Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας μέλη Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, ζητώντας από το ΔΣ να πάρει θέση ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο.
Κατά την παρέμβαση της στο ΔΣ η εκπρόσωπος των φοιτητών/τριων, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σαμπίνα Κουρίζη, αναφέρθηκε στα δεκάδες περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας μέσα στο ΑΠΘ τους τελευταίους μήνες, και ζήτησε την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από αυτό, καθώς και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας/ ΟΠΠΙ.
«Υπάρχουν μόνιμα δυνάμεις των ΜΑΤ, αύρα, ασφάλεια και ΟΠΚΕ, έχουν προβεί σε αναίτιους ελέγχους σε φοιτητές και καθηγητές. Πολλές φορές με μεγάλη άσκηση βίας σε φοιτητές, με αποκορύφωμα την δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Γ. Ντουσάκη» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ υπενθύμισε την βίαιη διάλυση της συναυλίας του Θ. Παπακωνσταντίνου, με μεγάλο κίνδυνο να ποδοπατηθεί κόσμος.
«Το πανεπιστήμιο έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο όπου τα ΜΑΤ έχουν περισσότερο χώρο από τους ίδιους τους φοιτητές. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκλείστηκαν φοιτητές από εξέταση μαθήματος επειδή τους έκανε έλεγχο η αστυνομία», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Κουρίζη.
Οι δημοτικές παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πόλη Ανάποδα» κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ, το οποίο και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας να ψηφίζουν λευκό.
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι: Λ. Αργυριάδου, Ρ. Καλφακάκου, Μ. Τρεμόπουλος, Μ. Καραγιάννη, Γ. Αβαρλής, Α. Κουράκης και Μ. Κωνσταντινίδης.
Το ψήφισμα που απορρίφθηκε:
«Ο Δήμος της Θεσσαλονίκης έχει το προνόμιο να φιλοξενεί δύο σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος μόρφωσης και έρευνας, χώρος της ελεύθερης έκφρασης, της ανάπτυξης και διάδοσης ιδεών, χώρος Ελευθερίας και Δημοκρατίας.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, το δημόσιο πανεπιστήμιο και ειδικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς έντασης. Η καθημερινή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων το έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης. Αποκορύφωμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου επιτέθηκαν με χημικά σε ένα μεγάλο, ειρηνικό πλήθος που παρακολουθούσε μια συναυλία.
Το Πανεπιστήμιο της πόλης είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος γνώσης και δημοκρατικής λειτουργίας. Δεν πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμο «πεδίο βολής» κατά φοιτητών, διδασκόντων και εργαζόμενων.
Αντίθετα, πρέπει να ενισχυθεί, να αναβαθμιστεί, να μην υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Οι φοιτητές έχουν ανάγκη από βιβλία, προσωπικό, πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα, στέγαση, σίτιση και όχι από χημικά.
Είναι σαφές ότι όσο η Αστυνομία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, αυτό δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί και οφείλει να διαχειριστεί τα ζητήματά της, διατηρώντας τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα της, όπως το Σύνταγμα ορίζει και όπως έχουν ήδη ζητήσει Σύγκλητοι πολλών ιδρυμάτων της χώρας.
Στο ίδιο πνεύμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση και μόνιμη αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ, Ο.Π.Π.Ι. κ.α.) από τον χώρο του πανεπιστημίου».
Παράλληλα, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέρριψε ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση σε σχέση με την απεργία στην οινοποιεία Μαλαματίνα, και το οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς εργαζόμενους και ζητά την επιστροφή στην εργασία των απολυμένων εργαζόμενων.
Σε σύντομο σχόλιο της η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» ασκεί δριμεία κριτική προς την πλειοψηφία Ζέρβα, η οποία όπως επισημαίνεται είναι απομονωμένη από το λαϊκό αίσθημα.
Το δημοτικό σχήμα σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, ο ισολογισμός του δήμου υπερψηφίστε μόλις με 22 θετικές ψήφους σε ένα σώμα 48 μελών. «Είναι μια απερχόμενη διοίκηση, που όσο μένει κάνει μόνο κακό», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.