατίας ,της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιας.
Σήμερα ο Συριζα καλείται να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα βλέποντας κατάματα την πραγματικότητα.Δεν υπάρχουν υπέρμαχοι και φανατικοί υπερασπιστές της συμφωνίας μέσα στο κόμμα, αλλά και δεν μπορεί να συνεχίσει μια κυβέρνηση με το ένα τρίτο των βουλευτών να ψηφίζει ΠΑΡΩΝ και Όχι.
Ο Ευκλείδης ο Τσακαλώτος του οποίου την αριστεροσύνη κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει μέχρι στιγμής,έχει εξηγήσει γιατί έγινε η συμφωνία και πως θα την διαχειριστούμε.
Ο πρωθυπουργός κρατάει ψηλά ποσοστά δημοτικότητας και έχει αποδειχτεί πως μπορεί να παίρνει ρίσκα και να κερδίζει ,και να διαχειρίζεται τη συνθηκολόγηση προς όφελος του λαού και του τόπου.
Πολλά λάθη έγιναν, λάθη δημοκρατίας μέσα στο κόμμα, λάθη στην επιλογή συνεργατών, λάθη στη εκτίμηση του ευρωπαϊκού συσχετισμού δυνάμεων, αλλά η βασική κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει και έχουμε κατάφέρει να κρατηθούμε όρθιοι.
Ας συνεχίσουμε, με περισσότερη δημοκρατία και ενότητα αλλά ας ξεκαθαρίσουμε πως άλλο διαφορές απόψεωνκαι άλλο ακυβέρνητη κυβέρνηση.
Η Ρία Καλφακάκου είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”