Περιβαλλοντικές κινήσεις, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, επιτροπές αγώνα και συλλογικότητες διοργανώνουν αύριο Σάββατο πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων.
Με το σύνθημα «Ούτε κάψιμο-ούτε θάψιμο: Ανάσα υγείας και ελευθερίας» πολίτες από πολλές περιοχές της χώρας (Βόλος, Αθήνα, Εύβοια, Κρήτη, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία κ.ά) θα διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίκησης και αντιπεριβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη τη δράση οργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων» καλώντας στις 12 μ.μ. σε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο
Με αφορμή μάλιστα την έγκριση από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α του διαγωνισμού για την κατασκευή ΜΕΑ στην Μαυροράχη η Επιτροπή Αγώνα τονίζει ότι διεκδίκηση του κινήματος είναι «μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της διαλογής στην πηγή με σύστημα πολλαπλών κάδων και ρευμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης».
«Αντί για χωματερές, μονάδες καύσης και Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), χρειαζόμαστε περισσότερες δομές διαλογής των ανακυκλώσιμων και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η σύγχρονη επιστημονική γνώση παρέχουν τη δυνατότητα για ένα τέτοιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα, δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργεί με για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη της “βιομηχανίας των απορριμμάτων”» σημειώνεται στο κάλεσμα.
Δημοτικά σχήματα και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον αγώνα ενάντια στην καύση
Το δημοτικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής δηλώνει τη συμμετοχή του στην αυριανή δράση υπενθυμίζοντας πως μετά την έκδοση άδειας για καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας δημοπρατούνται και οι Μονάδες Επεξεργασίας σε Μαυροράχη και Αγ. Αντώνιο, με τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης – Αντιπροέδρου του ΦΟ.Δ.Σ.Α.
Πρόκειται για «έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα κατασκευαστούν με κρατικά χρήματα, αλλά θα τα διαχειρίζονται εργολάβοι ιδιώτες για 30 χρόνια, που θα υπονομεύσουν το μέλλον της ανακύκλωσης αφού οι Δήμοι θα συνάψουν συμφωνίες για παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων απορριμμάτων, ενώ προβλέπονται πρόστιμα αν τις αθετούν, που θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία λόγω των τοξικών αερίων ρύπων της καύσης και που θα αυξήσουν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη εξαιτίας των αυξημένων τελών που θα πληρώνουν οι Δήμοι σε αυτά τα εργοστάσια για να δέχονται τα σκουπίδια τους.»
Το δημοτικό σχήμα προτάσσει αντί των φαραωνικών έργων που σχεδιάζονται με μόνους ωφελημένους τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, «αποκεντρωμένα έργα ανά Δήμο τα οποία και την τοπική οικονομία θα τονώσουν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν».
Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που «ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ από τα ανταποδοτικά σε ένα πλήρως αναποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης, ενώ στο άμεσο μέλλον με την υλοποίηση των προαναφερόμενων σχεδίων το κόστος θα πολλαπλασιαστεί».
Καλεί τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τα χρήματα των Δημοτών από τα ανταποδοτικά τέλη, από τις κρατικές ενισχύσεις, από Ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στην πόλη. «Δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης μέσα στην πόλη με πράσινα σημεία και πράσινες γωνιές, καθιέρωση του καφέ κάδου για τα βιοαπόβλητα, δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης, δημιουργία Δημοτικών ΚΔΑΥ και πλήρη απεξάρτηση από το αποτυχημένο σύστημα του μπλε κάδου και των ιδιωτικών ΚΔΑΥ, διαφορετική οργάνωση και σχεδιασμός των υπηρεσιών του Δήμου, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, και παροχή κινήτρων για συμμετοχή στις διαδικασίες ανακύκλωσης».
Η δημοτική κίνηση «ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης» συμμετέχει επίσης και καλεί και όλους/ες τους κατοίκους του Δήμου μας κι όλης της πόλης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, Περιφέρειας και ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας και Δημάρχων.
«Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει η εγκληματική για το περιβάλλον και επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή μας παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου SRF-RDF στις φαραωνικών διαστάσεων Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων Μαυροράχης Λαγκαδά και Αγ. Αντωνίου Θέρμης καθώς και η καύση του στην τσιμεντοβιομηχανία “ΤΙΤΑΝ” στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και όπου αλλού!» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Ο Βίος Coop και η Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας “ΕΝ ΚΑΛΟ ΚΕΜ” στηρίζει και συμμετέχει στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων τονίζοντας πως «η μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των αστικών στερεών απορριμμάτων και όχι η καύση και ταφή τους, δεν αποτελούν απλά συστατικό στοιχείο της ΚΑΛΟ, αλλά είναι και το κύριο αντικείμενο δραστηριότητας πολλών φορέων ΚΑΛΟ».