«Σενάριο δυστοπικής ταινίας» χαρακτηρίζει το επερχόμενο νομοσχέδιο για τα εργασιακά η παράταξη στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών «Πόλη Αλλιώς» ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει πως «Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εργαζομένων του δήμου και όλων των εργαζομένων στην μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, το δικαίωμά τους στις συλλογικές διεκδικήσεις, το δικαίωμά τους στον αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Θα μπορούσε να αποτελεί το σενάριο μιας δυστοπικής ταινίας. Αποτελεί την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα με την βούλα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Σε ένα σκηνικό οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης ,απαγορεύσεων και καταστολής, με τους χώρους εργασίας απροστάτευτους, την εργοδοσία να οργιάζει και το δημόσιο σύστημα υγείας σταθερά ανοχύρωτο, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταιγιστική κατάθεση νομοσχεδίων με στόχο την εφαρμογή της πολιτικής της υπεραύξησης των κερδών των λίγων, των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των πάντων. Σειρά τώρα έχει η «αναδιοργάνωση» των εργασιακών με μοναδικό στόχο την επίθεση στο σύνολο των εργατικών κατακτήσεων και την διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και όλα αυτά στο όνομα των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης , των αναγκών της εργοδοσίας και του κόσμου του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση επιστρέφει τον κόσμο της εργασίας στον 19ο αιώνα επιχειρώντας:
1. την κατάργηση του 8ωρου και την κατοχύρωση(νομικά πλέον) των απλήρωτων υπερωριών.
Με σχετική διάταξη οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου, «εξοφλούν» τις ώρες, με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Η αρχή θα γίνει από τις εποχικές επιχειρήσεις και θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκροτείται, έτσι, ένα καθόλα «νόμιμο» πλαίσιο, με βάση το οποίο ένας εργαζόμενος δεν θα δικαιούται πληρωμή των υπερωριών, αλλά αντίθετα θα δουλεύει έως και 10 ώρες την μέρα και θα πληρώνεται μόνο για τις 8. Με την υπογραφή πλέον ατομικών συμβάσεων εργασίας θα νομιμοποιούνται και η κατάργηση του 8ώρου(εργασία έως και 50 ώρες την εβδομάδα) και το δικαίωμα επιβολής σπαστού ωραρίου πρωί και απόγευμα. Τέλος, επεκτείνεται και η καταπάτηση της Κυριακάτικης αργίας, με προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών( τουρισμός, επισιτισμός, μεταφορές, πληροφορική, data centers, αποθήκες και logistics κ.α) στη μεγάλη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή .
2. την εκτίναξη του ορίου υπερωριών σε 150 ώρες ανά έτος (από 90 έως 120 που ισχύει σήμερα) σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και την συνακόλουθη εντατικοποίηση της εργασίας (με τραγικά αποτελέσματα ειδικά στα εποχικά επαγγέλματα).
3. την στοχοποίηση και τον ασφυκτικό περιορισμό των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων και της απεργίας με την παρέμβαση κυβέρνησης και εργοδοσίας.
Προϋπόθεση πλέον για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος αποτελεί η απογραφή στο μητρώο συνδικάτων και μελών σωματείων( ηλεκτρονικό φακέλωμα), ενώ επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε συνελεύσεις, αρχαιρεσίες και κήρυξη απεργιών. Η δε προκήρυξη απεργίας θα θεωρείται παράνομη σε περίπτωση που δεν παρέχεται δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψήφου στην Γενική Συνέλευση. Κάθε προσπάθεια συγκρότησης αντιστάσεων –όπως η περιφρούρηση της απεργίας και οι καταλήψεις εργασιακών χώρων- θα κρίνεται πλέον παράνομη με αποτέλεσμα να ενισχύεται η εργοδοτική τρομοκρατία και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να τεθεί η απεργία εκτός νόμου. Προβλέπεται, τέλος,, προσωπικό ασφαλείας (δηλαδή απεργοσπαστικός μηχανισμός) σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων, γεγονός που καταργεί στην ουσία το δικαίωμα στην απεργία( ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα). Οι διατάξεις αυτές φανερά στοχοποιούν σωματεία, συλλογικούς φορείς, συλλογικότητες, ποινικοποιούν κάθε ενέργεια συλλογικής διεκδίκησης και μαχητικών πρακτικών, επιχειρώντας να καταστείλουν και νομοθετικά κάθε αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη αυτή λαίλαπα.
4.Την αναγνώριση δικαιώματος Συλλογικών Διαπραγματεύσεων- και συνεπώς υπογραφής συλλογικών συμβάσεων – μόνο σε οργανώσεις εργαζομένων που έχουν εγγραφεί στα νομοθετημένα ψηφιακά Μητρώα (δηλαδή τα Σωματεία που έχουν δεχτεί να « φακελώσουν» ηλεκτρονικά όλα τα μέλη τους). Πρόκειται στην ουσία για επιχείρηση αποκλεισμού από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πολλών μαχητικών κλαδικών σωματείων.
5. την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας για την επίλυση συλλογικών διαφορών και την ανάθεσή τους στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), σ’ έναν οργανισμό όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί φορείς και στερείται βέβαια οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Αναιρείται έτσι η δυνατότητα καταδικαστικής απόφασης της Επιθεώρησης Εργασίας προς τον εργοδότη που έχει καταγγελθεί από Σωματείο ή εργαζόμενο (όπως συχνά συνέβαινε) για θέματα συμβάσεων, ωραρίου και μισθών.
6. την διευκόλυνση-απελευθέρωση των απολύσεων.
Μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά ,να απαιτήσει και να πετύχει την επιστροφή του στην δουλειά, υποχρεώνοντας τον εργοδότη να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας (συνήθως πολλών χρόνων). Το νομοσχέδιο φέρνει την εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης. . Προβλέπει δηλαδή ότι – σε περίπτωση άκυρης απόλυσης – ο εργαζόμενος χάνει παρ’ όλα αυτά το δικαίωμα στη θέση εργασίας του οριστικά και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας (ως ποινή), και μόνο αν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, οι απολύσεις διευκολύνονται, απελευθερώνονται και παύει η προστασία από την απόλυση, η οποία ισχύει από το 1920.(ν.2190).Δίνεται τέλος η δυνατότητα στην εργοδοσία να σταματήσει την ακυρότητα της απόλυσης και να μην δώσει την νόμιμη αποζημίωση στον εργαζόμενο!
7. την παγίωση και διεύρυνση της τηλεργασίας
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο για επέκταση της τηλεργασίας με αποτέλεσμα .Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχτεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία, όταν αναφέρεται σοβαρός λόγος, χωρίς την ύπαρξη, όμως, νομικού πλαισίου-ελεγκτικού μηχανισμού που να τον προστατεύει, αφού όχι μόνο δεν ενισχύεται η Επιθεώρηση Εργασίας με μέσα και προσωπικό, αλλά υποβαθμίζεται συστηματικά. Και όλο αυτό καθόλου άσχετο δεν είναι με την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, τα «ξεχειλωμένα» ωράρια και τις απλήρωτες υπερωρίες, που πλέον κατοχυρώνονται και νομικά.
Είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις αυτού του εκτρώματος θα σημάνουν συναγερμό και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκεί που ήδη κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα «ευέλικτα» προγράμματα κάθε είδους. Συγκεκριμένα, ήδη στον δήμο μας τα 2/3 του προσωπικού εργάζονται σε καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας , μειωμένων δικαιωμάτων, ανασφάλειας και εργασιακής ομηρείας, ενώ στην Δημοτική Επιχείρηση η ελαστική εργασία αποτελεί πλέον κανόνα. Είναι προφανές ότι στα επόμενα χρόνια οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και σε τέτοιο βαθμό που πιθανότατα θα σημάνουν και το τέλος της μονιμότητας στις δημοτικές υπηρεσίες (και όχι μόνο). Σε ένα τέτοιο καθεστώς θα υλοποιηθεί και το όνειρο της δημοτικής αρχής για πλήρως ελεγχόμενο και καθοδηγούμενο σωματείο εργαζομένων με την παράλληλη φίμωση-εξάλειψη κάθε ενοχλητικής φωνής!
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θεωρούμε ότι η επίθεση αυτή στον κόσμο της εργασίας έχει διπλή στόχευση. Από την μια πλευρά την εντατικοποίηση της εργασίας, την επέκτασή της σε όλες τις μέρες και ώρες και την μετατροπή των εργαζομένων σε δούλους που- με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και προσωπική ζωή- θα δουλεύουν για την περαιτέρω αύξηση της εργοδοτικής κερδοφορίας. Από την άλλη την κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων – το μόνο ανάχωμα στον αντιδραστικό αυτόν οδοστρωτήρα-με την ωμή πλέον παρέμβαση κράτους-εργοδοσίας για την νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή νομιμοποίησης της ελαστικής εργασίας και απελευθέρωσης των απολύσεων, είμαστε ενάντια στην επιχειρούμενη «καταστολή» των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην απεργία .
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εργαζομένων του δήμου και όλων των εργαζομένων στην μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, το δικαίωμά τους στις συλλογικές διεκδικήσεις, το δικαίωμά τους στον αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση.
Αγώνας για να μη περάσει το νομοσχέδιο-τερατούργημα:
-Καμιά αύξηση χρόνου εργασίας. Κάτω τα χέρια απ το 8ωρο, τα ΣΚ και τις διακοπές! -Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας – (5ημερο, 6ωρο, 30ωρο) – σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους μας.
-Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πλήρης επαναφορά της ισχύος των ΣΣΕ, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου.
-Αύξηση του βασικού μισθού στα 900 ευρώ.
-Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις ίσο με τον βασικό μισθό. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.
-Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεσες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-παιδεία για όλους».