Ο καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, προσφάτως παραιτηθείς από την ελληνική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, περιγράφει με λιτό τρόπο σε ανάρτησή του στο Facebook όσα μπορεί κανείς να αντικρίσει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο που εφημερεύει.
Στην ανάρτηση αναφέρει:
«Θα είμαι για τελευταία φορά κόσμιος. Είχα μια φοβερά δυσκολη εφημερία κατά την οποία στα επείγοντα βλέπαμε μόνο ασθενείς που έφερνε το ΕΚΑΒ. Κανένας άνθρωπος που ήρθε με τα πόδια δεν κατάφερε να εξεταστεί. Η διαλογή ήταν υποτυπώδης και άφησε να εισέλθουν στα Επείγοντα και ορισμένοι ασθενείς χωρίς να έχουν επείγον πρόβλημα. Αυτοί βέβαια δεν θα μπορουσαν να βρουν γιατρό να τους εξετάσει. Ολοι τους παραπεμπουν στον ειδικό και τελικά ειδικός δεν βρίσκεται. Τρέχουν απο εφημερία σε εφημερία μέχρι κάποιος φιλοτιμηθεί να ασχοληθεί μαζί τους. Νομίζω φταίνε και αυτοί. Δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει εξωτερικό τακτικό ιατρείο να τους αντιμετωπίσει.
Σαν να μην έφτανε συτο, γυναίκα αιμορραγούσε στην κλινική. Οι γιατροί ζήτησαν αγγειογραφία για ακριβή εντόπιση της εστίας της αιμορραγίας και εμβολισμό του αγγείου. Ο ακτινολόγος είπε οτι θα κάνει την επέμβαση αλλα θέλει νοσηλευτή και τεχνολόγο. Οι γιατροι πηγαινουν στο διοικητή που ήταν στο γραφείο του μαζί με την διευθύνουσα, ζητώντας να ανακαλέσουν το αναγκαίο προσωπικό. Η διευθύνουσα άρχισε να φωνάζει λέγοντας οτι υπάρχει νοσηλευτής και τεχνολόγος. Που ήταν άραγε; Και γιατί δεν το γνώριζε ο ακτινολόγος; Σε όλη αυτή την ώρα γιατρός πίεζε την βουβωνική περιοχή επειδή η αρτηρία που αιμορραγούσε ηταν κλάδος της έσω λαγωνίου αρτηρίας.
Ηρθαν ο νοσηλευτής και ο τεχνολόγος, αλλα δεν δούλευε ο αγγειογράφος. Ευτυχώς με την έντονη πίεση της βουβωνικής περιοχής η αιμορραγία σταμάτησε, αλλά μπορεί να ξαναρθει. Εμείς καλού κακού ετοιμάσαμε την άρρωστη για χειρουργείο και είμαστε σίγουροι ότι ολα θα πάνε καλά. Χάσαμε μέρες από τη ζωή μας αλλά χαλάλι.
Ειπατε τιποτα;».