Μία ιδιαίτερη συλλογή κι η απεικόνιση του πορτραίτου ενός ιδιαίτερου ανθρώπου αποτελούν το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου, που θα προβληθεί στα πλαίσια των 52ων Δημητρίων, σε μία αβάν πρεμιέρ την προσεχή Τρίτη στις 20:00 στο Ολύμπιον. Ένα έργο για τη Θεσσαλονίκη και τους ρομαντικούς, που αρνούνται να παραιτηθούν από τις αξίες και τα ιδανικά τους κι αγωνίζονται με μανία για το ” κτήμα ” τους.
Γράφει ο Μίλτος Τόσκας
Η ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, με την πολιτιστική ενηλικίωση της πόλης. Η ευρεσιτεχνία κι η πρωτοτυπία του Στέργιου Δελιαλή, τον έκαναν γνωστό. Το όραμά του, βήμα βήμα έγινε πραγματικότητα και γνώρισε καθολική αποδοχή. Το μουσείο Design της, ήταν πλέον γεγονός. Η διαδικασία απόλυτα ευεργετική. Ο ίδιος, όντας όμως διορατικός, ήθελε μία μόνιμη στέγη, ώστε να μην περάσει σαν ένα όμορφο όνειρο, σαν μία υπέροχη ανάμνηση, για όσο η Νύφη του Θερμαικού ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Ένας σύγχρονος, Δον Κιχώτης. Ένας επαναστάτης, δίχως ακρότητες και προκλήσεις. Ξαφνικά τα εκθέματα, βρέθηκαν σε αποθήκες και το ” μουσείο ” στον αέρα, άστεγο πια. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία και τον κρατικό μηχανισμό. ” Ό,τι λέγεται στην Έκθεση, γίνεται; Αυτή είναι η Ελλάδα! “. Οι γνωστές παθογένειες της Ελλάδας.
«Από χρόνια ήθελα να κάνω μια ταινία με θέμα τον Στέργιο Δελιαλή και το χαμένο του Μουσείο. Δεν ήθελα, όμως, απλά να αφηγηθώ ποιος έκανε τι (και ποιος φταίει). Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο Στέργιος ως στάση ζωής: ένας εμπνευσμένος, συγκεντρωτικός και ανένδοτος απόστολος του design, ο οποίος αδυνατεί να αποκλίνει από τις επιλογές του. Το όραμά μου ήταν να σκιαγραφήσω αυτό το ιδιαίτερο πνεύμα, ώστε να αποτυπώσω τη σημασία του έργου του Δελιαλή», τονίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του, ψυχή και σώματι στην ιερή συλλογή, αγάπησε κάθε μέρος της σαν παιδί του. ” κάναμε λειτούργημα, σώσαμε την καρέκλα”. Και φτάνει σε οριακά σημεία. ” Δεν υπάρχει ελπίδα. Ελπίδα να πηδήξω από το μπαλκόνι “. Δίπλα του πάντα, η σύζυγός του και φίλοι του, πιστοί συνοδοιπόροι.
Αξίζει να το δει ο καθένας. Για το πάθος αυτού του ανθρώπου, για την καθαρότητα της ματιάς του και τον εξαγνισμό της ψυχής του. Αρνήθηκε να γίνει ένα με το ρεύμα της εποχής. Επίσης, για τις εικόνες μίας διαφορετικής Θεσσαλονίκης. Και βεβαίως για την ικανότητα να επιστρέφει πάντα, αθόρυβα, στον τόπο του εγκλήματος.
” Καληνύχτα και καλή τύχη ” …
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Γιάννη Μπουτάρη, Στέργιο Δελιαλή, Κωνσταντίνο Καμπούρογλου, Δημήτρη Φράγκο, Τέλλο Φίλη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Άρης Δημοκίδης.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη