in ,

Ίδρυση σωματείου στην efood: «Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή, διεκδικούμε οργανωμένα»

Αγκαλιασμένοι εργαζόμενοι λίγο πριν την έναρξη της συνέλευσης των διανομέων της e-food

«Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή, διεκδικούμε οργανωμένα για να προασπίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Γι’ αυτό και ιδρύσαμε το Σωματείο Εργαζομένων στην “efood”» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοικούσα επιτροπή του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων «efood» Αττικής.

«Το Σωματείο αυτό είναι η οργάνωσή μας μέσα στην εταιρεία και μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας: Μισθωτοί, freelancer, συντονιστές, κάθε εργαζόμενος μέσα και έξω από τα γραφεία της εταιρείας με εξαίρεση όσους ασκούν διευθυντικά καθήκοντα. Όλοι θα μπορούμε να απευθυνθούμε στο Σωματείο για τα εργασιακά μας προβλήματα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, η επίλυση των εργασιακών προβλημάτων, η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του έννομου συμφέροντος κάθε εργαζόμενου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το Σεπτέμβριο του 2021 η εταιρεία “efood” αιφνιδίασε με προσωπικά μηνύματα δεκάδες εργαζόμενους διανομείς ότι απολύονται. Η αντίδραση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργάνων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ήταν άμεση. Οι διανομείς στην “efood” με τη συνδρομή και τη στήριξη των συνδικαλιστικών οργάνων απεργήσαμε και διαδηλώσαμε με τα παρακάτω αιτήματα:

Ένταξη των διανομέων στα Βαρέα Ανθυγιεινά.

Μέτρα ατομικής προστασίας, εταιρικό κινητό και δίκυκλο.

Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να διασφαλίζει συμβάσεις αορίστου χρόνου με αυξήσεις και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Να δοθούν άμεσα λογιστικές καρτέλες (κλείσιμο ταμείων) με ευθύνη της εταιρείας για να σταματήσει το καθεστώς οικονομικής αιχμαλωσίας.

Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.

Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες όπως καύσωνας, παγετός κλπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους.

Να σταματήσει η εφαρμογή του “συνεργατικού” μοντέλου, είμαστε εργάτες και όχι συνεργάτες.

Μετά από τη μεγάλη νικηφόρα απεργία που οργανώσαμε μαζί με τα Σωματεία μας, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού και το ΣΒΕΟΔ , συνεχίζουμε οργανωμένα τον αγώνα μας.

Δεν θα επιτρέψουμε οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες να είναι ο Δούρειος Ίππος για την πλήρη απορρύθμιση της εργασίας. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι σε εφαρμογές, όπως η “efood”, βιώνουμε καθημερινά μια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της αντεργατικής στρατηγικής των εταιρειών που εκφράζεται με ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, όπως το να κρατούν τον εργαζόμενο αποκομμένο, να δημιουργούν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ακραίο στρες, να “ενοχοποιούν” το διάλειμμα και τη νόμιμη άδεια, να υλοποιούν αδιαφανείς αξιολογήσεις, να βγάζουν εργαζόμενους σε παράνομες και καταχρηστικές αναστολές εργασίας κ.ά.

Όλα αυτά γίνονται βάσει ενός αλγόριθμου που η επιχείρηση ορίζει, τροποποιεί όπως και όποτε θέλει και δεν ελέγχεται από καμία αρμόδια υπηρεσία. Δεν υπάρχει καν το νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα στην εργασία μέσω αλγορίθμου.

Δεν θα παραμείνουμε θεατές. Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή, διεκδικούμε οργανωμένα για να προασπίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Γι’ αυτό και ιδρύσαμε το Σωματείο Εργαζομένων στην “efood”.

Το Σωματείο αυτό είναι η οργάνωσή μας μέσα στην εταιρεία και μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως ειδικότητας και σχέσης εργασίας: Μισθωτοί, freelancer, συντονιστές, κάθε εργαζόμενος μέσα και έξω από τα γραφεία της εταιρείας με εξαίρεση όσους ασκούν διευθυντικά καθήκοντα. Όλοι θα μπορούμε να απευθυνθούμε στο Σωματείο για τα εργασιακά μας προβλήματα. Στόχος μας είναι η διασφάλιση αξιοπρεπών όρων εργασίας, η επίλυση των εργασιακών προβλημάτων, η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων και του έννομου συμφέροντος κάθε εργαζόμενου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο λάκκος. Του Βασίλη Τσιράκη

Φοιτητικοί σύλλογοι & εργατικά σωματεία: «Να αντηχήσει πλατιά το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου»