in ,

Η Πόλη Ανάποδα: Αστυνομοκρατούμενο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Την έντονη αντίθεση του στην αστυνομική παρουσία μέσα στο ΑΠΘ εκφράζει με ανακοίνωση του το δημοτικό σχήμα του δήμου Θεσσαλονίκης, «Η Πόλη Ανάποδα» και μάλιστα επισημαίνει ότι «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους, καταδικάζοντας απερίφραστα την προσπάθεια μετατροπής ενός χώρου ελεύθερης έκφρασης, κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης, σε στρατώνα, σε φυλακή, εν τέλει σε κάτι βγαλμένο από τη δικτατορία των συνταγματαρχών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος:

«Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (και όλως τυχαίως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα), ΜΑΤ και ασφάλεια έχουν στρατοπεδεύσει στο ΑΠΘ, πέριξ του ιδρύματος, αλλά και μέσα σε αυτό, εμποδίζοντας την είσοδο στη Σχολή Θετικών Επιστημών, με πρόσχημα «εργασίες που εκτελούνται για τη δημιουργία βιβλιοθήκης», μετά την εκκένωση (παραμονή Πρωτοχρονιάς) πολιτικού χώρου στο Βιολογικό.

Είναι σαφές πως η αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όσων συντάσσονται με τους σχεδιασμούς της και τις πολιτικές που αυτή μετέρχεται, έχει ξεπεράσει για άλλη μια φορά τα όρια. Ήδη από πέρυσι, με την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως–Χρυσοχοϊδη για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, διαφάνηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Την ώρα που σημειώνονταν μακάβρια ρεκόρ, με την πανδημία να σαρώνει την χώρα και την οικονομική κρίση να βρίσκεται προ των πυλών (την οποία πλέον βιώνουμε πάρα πολύ έντονα), η κυβέρνηση θεσμοθετούσε για την καταστολή της νεολαίας και ταυτοχρόνως διασφάλιζε ότι το δόγμα του νόμου και της τάξης θα εφαρμοσθεί παντού –με τρόπο ακραιφνώς αποκρουστικό, όπως φάνηκε και από τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποσκοπεί ακριβώς στην καταστολή οποιουδήποτε αμφισβητεί πολιτικές που καταστρέφουν τον τόπο και τη ζωή των πολιτών –και η φοιτητική νεολαία ανέκαθεν αποτελούσε δυναμικό κομμάτι των αγώνων για δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Παρά τις περσινές κυβερνητικές προσπάθειες, με τις σοκαριστικές εικόνες καταστολής μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο, και με το μένος των ανεξέλεγκτων αστυνομικών δυνάμεων να οδηγεί ακόμη και σε βασανισμούς διαδηλωτών, οι αγώνες τόσο των φοιτητών, όσο και της υπόλοιπης ακαδημαϊκής κοινότητας και λοιπών συλλογικών φορέων, κατόρθωσαν να αναβάλλουν την συγκρότηση ενός σώματος που φέρει ως κορωνίδα την αντιδημοκρατικότητα, και θυμίζει το σπουδαστικό της ασφάλειας επί Χούντας.

Φέτος, σε περιόδους εορτών, με το campus άδειο και τους φοιτητές εκτός πόλης, η Πρυτανεία του Παπαϊωάννου, ένθερμου υποστηρικτή αυτής της αντιδημοκρατικής εκτροπής, έφερε ήδη πέντε φορές τα ΜΑΤ εντός του ασύλου, με πρόσχημα οικοδομικές δραστηριότητες, αλλά με πραγματικό σκοπό την κατατρομοκράτηση του φοιτητικού σώματος και τον εθισμό της κοινωνίας σε αυτές τις αποκρουστικές εικόνες. Είναι τέτοια η νομιμοποίηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που δεν έγινε είσοδος των ΜΑΤ σε άλλη περίοδο παρά μόνο παραμονή Πρωτοχρονιάς και Μεγάλη Εβδομάδα!

Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν πόλη με έντονη τη μνήμη των δημοκρατικών αγώνων και δεν ξεχνάει τη δράση παρακρατικών δικτύων, αλλά κυρίως, της ωμότητας και της βίας που μετέρχεται η αστυνομική καταστολή για να σιγάσει όσους αγωνίζονται. Η Θεσσαλονίκη αυτό που χρειάζεται είναι πράσινο, μια διαφορετική ποιότητα ζωής εντός του αστικού ιστού, με σεβασμό στους πολίτες αυτής της πόλης. Το μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ, το ΑΠΘ, το Σέιχ Σου μπορούν να συγκροτήσουν ακριβώς αυτόν τον άξονα που θα προσδώσει στην πόλη κάτι που τόσο της λείπει. Αντί αυτού, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά και του δημάρχου Ζέρβα ευθυγραμμίζονται με ένα ζοφερό και δυστοπικό όραμα: μια πόλη γεμάτη τσιμέντο, τα καζίνο να λεηλατούν τα πέριξ της και ό,τι έχει απομείνει εκεί από πράσινο, και το ΑΠΘ ένα αστυνομοκρατούμενο φρούριο, σύμβολο της κατασταλτικής μανίας που θα προσπαθεί πάντα να σιωπάσει όσους εναντιώνονται στα παραπάνω και σε ακόμη περισσότερα.

Εμείς, ως Πόλη Ανάποδα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά το τι συμβαίνει στην πόλη μας, υπερασπίζοντας κάθε πνεύμονα ζωής εντός του αστικού ιστού και της κοινωνίας της πόλης.

Οι αγώνες των φοιτητών έδιωξαν την αστυνομία ξανά από το campus, και εμείς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους, καταδικάζοντας απερίφραστα την προσπάθεια μετατροπής ενός χώρου ελεύθερης έκφρασης, κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης, σε στρατώνα, σε φυλακή, εν τέλει σε κάτι βγαλμένο από τη δικτατορία των συνταγματαρχών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απολύθηκαν 14 υπάλληλοι στην Υπηρεσία Ασύλου

Υπό παραίτηση ο επικεφαλής της Frontex μετά τις αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις