Παρευρισκόμενος στην ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη γενοκτονία του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ο Τζέρεμι Κόρμπιν γράφει για το πως οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής προασπίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για την ντροπή των δυτικών κρατών που υπερασπίζονται τα εγκλήματα του Ισραήλ.
Στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, η Νότια Αφρική μίλησε εκ μέρους των δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αντιτίθενται στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, και ντρόπιασε τις δυτικές κυβερνήσεις για την αξιοθρήνητη συνενοχή τους. «Δεν υπάρχει ασφαλής χώρος στη Γάζα, και ο κόσμος θα έπρεπε να ντρέπεται». Η καταληκτική ομιλία της Blinne Ní Ghrálaigh (σημ: Ιρλανδή δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο) στο Διεθνές Δικαστήριο θα μου μείνει για πάντα.
Καταδικαστική αλλά και δίκαιη εξίσου, μίλησε εκ μέρους των εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν συγκλονιστεί από τη φρίκη που εκτυλίσσεται ζωντανά στις οθόνες μας. «Αυτή είναι η πρώτη γενοκτονία στην ιστορία όπου τα θύματά της μεταδίδουν τη δική τους καταστροφή σε πραγματικό χρόνο», είπε, «με την απεγνωσμένη και μέχρι στιγμής μάταιη ελπίδα ότι ο κόσμος μπορεί να κάνει κάτι». Ήταν μια Ιρλανδή δικηγόρος, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν στην έρευνα της Bloody Sunday (Ματωμένη Κυριακή), που μίλησε εξ ονόματος της Νότιας Αφρικής για να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό. Για τους Ιρλανδούς και τους Νοτιοαφρικανούς τα δεινά των κατεχόμενων λαών είναι πολύ οικεία. Δεν πρέπει να εκπλήσσει, λοιπόν, ότι η προσφυγή της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε τοποθετώντας την τελευταία δραστηριότητα του Ισραήλ «στο ευρύτερο πλαίσιο του 25ετούς απαρτχάιντ, της 56χρονης κατοχής, και της 16χρονης πολιορκίας του Ισραήλ που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας». Ήταν εντυπωσιακά αναζωογονητικό να ακούμε τη Νότια Αφρική να διατυπώνει κάτι τόσο προφανές, αλλά που συστηματικά αγνοείται από τους πολιτικούς αυτής της χώρας. Εκθέτοντας τη ρηχή κατάσταση του δικού μας πολιτικού συστήματος, η ακρόαση θα μείνει στην ιστορία ως μια βαρυσήμαντη επίδειξη διεθνούς αλληλεγγύης από έναν λαό που γνωρίζει πως είναι να υπομένεις, και να διαλύεις, το απαρτχάιντ.
Αυτή η αλληλεγγύη μεγάλωσε και μεγάλωσε. Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής κέρδισε τελικά την υποστήριξη πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Κολομβίας, καθώς και διακρατικών παραγόντων όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος. Οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα μπορούν να αρνηθούν ότι θέλουν, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζητούν απεγνωσμένα να δουν ένα τέλος στη σφαγή των αμάχων και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.
Ήμασταν υποχρεωμένοι να είμαστε στο Δικαστήριο πριν από τις 6 το πρωί για να εισέλθουμε, κάνοντας ουρές σε έναν απελπιστικά κρύο καιρό. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα όμορφο κτίριο, χτίστηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν υπήρχε πραγματική ελπίδα ότι η Κοινωνία των Εθνών και το δικαστικό της σύστημα θα έφερναν την ειρήνη. Υπήρχε κάτι οδυνηρό για τους Παλαιστίνιους που είχαν χάσει συγγενείς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από το Δικαστήριο για να καταθέσουν ως μάρτυρες αναζητώντας δικαιοσύνη.
Η Νότια Αφρική παρουσίασε την προσφυγή της εναντίον του Ισραήλ στο πλαίσιο της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. Η ακρόαση έδειξε την καταστροφή, τη φρίκη μετά από τη φρίκη, σε κοινή θέα για να τη δουν όλοι. Τα επιχειρήματα παρατάχθηκαν έξοχα από τη Νότια Αφρική, και θα πρέπει να επαινεθεί για αυτό. Είναι λυπηρό όμως το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα ΜΜΕ μας δεν θεώρησαν αυτά τα επιχειρήματα αρκετά σημαντικά για να μεταδοθούν. Το BBC δεν μετέδωσε ζωντανά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, επιλέγοντας αντ’ αυτού να δείξει μόνο την απάντηση του Ισραήλ την επόμενη μέρα. Είναι προς τιμή του Al Jazeera ότι όχι μόνο μετέδωσε ζωντανά την ακρόαση, αλλά παρείχε συνεχή και ακριβή κάλυψη της σύγκρουσης, παρά το γεγονός ότι ήταν μάρτυρες των θανάτου των συναδέλφων τους στη διαδικασία.
Η Νότια Αφρική επεσήμανε ότι η Σύμβαση για τη Γενοκτονία υπάρχει για να προστατεύει όλους τους ανθρώπους, και ότι η ισραηλινή δράση πληροί τις απαιτήσεις της σύμβασης στην σκόπιμη και συστηματική καταστροφή της ζωής των αμάχων στη Γάζα. Η Νότια Αφρική ανέφερε επίσης αρκετές δηλώσεις του Νετανιάχου και άλλων ισραηλινών πολιτικών που δεσμεύτηκαν να μειώσουν τον πληθυσμό της Γάζας κατά τουλάχιστον 90%. Η Νότια Αφρική απέδειξε αυτό που προσπαθούσαν να μας πουν οι Παλαιστίνιοι όλο αυτό το διάστημα: ότι δεν πρόκειται για έναν πόλεμο μεταξύ ίσων, αλλά για μια συστημική σφαγή του παλαιστινιακού λαού.
Η Νότια Αφρική είναι αποφασισμένη όχι μόνο να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας αλλά να αλλάξει την πορεία της, και αν το Διεθνές Δικαστήριο ήταν πιστό στο όνομά του θα έδινε τη δέουσα προσοχή στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής. Θα διαπίστωνε ότι οι βομβαρδισμοί είναι λάθος, ότι είναι παράνομοι, και αντιπροσωπεύουν την συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Και θα έπρεπε να αποφανθεί ότι από την ισραηλινή κυβέρνηση έχουν διαπραχθεί πράξεις γενοκτονίας.
Εν τω μεταξύ, η πλευρά της Νότιας Αφρικής ζήτησε προσωρινά μέτρα, τα οποία θα απαιτούσαν ταχεία έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα κάλεσμα που πρέπει να απευθύνει οποιοσδήποτε ο πολιτικός εκπρόσωπος οπουδήποτε στον κόσμο που είναι δεσμευμένος στην προστασία της ζωής των πολιτών. Είναι μεγάλη ντροπή του βρετανικού και του αμερικανικού πολιτικού συστήματος το γεγονός ότι μόνο λίγοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι σε κάθε χώρα υποστήριξαν αυτήν την έκκληση για τον τερματισμό της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος μπροστά εκτός από την κατάπαυση του πυρός που πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές, η οποία θα παρείχε την ευκαιρία να χαράξουμε ένα δίκαιο και ειρηνικό μέλλον. Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τον παλαιστινιακό λαό, όχι από εμάς που τον υποστηρίζουμε. Οι πράξεις αλληλεγγύης δεν μπορούν να συνεπάγονται το να λέμε στους άλλους τι να κάνουν.
Έξω από το δικαστήριο, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η ομάδα των δικηγόρων δέχθηκε ερωτήσεις από πολλούς δημοσιογράφους μέσα σε συνθήκες ενός απόλυτου παγετού. Ήμουν εκεί εξ ονόματος της Προοδευτικής Διεθνούς. Διοργανώσαμε μια εκδήλωση στα μέσα ενημέρωσης στο δρόμο μπροστά μας και υποστηρίξαμε ότι η λαϊκή φωνή των απλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι αυτή της ειρήνης, και ότι θα αγωνιστούμε για όσο διάστημα χρειαστεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη στον παλαιστινιακό λαό.
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μας θυμάστε». Η Ní Ghrálaigh ολοκλήρωσε την ομιλία της δείχνοντας δύο φωτογραφίες από ένα νοσοκομείο στη Γάζα. Στην πρώτη έδειξε ένα χειρόγραφο μήνυμα από ένα γιατρό, που έχει σκοτωθεί. Η δεύτερη φωτογραφία ήταν μετά από ισραηλινό χτύπημα στο νοσοκομείο. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι συγκλονισμένοι παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο την καταστροφή της ανθρώπινης ζωής στη Γάζα. Η ιστορία δεν θα ξεχάσει αυτούς που αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών με την ίδια αξία. Αλλά δεν θα ξεχάσει και εκείνους που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.
Πηγή: tribunemag.co.uk
Μετάφραση: Δημήτρης Γκιβίσης