Αν μιλήσεις, θα πληρώσεις. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η εταιρεία «Notion-Ανάπτυξη Ακινήτων Α.Ε.» που επιδιώκει να μετατρέψει τη θέση «Κάστρο», μια από τις κεντρικότερες και ομορφότερες παραλίες της Λευκάδας, σε τουριστικό συγκρότημα με πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικό περίπτερο, εστιατόριο, καφέ μπαρ, καμπίνες και ομπρελοξαπλώστρες. Δύο αγωγές SLAPP* έχουν κατατεθεί ήδη κατά δύο γυναικών, κατοίκων του νησιού, επειδή τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της παραλίας μέσα από την μακροχρόνια μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου και των καμπινών εξυπηρέτησης των λουόμενων καθώς και 8,5 στρεμμάτων αμμώδους παραλίας που αποτελεί την χερσαία ζώνη λιμένα στην εταιρεία. Με τις αγωγές αυτές ζητούνται 300.000 ευρώ ως αποζημίωση από κάθε μία από τις εναγόμενες, ως υπεύθυνες για την καθυστέρηση της εκμετάλλευσης της περιοχής, και 50.000 ευρώ στο ενδεχόμενο να ξαναπιάσουν την εταιρεία στο στόμα τους!
Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα που επιχειρείται στη Λευκάδα έχει βρει τη σθεναρή αντίθεση της πλειοψηφίας του νησιού, που μέσα από τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου» έχει αντιληφθεί πολύ καλά τι μεθοδεύεται, και με τρία μέχρι στιγμής συλλαλητήρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια και καθημερινές δημοσιεύσεις δηλώνει ότι «οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπόρευμα και το Κάστρο ανήκει σε όλους».
Η εταιρεία εδώ και κάποια χρόνια προσπαθεί με δύο τρόπους να «καταλάβει» την περιοχή: με την μακροχρόνια μίσθωση του τουριστικού περιπτέρου αλλά και την αγορά εγκαταστάσεων του παλιού οινοποιητικού συνεταιρισμού (ΤΑΟΛ). Όταν τα τεχνάσματά της έγιναν αντιληπτά από το νησί χτύπησε με τον γνωστό εκφοβιστικό τρόπο, τις Slapp αγωγές.
Μια παραλία για όλους/ες
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παραλία του Κάστρου και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (έτσι έχει χαρακτηριστεί από το 1974), αρχαιολογικό χώρο του Μεσαιωνικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας και αρχαιολογική ζώνη αδόμητη α’ προστασίας, προστατευόμενη περιβαλλοντικά μέσω του δικτύου Natura, αλλά και της διεθνούς σύμβασης Ramsar (οι δύο λιμνοθάλασσες της Λευκάδας), ενώ συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή των κατοίκων της. Όπως έγραφε και ένα πανό στα συλλαλητήρια που έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες: «Τα πρώτα μας τα μπάνια τα κάναμε εκεί, το Κάστρο δεν θα γίνει μοντέρνα φυλακή». Και αν αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό για όσους-ες συνέβαλαν στο να φτάσει αυτή η περιοχή 30 περίπου στρεμμάτων να κινδυνεύει με ιδιωτικοποίηση, είναι σημαντικό για τους χιλιάδες κατοίκους του νησιού καθώς πρόκειται για τη μόνη πλαζ της πόλης που είναι προσβάσιμη σε όλους-ες, ακόμη και πεζούς, δεν έχει ομπρελοξαπλώστρες, μπιτσόμπαρα και αντί για μπιτάκια ακούγεται ακόμη ο παφλασμός των κυμάτων. Είναι ένα τοπόσημο, χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για τους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες, που έκαναν τα μπάνια τους εκεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, και έτσι δημόσια και ελεύθερη θέλουν να την παραδώσουν και στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Δεν αρκεί άραγε αυτό;
Σφυροκοπήματα από δύο πλευρές
Η επίμαχη περιοχή απαρτίζεται από δύο όμορες ιδιοκτησίες, το ΤΑΟΛ (Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγών Λευκάδας) και το τουριστικό περίπτερο (Ροτόντα) με τις εγκαταλελειμμένες λουτρικές εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχουν τέσσερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας, τρία μέλη του δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου, ένας δημότης ή δημοτικός σύμβουλος Λευκάδας και ο λιμενάρχης Λευκάδας.
Όσον αφορά το ΤΑΟΛ, πρόκειται για την πρώτη δευτεροβάθμια ένωση συνεταιρισμών οινοπαραγωγών από το 1915 που για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε το μοναδικό μέσο στήριξης των αγροτών, ιδιαίτερα των σταφυλοπαραγωγών, με εξαγωγές σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, όπως αναφέρεται και στο ιστορικό του στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Εν μέσω lockdown το 2021, η διοίκηση του συνεταιρισμού προσπάθησε να πουλήσει την ιδιοκτησία του με τίμημα 1.280.000 ευρώ, με πρόσχημα χρέος ύψους 2 εκ. ευρώ, στην εταιρεία Notion ενώ η πραγματική αξία της περιουσίας του συνεταιρισμού υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ, του δε οικοπέδου είναι πολύ μεγαλύτερη του τιμήματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΟΛ προσπάθησε να περάσει την πώληση του «φιλέτου» του συνεταιρισμού σε μια περίοδο που οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών-μελών δεν μπορούσαν να γίνουν διά ζώσης αλλά μόνο διαδικτυακά και με μεθοδεύσεις έτσι ώστε να δυσκολευτούν οι αγρότες να συμμετέχουν. Οι μεθοδεύσεις, όπως έχει καταγγελθεί, περιελάμβαναν αποκλεισμό από τη γενική συνέλευση, ακόμη και διαγραφές μελών, προκειμένου η σύνθεση του σώματος να εξυπηρετήσει την αμφίβολη επένδυση. Αυτό προκάλεσε υποψίες στην πλειοψηφία των συνεταιριστών και γενικότερα στον κόσμο της Λευκάδας που άρχισαν να αντιδρούν.
«Τον Μάιο του 2021 ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε την “Πρωτοβουλία για τη Διάσωση της περιοχής του Κάστρου” και αυτό γιατί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προσπαθεί να παραχωρήσει προς ενοικίαση την όμορη προς το ΤΑΟΛ ιδιοκτησία που κατέχει προκειμένου οι εγκαταλελειμμένες λουτρικές εγκαταστάσεις να γίνουν αναψυκτήριο, ξενοδοχείο κ.ά. Αυτό μας παραξένεψε», λέει μιλώντας στο alterthess.gr ο Κώστας Βλάχος, μέλος της Πρωτοβουλίας.
«Φτάνοντας στο 2022 και ενώ υπήρχε η πρωτοβουλία των αγροτών που εναντιώνονταν στην πώληση αλλά και η δικιά μας, των υπόλοιπων πολιτών, αντιληφθήκαμε ότι το πρόβλημα είναι ενιαίο. Είτε από τη μία πλευρά (του ΤΑΟΛ) είτε από την άλλη (του τουριστικού περιπτέρου) οι μπουλντόζες θα έχουν τον ίδιο σκοπό», προσθέτει ο κ. Βλάχος αναφέροντας πως σε δύο συνελεύσεις του ΤΑΟΛ επιχειρήθηκε η αλλοίωση του σώματος της συνέλευσης, η απένταξη αγροτών με αντίθετη προς την πώληση θέση και η ένταξη νέων, φιλικά προσκείμενων στην αμφιλεγόμενη επένδυση.
«Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο συνεταιρισμός στις αρχές του 2021 αριθμούσε πάνω από 1000 μέλη σήμερα ο αριθμός αυτός, μετά τις διαγραφές και εγγραφές που έχουν γίνει, έχει πέσει στα 500, δηλαδή σε ένα βολικό για τις προθέσεις της διοίκησης σώμα. Οι αγρότες είχαν αντιληφθεί πως η έξωσή τους με ποικίλους τρόπους από τη συνέλευση τούς στερούσε ένα δημοκρατικό τους δικαίωμα: να ενημερωθούν και να ψηφίσουν όπως επιθυμούσαν. Η τελευταία διαδικτυακή γενική συνέλευση του ΤΑΟΛ πραγματοποιείται τον περασμένο Μάιο με την συμμετοχή 138 ατόμων. Ωστόσο στους περισσότερους από αυτούς δεν δόθηκε καν η δυνατότητα να ψηφίσουν. Η απόφαση της συνέλευσης μετά από την έξωση των αντιδρώντων αγροτών ήταν θετική ως προς την πώληση», αναφέρει ο κ. Βλάχος. Η υπόθεση των μεθοδεύσεων της διοίκησης του ΤΑΟΛ έχει φτάσει στα δικαστήρια μετά από προσφυγή 87 αγροτών. Πριν ένα μήνα εκδικάστηκε πρωτόδικα, με απόφαση υπέρ της διοίκησης του ΤΑΟΛ. Ωστόσο έχει γίνει προσφυγή κατά της απόφασης αυτής στο Εφετείο, η οποία συζητήθηκε τον Οκτώβριο και αναμένεται η απόφαση σχετικά με το αν ήταν νόμιμη ή όχι η συνέλευση που αποφάσισε την πώληση.
Ταυτόχρονα, η μεθόδευση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Λευκάδας για ενοικίαση του τουριστικού περιπτέρου στην ίδια εταιρεία με ένα αρκετά χαμηλό τίμημα προχωρούσε. Πρέπει να πούμε ότι και αυτή είναι μια παλιά ιστορία, καθώς ήδη μέχρι το 2017 είχαν διενεργηθεί διακηρύξεις διαγωνισμών από το Λιμενικό Ταμείο για ενοικίαση του τουριστικού περιπτέρου (Ροτόντα) στην παραλία του Κάστρου. Η τελική διακήρυξη, στην οποία κατατέθηκαν δύο προσφορές, αφορούσε τα κτίρια και τις λουτρικές εγκαταστάσεις. Η απόφαση ενοικίασης καταλήγει το 2020 στη Notion μετά από πολλές ενστάσεις της ίδιας εταιρείας ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι ενώ η διακήρυξη του διαγωνισμού αφορούσε τα δύο κτίσματα, το τουριστικό περίπτερο και τις καμπίνες, η απόφαση προσωρινής παραχώρησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δίνει στην εταιρεία 8,5 στρέμματα που αποτελούν καθαρή αμμώδη παραλία. Να σημειωθεί ότι η αρχιτεκτονική μελέτη της παραχώρησης απορρίφθηκε δύο φορές από το Τοπικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων (ΚΕΣΥ) και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που τελικά την ενέκριναν.
Το κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο
Μετά από ένα μεγάλο συλλαλητήριο στις 20 Αυγούστου όπου ξεσηκώνεται όλο το νησί, τέσσερις δημοτικές παρατάξεις ζητούν από τον δήμαρχο να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την παραχώρηση στο Κάστρο. Στην ανοιχτή αυτή συνεδρίαση, που τελικά γίνεται στις 30 Αυγούστου, μίλησαν δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες ενώ πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από την αίθουσα. Μία από τις δημότισσες που μιλούν είναι και η Πηνελόπη Γεωργίου, η οποία είναι και η πρόεδρος του Τοπικού Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου. Ωστόσο στη συνεδρίαση μίλησε ως πολίτης, εξηγώντας γιατί η περιοχή αυτή αποτελεί τοπόσημο για τη Λευκάδα, καλώντας παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πίσω την απόφαση παραχώρησης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, βλέποντας ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση στο νησί, λαμβάνει την απόφαση να συστήσει ομάδα εργασίας η οποία αποτελείται από έναν δικηγόρο που συνεργάζεται με τον Δήμο, μια υπάλληλο μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λευκάδας και μια υπάλληλο της Πολεοδομίας του Δήμου Λευκάδας. Η ομάδα αυτή έχει ως σκοπό να μελετήσει τη διακήρυξη και να δει κατά πόσο η απόφαση παραχώρησης είναι σύννομη με τη διακήρυξη. Ο δήμαρχος ακόμη ζήτησε με επιστολή του προς το Υπουργείο Ναυτιλίας να μην προχωρήσει στην τελική έγκριση της επένδυσης αλλά να περιμένει το πόρισμα της ομάδας εργασίας. Το ίδιο ζήτησε τελικά και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο από το αρμόδιο Υπουργείο.
Φτάνει το πρώτο εξώδικο
Η εταιρεία, διαπιστώνοντας την αντίδραση του νησιού που αποτυπώνεται και στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάνει το αδιανόητο, στέλνει στα τέλη του Σεπτέμβρη εξώδικο στον δήμαρχο γιατί τόλμησε να ασχοληθεί με το ζήτημα! Το εξώδικο, όπως έχει δημοσιεύσει η Εφημερίδα των Συντακτών, υπογράφεται και από τον δικηγόρο γεννημένο στην Λευκάδα Σπύρο Φλογαΐτη (και επίτιμο δημότη Λευκάδας) και κατηγορεί τον Δήμο μεταξύ άλλων για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και των διοικητικών ορίων του. Ζητά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο «να απέχει από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη ακύρωση της απόφασης παραχώρησης», τον δε Δήμο να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδιώκει να αλλάξει την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και θα επιτρέπει «τη διασπορά ή την ανοχή διάδοσης ανακριβών και αναληθών δεδομένων που αφορούν την παραχώρηση και τη μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλια».
Ήδη στις 13 Σεπτεμβρίου έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ένα συλλαλητήριο μετά από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Αγροτών Λευκάδας» και της «Πρωτοβουλίας για την διάσωση της περιοχής του Κάστρου». «Ανυποχώρητα και με αυξημένη πλέον δριμύτητα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μία και μοναδική λύση, που δεν μπορεί να είναι παρά μόνο πολιτική: η περιοχή του Κάστρου να παραμείνει δημόσια και ελεύθερη για όλους, διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά)» αναφέρεται στο κάλεσμα.
Αγωγές για να φιμώσουν τη μεγαλειώδη αντίδραση του νησιού
Στις 4 Οκτωβρίου, και ενώ η ομάδα εργασίας του Δήμου αναζητεί στοιχεία για την απόφαση παραχώρησης της παραλιακής έκτασης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δημοσιεύεται στο «Άρωμα Λευκάδας» ένα άρθρο – επιστολή της Ελένης Κατωπόδη προς τους κατοίκους του νησιού, όπου αναφέρονται στοιχεία και τίθενται ερωτήματα προς τους αιρετούς του νησιού. Η ίδια δημοσιεύει στο προσωπικό προφίλ της στο facebook δύο σχετικά σχόλια εκφράζοντας την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της παραλίας. Στις 7 Οκτωβρίου η εταιρεία Notion επιδίδει, τόσο στην Ελένη Κατωπόδη όσο και στην Πηνελόπη Γεωργίου, αγωγές απαιτώντας από 300.000 ευρώ ως αποζημίωση από κάθε μία, θεωρώντας τις υπεύθυνες για την καθυστέρηση της εκμετάλλευσης της έκτασης στην περιοχή του Κάστρου και της παραλίας του από την εταιρεία. Μάλιστα, από την αγωγή διεκδικείται να πληρώνουν οι δύο εναγόμενες 50.000 ευρώ κάθε φορά που θα αναφέρουν δημόσια το όνομα της εταιρείας.
«Η εταιρεία μάς κατηγορεί ότι καθυστερούμε την επένδυση, ότι την δυσφημούμε, και όταν τελικά γίνει η επένδυση λόγω πληθωρισμού θα κοστίσει παραπάνω στην εταιρεία, οπότε υφίσταται ζημιά», σημειώνει η Ελ. Κατωπόδη μιλώντας στο alterthess, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας από το οποίο εξαρτάται η οριστική έγκριση της παραχώρησης (η προσωρινή δίνεται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο) δεν περιμένει ένα άρθρο για να σχηματίσει άποψη, ούτε βέβαια επηρεάζεται από τα σχόλια των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η εταιρεία θεωρεί δεδομένη τη θετική έγκριση της παραχώρησης εκ μέρους του Υπουργείου» συμπληρώνει.
Οργή στη Λευκάδα για τις πρακτικές της εταιρείας
Οι αγωγές αυτές έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούσε η εταιρεία. «Ακόμη και κάτοικοι και αιρετοί που ήταν υπέρ της επένδυσης συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για μια επιθετική ενέργεια που χρησιμοποιεί τακτικές έξω από τα επιχειρηματικά δεδομένα της Λευκάδας. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που διαισθανόμασταν: Δεν μπορεί μια τόσο ακριβή επένδυση ύψους 1,5 εκατομμυρίου σε απολύτως προστατευόμενη και αδόμητη περιοχή να αφορά μόνο τη δημιουργία αναψυκτηρίου με την ανακατασκευή του περιπτέρου και των λουτρικών εγκαταστάσεων για να εξυπηρετείται ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Αγίας Μαύρας και οι κάτοικοι της πόλης που κυρίως επισκέπτονται την παραλία. Από την άλλη, όσοι ήταν ήδη αρνητικοί με την επένδυση εξοργίστηκαν» τονίζει ακόμη η Ελ. Κατωπόδη. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή προσώπων εκ μέρους της εταιρείας. Η κ. Γεωργίου είναι πρόεδρος στο Τοπικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και γνώριζε την αρχιτεκτονική μελέτη της εταιρείας, και η κ. Κατωπόδη εργάζεται στην Κτηματική Υπηρεσία που, ενώ δεν έχει εμπλοκή ως προς τη διαδικασία σε αυτό το στάδιο, θα ελέγχει την εταιρεία ως προς τη τήρηση της νομοθεσίας περί αιγιαλού, αν και όταν γίνει η επένδυση.
Στο μεταξύ η εταιρεία στέλνει και δεύτερο εξώδικο στον Δήμο, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον ειδικό πειθαρχικό έλεγχο του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων που αποφάσισαν τον ορισμό ομάδας εργασίας, για να ελεγχθεί η νομιμότητα παραχώρησης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Μάλιστα, στον φάκελο που έστειλε η εταιρεία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Λευκάδας περιλαμβάνεται και ανυπόγραφο έγγραφο χωρίς αποστολέα και παραλήπτη που κάνει λόγο για κομμουνιστικές οργανώσεις που έχουν ξεκινήσει να διαμαρτύρονται και ο δήμαρχος τους ακούει προκειμένου να τους κάνει χάρη προεκλογικά…
Το δημοτικό συμβούλιο, όπως ήταν αναμενόμενο, απαντάει στην επίθεση που δέχεται με ψήφισμα κατά των πρακτικών της εταιρείας που εγκρίνεται με τις ψήφους 29 δημοτικών συμβούλων. Κατά της επένδυσης έχει στραφεί όλο το νησί, ακόμη και στελέχη της ΝΔ που παλαιότερα μιλούσαν για μειοψηφία αντιδρώντων, ενώ εκκρεμεί η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή των κατοίκων κατά της θετικής γνωμοδότησης του ΚΑΣ.
«Πρόκειται για αβάσιμες αγωγές, ωστόσο έχουν ως στόχο την εξάντλησή μας. Υπερασπιζόμαστε μια παραλία στην οποία μάθαμε μπάνιο εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Εγώ πήγαινα εκεί από παιδί και συνέχισα με την κόρη και την μητέρα μου, όπως και το σύνολο των κατοίκων της πόλης. Εκεί μεγαλώνουμε γενιές Λευκαδιτών. Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για προστατευμένη περιοχή, το οινοποιείο έχει κοινωφελή σκοπό και το τουριστικό περίπτερο είναι κοινόχρηστο. Δεν απευθύνεται δηλαδή σε μερικούς ιδιώτες αλλά σε όλο τον πληθυσμό του νησιού» καταλήγει η κ. Κατωπόδη.
Μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στις 22 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή άνω των 800 ατόμων, καθώς και τα δύο συλλαλητήρια που προηγήθηκαν, ο λαός της Λευκάδας, οι φορείς και οι συλλογικότητές του, δηλώνουν αποφασισμένοι-ες να υπερασπίσουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών. Απαιτούν από το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που έχει οριστεί για τις 2 Νοεμβρίου να λάβει πολιτική απόφαση που να εναρμονίζεται με τα συμφέροντα του λευκαδίτικου λαού καθώς και να ακυρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία με αποκλεισμό κάθε επίδοξου μελλοντικού ιδιώτη από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής του Κάστρου.
*Slapp (Strategic Lawsuits against public participation)- Στρατηγικές αγωγές ενάντια στη δημόσια συμμετοχή. Ο όρος Slapp αναφέρεται σε αβάσιμες αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ( π.χ. μια επιχείρηση ή ένα υψηλά ιστάμενο δημόσιο πρόσωπο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος. Σκοπός τέτοιων μηνύσεων δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.