in , ,

«Η Πόλη Αλλιώς»: Μαθήματα υποκριτικής από τον Σ. Δανιηλίδη, με αφορμή την αγωγή κατά του Alterthess

Για «μαθήματα υποκριτικής» κατηγορεί τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, η δημοτική κίνηση «Η Πόλη Αλλιώς», με αφορμή την στάση του στο θέμα της αγωγής που έχει δεχθεί το Alterthess από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός και το ψήφισμα αλληλεγγύης που κατέθεσε η δημοτική κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρει η δημοτική κίνηση, ο κ. Δανιηλίδης κατέθεσε ψήφισμα ίσων αποστάσεων, για να αποφύγει να υπερψηφίσει το ψήφισμα της Πόλης Αλλιώς που στέκεται στο πλευρό του Alterthess και στης Σταυρούλας Πουλημένη, και απέναντι στην προσπάθεια εξόντωσης τους από το στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός.

«Ο κ. δήμαρχος είχε κάθε δικαίωμα να μην επιθυμεί να στηρίξει το διωκόμενο μέσο. Όχι, όμως, να δηλώνει στήριξη αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα για ασυδοσία, διατεταγμένη υπηρεσία, συκοφαντικά δημοσιεύματα και πετώντας εντέχνως λάσπη στην Στ. Πουλημένη και το alterthess», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της κίνησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Πόλης Αλλιώς»:

«Είναι γνωστή η περιπέτεια του Alterthess, ενός συνεταιριστικού δημοσιογραφικού site της πόλης μας, που τόλμησε να δημοσιεύσει στις 27 Οκτωβρίου την είδηση της καταδίκης από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» εξ αιτίας παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Λίγες μέρες μετά το Alterthess και η δημοσιογράφος του Σταυρούλα Πουλημένη έλαβαν αγωγή από το στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός», Ευστάθιο Λιάλιο, με την οποία ζητά από τον δημοσιογραφικό συνεταιρισμό αποζημίωση 100.000 ευρώ. Η κατηγορία; Παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με ποινικές καταδίκες. Όμως, η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι δημόσια και το μόνο που έκανε η δημοσιογράφος και το site ήταν να καλύψουν την είδηση!

Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε προσπάθεια εκφοβισμού του μέσου και της δημοσιογράφου, που τόλμησε να σπάσει το φράγμα της σιωπής των συστημικών ΜΜΕ σχετικά με τις δράσεις της εταιρείας.

Πρόκειται ταυτόχρονα και για μια ξεκάθαρη, συνολική και κατά μέτωπον επίθεση στην ελευθερία του Τύπου μέσω της χρήσης των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων σε μία δημόσια και ανοιχτή δίκη.

Η «Πόλη αλλιώς» θεώρησε αυτονόητη υποχρέωσή της την στήριξη του alterthess και της δημοσιογράφου. Θεώρησε, επίσης, αυτονόητη υποχρέωση να ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης- Συκεών στήριξη με μορφή ψηφίσματος.

H διοίκηση του δήμου μας φανερά είχε άλλη γνώμη, κάτι που δεν θα μας ενοχλούσε, αν δεν κατέφευγε στις μεθοδεύσεις που θα περιγράψουμε παρακάτω:

Ενώ η πρόταση ψηφίσματος είχε κατατεθεί 3 μέρες πριν από το δημοτικό συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου, ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε αναβολή της συζήτησης για να …προλάβει να κάνει έρευνα, φοβούμενος- όπως είπε- ότι η αγωγή ήταν δίκαιη στην περίπτωση που αφορούσε συκοφαντική δημοσίευση. Η ΕΣΗΕΑ, βέβαια, είχε κάνει την έρευνά της (το δημοσίευμα αφορούσε αληθή περιστατικά) καθώς είχε στηρίξει το alterthess και την Σταυρούλα Πουλημένη από την πρώτη στιγμή, όπως και πολλοί άλλοι φορείς.

Έτσι, η συζήτηση του ψηφίσματος πήρε έναν μήνα αναβολή (!) για να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της 29ης Δεκεμβρίου. Θεωρήσαμε ότι ο ένας περίπου μήνας ήταν εύλογο χρονικό διάστημα για να κάνει η διοίκηση του δήμου μας την έρευνά της και να συναινέσει στο κείμενο στήριξης. Γελαστήκαμε. Θεωρούμε αυτονόητη την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, και υπ αυτήν την έννοια δεν θα μας ενοχλούσε μια αρνητική απάντηση από τη μεριά της διοίκησης. Θα το θεωρούσαμε δυσάρεστο αλλά έντιμο. Αυτό ,όμως, που δεν δεχόμαστε είναι η υποκριτική, ψευδεπίγραφη δήλωση στήριξης των ίσων αποστάσεων και της έμμεσης ενοχοποίησης του θύματος.

Για του λόγου το αληθές, πρόταση του κ. Δανιηλίδη ήταν το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο και πέρασε με τις ψήφους μόνο της παράταξής του και το οποίο ανερυθρίαστα θα δημοσιεύσει ως «κείμενο στήριξης στο alterthess»:

«Η Ελευθερία του Τύπου και η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσιογράφων είναι κατοχυρωμένη τόσο από το Σύνταγμα της χώρας μας όσο και από πλήθος διεθνών αποφάσεων και συμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών αναγνωρίζει την ελευθερία και ανεξαρτησία του Τύπου ως ένα βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο σέβεται, επίσης, την αποστολή των δημοσιογράφων στηρίζοντας την ανεμπόδιστη άσκηση του επαγγέλματός τους, που πρέπει να υπηρετείται στο πλαίσιο των νόμων και των κανόνων δεοντολογίας. Δεν αποδέχεται όμως ούτε την ασυδοσία, ως κακώς εννοούμενη ελευθερία, ούτε την χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κρατική εξουσία ή τα οικονομικά συμφέροντα. Η χώρα μας και το πολιτικό της σύστημα πλήρωσε ακριβά την διαπλοκή του τύπου με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Η διατεταγμένη δημοσιογραφία με όποιο χρώμα και να έχει, δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη δημοσιογραφία. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποκηρύσσει κάθε μέθοδο ή πράξη τρομοκρατίας που έχει ως στόχο τη φίμωση των δημοσιογράφων και τον «περιορισμό» της ανεξαρτησίας και ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει και σέβεται το δικαίωμα κάθε ατόμου να ασκήσει τα όποια ένδικα μέσα κρίνει ότι απαιτούνται στην περίπτωση που θεωρεί ότι θίγεται η αξιοπρέπεια και η τιμή του από δημοσιεύματα που κρίνει ότι στρέφονται εναντίον του.»

Για την «Πόλη αλλιώς» το κείμενο αυτό αποτελεί μνημείο υποκρισίας.

Σε ένα ψήφισμα 200 λέξεων –στο οποίο πουθενά δεν αναφέρεται το όνομα της διωκόμενης δημοσιογράφου παρά μόνο στον τίτλο- η διοίκηση ξοδεύει το μελάνι της σε ένα γενικόλογο ύμνο στην ελευθερία του Τύπου που όμως είναι καταδικαστέα , όταν μετατρέπεται σε διατεταγμένη υπηρεσία ( «Η διατεταγμένη δημοσιογραφία με όποιο χρώμα και να έχει, δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη δημοσιογραφία») . Με λίγα λόγια η ελεύθερη δημοσιογραφία αποτελεί πλέον «διατεταγμένη υπηρεσία», όταν θίγει οικονομικά συμφέροντα, όπως αυτά της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» . Αν αυτό δεν είναι έμμεση υποστήριξη της εταιρίας, τι είναι? Μια έκθεση ιδεών που με παιχνίδια λέξεων προσπαθεί να τηρήσει την λογική των ίσων αποστάσεων και του « ναι μεν, αλλά…», θάβοντας έτσι την αλήθεια!

Ο κ. δήμαρχος είχε κάθε δικαίωμα να μην επιθυμεί να στηρίξει το διωκόμενο μέσο. Όχι ,όμως, να δηλώνει στήριξη αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα για ασυδοσία, διατεταγμένη υπηρεσία, συκοφαντικά δημοσιεύματα και πετώντας εντέχνως λάσπη στην Στ. Πουλημένη και το alterthess.

Παρά τις προσπάθειες τις δικές μας αλλά και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δυστυχώς αυτό το κείμενο θα δημοσιευτεί στη σελίδα του δήμου Νεάπολης- Συκεών ως προϊόν συζήτησης του δημοτικού συμβουλίου. Το απορρίπτουμε και δηλώνουμε ξανά την ειλικρινή μας συμπαράσταση στο alterthess και την Σταυρούλα Πουλημένη.

Για την ιστορία παραθέτουμε το ψήφισμα που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ:

Ψήφισμα υπεράσπισης του δημοσιογραφικού sitealterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νεάπολης Συκεών στέκεται στο πλευρό του ανεξάρτητου, συνεταιριστικού, δημοσιογραφικού site alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη που αντιμετωπίζουν της εκβιαστική αγωγή του στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιου Λιάλιου και δηλώνει ότι απαιτεί την άμεση αθώωσή τους. Η αγωγή και η απαίτηση για αποζημίωση 100.000 ευρώ αποτελεί ωμό εκβιασμό και ομολογία της προσπάθειας να τρομοκρατηθούν η Σταυρούλα Πουλημένη και το alterthess ώστε να πάψουν να ασκούν ελεύθερα- αδέσμευτα τη δημοσιογραφία και να δημοσιεύουν την αλήθεια για την πρωτόδικη- και στη συνέχεια την τελεσίδικη- καταδίκη των δύο στελεχών της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει τη δημοσιογραφία που δε χειραγωγείται από την κυβέρνηση και δε χρηματίζεται από το ιδιοτελές κεφάλαιο, τη δημοσιογραφία που δε στρατεύεται στην κυρίαρχη αντίληψη των κρατικοδίαιτων ΜΜΕ για την «ενημέρωση», τη δημοσιογραφία που δεν αυτολογοκρίνεται, αλλά τολμά να παρουσιάζει αντικειμενικά την επικαιρότητα.

Ιδιαίτερα σε αυτήν την πόλη όπου συνηθίζεται πολλά από τα τοπικά ΜΜΕ να αναπαράγουν ως «ειδήσεις» τα δελτία τύπου της «Ελληνικός Χρυσός».

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπου οι καταστροφικές για το περιβάλλον και τις ζωές μας ¨επενδύσεις¨ στις Σκουριές της Χαλκιδικής, όπως επίσης η καύση απορριμμάτων σε Χαλυβουργική και ΤΙΤΑΝ, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας που συστηματικά καταστρέφεται -με την συνενοχή των κυβερνήσεων- για να κερδοσκοπούν οι έμποροι της ¨πράσινης¨ ενέργειας.

Ιδιαίτερα στον κόσμο μας που το περιβάλλον αποτελεί για το κεφάλαιο εμπόρευμα προς λεηλασία και οικονομική εκμετάλλευση στο όνομα μάλιστα της «περιβαλλοντικής προστασίας».

Γι’ αυτό η Σταυρούλα Πουλημένη και το alterthess έχουν την εμπιστοσύνη μας. Γι’ αυτό και ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές των συμπολιτών και συμπολιτισσών που απαιτούν την απαλλαγή τους!

Η απόπειρα φίμωσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δε θα περάσει!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Μαζί είναι καλύτερα» – Έξι podcast για τα εγχειρήματα ΚΑΛΟ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Καταγγελία: Υγεία όπως λέμε μπίζνες – Πλήρωσε για PCR και του στείλαν αποτελέσματα από Rapid…