Να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς για να αξιοποιηθεί για τις κοινωνικές ανάγκες, να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου, να επανέλθει η παιδική χαρά, τηρώντας, φυσικά, όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά, καθώς και να προστατευτεί και να αναδειχθεί το ρέμα της Υφανέτ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη, ζητά με ανακοίνωση της η δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα, μετά την διάλυση της παιδικής χαράς που λειτουργούσε στο οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πόλης Ανάποδα:
“Στην οδό Άνω Τζουμαγιάς στην Κάτω Τούμπα, δίπλα στο ρέμα της Υφανέτ, υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια παιδική χαρά (βλ. άνω φωτό). Στον πυκνά δομημένο πολεοδομικό ιστό της πόλης με το ελάχιστο πράσινο και ελεύθερους χώρους, αποτελούσε μια μικρή, αλλά σημαντική, ανάσα αναψυχής και χαλάρωσης. Όχι πια. Όπως μάθαμε πρόσφατα, πραγματοποιώντας και επιτόπια επίσκεψη, το οικόπεδο -ιδιοκτησίας της εκκλησίας- είναι άδειο, περιφραγμένο και έτοιμο για «αξιοποίηση». Με άλλα λόγια, στρώνουν το έδαφος για ακόμα περισσότερο τσιμέντο σε μια ήδη επιβαρυμένη γειτονιά και μάλιστα σε σημείο εξαιρετικά επικίνδυνο για το ρέμα.
Η σημασια του πρασίνου στην πόλη
Το πράσινο στην πόλη της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα: 4-8 φορές χαμηλότερα από τις διεθνείς προδιαγραφές. Τα δέντρα και οι χώροι με πράσινο θα δημιουργούσαν μια πράσινη κουρτίνα, φιλτράροντας τον αέρα από μικροσωματίδια και θα βελτίωναν την ποιότητα του αέρα σε μια πόλη με πολύ αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που οδηγούν σε εκατοντάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Επίσης, συμβάλλουν καταλυτικά στην ποιότητα ζωής και την ψυχολογική αποφόρτιση. Στη Θεσσαλονίκη αυτή η κουρτίνα διαρκώς ξηλώνεται. Παράλληλα, στην εποχή της κλιματικής κρίσης και των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών, οι χώροι πρασίνου δίνουν τη θερινή περίοδο πολύτιμες ανάσες δροσιάς.
Το ρέμα
Τα ρέματα επηρεάζουν θετικά το μικροκλίμα των γειτονικών περιοχών, περιορίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας. Εξουδετερώνουν σε μεγάλο βαθμό την ηχορύπανση, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και, φυσικά, παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία. Αποτελούν έναν σημαντικό χώρο πρασίνου και ομορφαίνουν τις γύρω περιοχές. Οι εποχές των μπαζωμένων ρεμάτων πρέπει φυσικά να περάσουν ανεπιστρεπτί, αλλά οφείλουμε να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα. Να αναδείξουμε τα ρέματα που είναι εγκαταλειμμένα και να αγωνιστούμε (όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις διεθνώς) για να φέρουμε στο φως αυτά που μπαζώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Και μόνο από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν πάει άλλο. Δεν γίνεται να ανεχτούμε περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας μας και του περιβάλλοντος.
Να διεκδικήσουμε:
- να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς για να αξιοποιηθεί για τις κοινωνικές ανάγκες.
- να παραμείνει ελεύθερος χώρος πρασίνου, να επανέλθει η παιδική χαρά, τηρώντας, φυσικά, όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά.
- να προστατευτεί και να αναδειχθεί το ρέμα της Υφανέτ ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής σε συνάντηση και συζήτηση δίπλα στο οικόπεδο (Άνω Τζουμαγιάς 2) την Κυριακή 28 Μαΐου στις 11 το πρωί.
Η Πόλη Ανάποδα
Αριστερό ριζοσπαστικό σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης“.