in ,

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενάντια στην παρέμβαση της αστυνομίας

«Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους»

Την αντίθεσή της στην παρέμβαση της αστυνομίας στην κατειλημμένη πρυτανεία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει στην απόφαση της η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, επιδεικνύοντας μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση από αυτήν που ακολούθησαν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ καλώντας τα ΜΑΤ στο ίδρυμα.

Μάλιστα στην απόφαση της η Σύγκλητος επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνω λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας. Για τον λόγο αυτό καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος προτείνοντας τον άμεσο εμβολιασμό όλου του προσωπικού και συνεχείς ελέγχους με rapid test.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου» τονίζοντας πως το ίδρυμα «πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο».

Ακολουθεί η Απόφαση της Συγκλήτου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Συνεδρία Αρ. 1102/2-3-2021

«1.Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην υπ. αριθμ. 1102/2-3-2021 Συνεδρία της, επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του Ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε αναγκαία την άμεση έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν με την παρουσία των φοιτητών. Προς τούτο, προτείνουμε να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.

Η Σύγκλητος καλεί το Υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Ιδρύματος. Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι στη διάθεσή της για κάθε σχετική συνδρομή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

2. Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

α) Τα περισσότερα αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και γι αυτό μας βρίσκουν σύμφωνους.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί απόλυτα και προκαταβολικά με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας με το πρόσχημα της αντιμετώπισης φθοράς ή επεισοδίων, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα. Ιωάννινα, 2 Μαρτίου 2021

Από την Πρυτανεία»

Το ΔΣ του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ ενάντια στο πανεπιστήμιο της αστυνομοκρατίας

Υπέρ του αγώνα των φοιτητικών συλλόγων στέκεται με ανακοίνωσή του και το ΔΣ των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «ενάντια στο πανεπιστήμιο της αστυνομοκρατίας και της επιτήρησης» τονίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων.

«Την κρίσιμη αυτή στιγμή που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο συκοφαντείται και πληγώνεται από την επίθεση τής πιο ανάλγητης, αντιεκπαιδευτικής και αντιδημοκρατικής κυβερνητικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση, το ΔΣ του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ ενώνει τη φωνή του με την ομόθυμη στάση των Φοιτητικών Συλλόγων και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΙ, καθώς και με τις αποφάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου, ώστε εφαρμόζοντας τη δημοκρατική αρχή του διαλόγου και της συνεννόησης να αντισταθούμε στο πανεπιστήμιο της αστυνομοκρατίας και της επιτήρησης, και να υπερασπιστούμε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση μας.

Παράλληλα, τασσόμαστε υπέρ της άμεσης προετοιμασίας και διασφάλισης όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και υγειονομικών μέτρων, για να έχουμε ξανά το Πανεπιστήμιο μας ανοικτό στη μόρφωση και τη γνώση, τη διά ζώσης διδασκαλία και την έρευνα, σε κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, ελευθερίας, συνεργασίας και δημοκρατίας.

Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε σε κάθε εισβολή που ενδεχομένως θα επιχειρήσουν ανοίκειες στο ακαδημαϊκό έθος και την ακαδημαϊκή πρακτική αστυνομικές δυνάμεις και, ότι θα υπερασπιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας την ασφάλεια των φοιτητών/τριών μας.

• Ναι στο δημοκρατικό δημόσιο πανεπιστήμιο!

• Έξω οι δυνάμεις καταστολής της ακαδημαϊκής ελευθερίας!

• Συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων μας στο ΑΠΘ!

Το ΔΣ των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΕΦΕ: Για την λογοκρισία

Χιλιάδες άνθρωποι και σήμερα στους δρόμους για δίκιο και ζωή