in , ,

Ημέρα Δράσης για το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη

Εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

Με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Εμιλιάνο Ζαπάτα (102 χρόνια πριν) σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της χώρας ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις για το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο «Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για το ταξίδι των Ζαπατίστας» θα γίνουν στην πλατεία Χημείου του επανοικειοποιημένου ΑΠΘ από τις 2 – 7μ.μ. ενώ αντίστοιχες δράσεις θα γίνουν σε Αθήνα, Καβάλα, Πάτρα, Λάρισα και Καλαμάτα.

Θεσσαλονίκη

Είμαστε Ζαπατίστας, φορείς του ιού της αντίστασης και της εξέγερσης!
Πλατεία Χημείου Α.Π.Θ., ώρα 14:00-19:00

– Ενημέρωση – συζήτηση για τ@ς Ζαπατίστας και το ταξίδι τους στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
– Παρουσίαση θεματικών συντονισμών.
– Προβολή ντοκιμαντέρ για τις αυτόνομες κοινότητες.
– Έκθεση φωτογραφίας, διανομή υλικού κ.α.

– Πεζοπορία στο βουνό No a la mina, si a la vida Χαλκιδική)

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για το ταξίδι των Ζαπατίστας

Συμμετέχουν:
– Ανοιχτή συνέλευση πολιτικού convoy για την παγκόσμια συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών
– Οδοιπορικό “Γη και Ελευθερία”
– Ομάδα για την παιδεία
– Πανελλαδικός θεματικός συντονισμός για την υγεία

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πλατεία Χημείου

12:00-15:00 Παιδική γωνιά /Βιβλιοθήκη

Ομάδα παιδείας

16:00 με 17:00

Συζήτηση: «Από την Άλλη Ζαπατίστικη Υγεία στη δημιουργία νέων Δομών Ολιστικής

Ομάδα Ψυχικής Υγείας-Covid19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης / ε.κ.χ. Respiro di Libertà, μέλος Τοπικού Συντονισμού Θεσσ.-Χαλκ. & Πανελλαδικού Θεματικού Συντονισμού  για την Υγεία “Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη”

17:15 με 18:15
«Συζήτηση σ’ ένα έδαφος ελευθερίας» – Ανοιχτός κύκλος αυτομόρφωσης με θέμα τις παγκόσμιες συναντήσεις αγωνιζόμενων γυναικών

Ανοιχτή Συνέλευση πολιτικού κονβόι για την παγκόσμια συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών

Χαλκιδική

Πεζοπορία No a lamina, si a lavida / Ενάντια στα Μέγα Projects / Αγώνας για τη γη και την ελευθερία Viva Zapata

Καλαμάτα

Ηφαίστου 4, Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας (έξω από το Αντιφασιστικό Στέκι), 11:00-13:00

– Ενημερωτική εκδήλωση: Στήνουμε ένα κολάζ συλλογικής πληροφόρησης!

Με αφορμή την επέτειο δολοφονίας Ζαπάτα (102 χρόνια πριν), στήνουμε ένα κολάζ συλλογικής πληροφόρησης και μαζί ανακαλύπτουμε την ζωή του Ζαπάτα, την σχέση του με τους αγώνες για την υπεράσπιση της γης «Γη και Ελευθερία!», την σύνδεσή του με τους αγώνες του σήμερα και το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη το καλοκαίρι που μας έρχεται!

Συλλέγουμε πληροφορίες και ιστορίες λοιπόν και μαζευόμαστε το Σάββατο 10 Απριλίου από τις 11πμ μέχρι τις 13μμ , έξω από το Aντιφασιστικό Στέκι, Ηφαιστου 4 , Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας για να συμπληρώσουμε όλες και όλοι μαζί το πιο πολύχρωμο παζλ… Το παζλ του αγώνα για την ζωή!

Υ.Γ. 1.Επειδή το πρότζεκτ είναι δύσκολο και πιθανότατα οι ενήλικες δεν θα τα καταφέρουμε μόνοι μας, παρακαλούμε ενημερώστε και τους μικρούς μας φίλους και φίλες να έρθουμε με τους μαρκαδόρους τους και τις κηρομπογιές τους για να βάλουν ένα χεράκι!

Υ.Γ.2. “Κρύβουμε τα πρόσωπά μας για να μας δούνε”, ή αλλιώς, φοράμε μάσκες και κρατάμε αποστάσεις γιατί μόνο “ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας

Αθήνα

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων (Κυψέλη), ώρα 17:00

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

– Ενημέρωση για το Ταξίδι τους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021
– Στιγμές από την 1η Διεθνή Συνάντηση Αγωνιζόμενων Γυναικών (Chiapas, 2018)

Από τις εξεγερμένες ιθαγενικές κοινότητες του Μεξικάνικου νότου, στους δρόμους, τις πλατείες, τις καταλήψεις και τους χώρους αγώνα της Ευρώπης.

Από την αντίσταση στις κρατικές και παραστρατιωτικές επιθέσεις σε βάρος των ζαπατιστικών κοινοτήτων, ως τις κοινωνικές-ταξικές συγκρούσεις απέναντι στην επιβολή της αστυνομοκρατίας στις γειτονιές και το κέντρο των πόλεων.

Από τους αγώνες για γη και ελευθερία στην Τσιάπας ως την αντίσταση ενάντια στη λεηλασία του φυσικού κόσμου στον Αχελώο, τα Άγραφα, την Πάρνηθα, τις Σκουριές, τις Σταγιάτες κ.α.

Από την αυτοοργάνωση των ιθαγενών γυναικών του EZLN ως τον κοινό αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία.

Ένα ταξίδι συνάντησης των αγώνων απέναντι στην καπιταλιστική μηχανή και την κρατική καταστολή, απέναντι στη φτώχεια και την εκμετάλλευση, απέναντι στις φυλακές και τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, ένα ταξίδι για την αλληλεγγύη και την εξέγερση.

* Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας

Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37

Καβάλα

Παρκάκι της κατάληψης Βύρωνος 3, ώρα 17:00

ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/4/2021

Από τα Βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού
Από τις γυναίκες, άντρες τους τις άλλες, τα παιδιά και τ@ς ηλικωμέν@ς του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης …

“Μας ενώνει η συνειδητοποίηση ότι αυτό που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε δεν είναι το να επιβάλλουμε το βλέμμα μας, τα βήματά μας, τις συντροφιές, τους δρόμους και τους προορισμούς μας, αλλά το να ακούσουμε και να κοιτάξουμε τον άλλον που, αν και διαφορετικός, έχει την ίδια λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη”.

“Να καλέσουμε όσ@ μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και συμμετέχουν σε παρόμοιους αγώνες, όλους τους έντιμους ανθρώπους και όλ@ς τ@ς από κάτω που εξεγείρονται και αντιστέκονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου να συμπορευτούν μαζί μας, να συνεισφέρουν, να στηρίξουν και να αποτελέσουν τους διαμορφωτές αυτών των δράσεων. Έτσι θα συνυπογράψουν και θα κάνουν δική τους αυτή τη Διακήρυξη ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ”.

* με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων αυτοπροστασίας.

* συλλέγουμε για τους πρόσφυγες της τοπικής δομής: όσοι θέλουν προσφέρουν και την σακούλα τον “προσφύγων” δηλαδή μια σακούλα με: αλεύρι, ηλιέλαιο, πατάτες, κρεμμύδια, μακαρόνια, σάλτσα, ευχαριστούμε!

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΤΕΚΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
http://anarxikoikavalas.squat.gr/

Λάρισα

Την 1η Γενάρη του 1994, ο άνθρωπος που ξύπνησε τον τότε πρόεδρο του Μεξικού, Κάρλος Σαλίνας από τα «όνειρα του Πρώτου Κόσμου», ήταν ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Antonio Riviello Bazán, ανακοινώνοντας ότι μόλις είχε γίνει εξέγερση στην Τσιάπας. Χιλιάδες μασκοφόροι ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες είχαν καταλάβει πολλές πόλεις της νοτιο-ανατολικής μεξικανικής πολιτείας. Ονόμαζαν τους εαυτούς τους Ζαπατίστας, και το στρατό τους EZLN. Ήταν μια πρόκληση για το κράτος του Μεξικού, την ημέρα που η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA) ξεκινούσε τις επίσημες επιχειρήσεις της, που ταυτόχρονα διαπέρασε τις ρίζες των Μεξικανών και κινητοποίησε τους αυτόχθονες λαούς της χώρας.

Με το «συγγνώμη για την ταλαιπωρία, αυτή είναι μια επανάσταση» και το ya basta, ο EZLN δεν εισέβαλλε μόνο στην Τσιάπας αλλά και στις καρδιές των από τα κάτω όλου του κόσμου δίνοντας τους ελπίδα πως τούτος ο κόσμος «κι όμως αλλάζει», τη στιγμή που η παντοδυναμία του καπιταλισμού και το «τέλος της ιστορίας» φάνταζαν ακλόνητες αλήθειες.

Στα βουνά της Τσιάπας ανθίζει ένα κίνημα χειραφέτησης που αντιστέκεται και εξεγείρεται ενάντια στον καπιταλισμό, το κράτος και κάθε μορφής εξουσία και κυριαρχία και οικοδομεί την αυτονομία του μακριά από λογικές ηγεμονισμού, ομοιογένειας και πρωτοπορίας. Το «διοικούμε υπακούοντας» των ζαπατίστας, βρίσκει την έκφρασή του στις 7 αρχές που διέπουν τα συμβούλια των αυτόνομων κοινοτήτων και δήμων και τα συμβούλια καλής διακυβέρνησης των περιφερειών: υπακούμε και δεν κυβερνούμε, εκπροσωπούμε και δεν υποκαθιστούμε, δημιουργούμε και δεν καταστρέφουμε, υπηρετούμε και δεν υπηρετούμαστε, διατηρούμε την ενότητα δημιουργικά, κατεβαίνουμε και δεν ανεβαίνουμε, προτείνουμε και δεν επιβάλλουμε. Το «διοικούμε υπακούοντας» αποτελεί την καρδιά της ζαπατιστικής αντίστασης, τον πυρήνα της οργανωτικής της δομής, στοχεύοντας στην εξάλειψη των σχέσεων εξουσίας μέσα από την ισότιμη συμμετοχή όλων στην άσκηση της πολιτικής.

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι άνθρωποι που κάλυψαν τα πρόσωπά τους για να τους δουν, ανακοίνωσαν το ταξίδι τους από τα εδάφη του Μεξικού προς τις πέντε ηπείρους, με πρώτη στάση την Ευρώπη. Η αντιπροσωπεία των συντρόφων και συντροφισσών μας (η πλειοψηφία αυτής είναι γυναίκες), μέσα στις χώρες που θα επισκεφτεί βρίσκεται και η Ελλάδα, αφού από την πρώτη στιγμή συναποφασίστηκε ότι δεν μπορούσαμε και δεν θέλαμε να μείνουμε αμέτοχοι/ες σε αυτό το ταξίδι!
Οι από τα κάτω, ατομικότητες και συλλογικότητες, αυτοοργανωθήκαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να υποδεχθούμε τους Ζαπατίστας (και) στην πόλη της Λάρισας. Η συμβολή κάθε αυτοοργανωμένης συλλογικότητας της πόλης, δείχνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι προσπαθούμε να δείξουμε την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας στις εξεγερμένες και αυτοοργανωμένες κοινότητες της Τσιάπας, θέλοντας ταυτόχρονα να μπολιάσουμε και τους δικούς μας αγώνες.

Οι Ζαπατίστας δεν έρχονται για να επιβάλλουν τα δικά τους πιστεύω, ούτε αντίστροφα. Έρχονται για να μας ακούσουν και να ακουστούν. Να μιλήσουμε για τους αγώνες, τις εξεγέρσεις και τις αντιστάσεις που έπραξαν και πράξαμε. Και για αυτές που δεν έχουν έρθει ακόμα. Για να ακούσουν και να κοιτάξουν, όπως οι ίδιοι και οι ίδιες λένε, τον άλλο που αν και τόσο διαφορετικός, έχει την ίδια λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Συνέλευση Λάρισας για το ταξίδι των Ζαπατίστας.

Πάτρα

Πλατεία Όλγας (Εθνικής Αντιστάσεως), ώρα 18:30

– Εκδήλωση και προβολή ντοκιμαντέρ: «Autonomía Zapatista», με αφορμή το ταξίδι των zapatistas στην Ευρώπη.

Συντονιστικό Πάτρας για το ταξίδι των Ζαπατίστας

Πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ενημέρωσης “Zapata Cabalga de Nuevo” (Ο Ζαπάτα καλπάζει ξανά)
στη μνήμη του Ζαπάτα, ενάντια στα μεγα-σχέδα και ενόψει της ζαπατιστικής περιοδείας στην Ευρώπη.

https://www.facebook.com/barfuss.kollektiv.5

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εργαζόμενοι Ιπποκρατείου: «Το βάρος στις πλάτες μας είναι δυσανάλογο, δεν είμαστε ήρωες, ούτε μηχανές»

Η οργάνωση της υποδοχής των ζαπατίστας ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη