Η ανομβρία και η ξηρασία των τελευταίων ετών επηρεάζει αρνητικά και την κτηνοτροφία. Η άμεση επίπτωση των αυξημένων θερμοκρασιών επιδρά άμεσα στα μη σταβλισμένα ζώα, κυρίως αυτά που χρειάζονται ένα περιβάλλον υγρό και δροσερό για να ζουν και να βοσκούν. Προβλήματα αρχίζουν να διαπιστώνονται στο σύνολο της κτηνοτροφίας όσον αφορά την παραγωγή ζωοτροφών, ενώ σε πολλές περιοχές του πλανήτη η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί, ως αποτέλεσμα του αυξημένου στρες που δημιουργούν οι παρατεταμένοι καύσωνες αλλά και η απουσία σκιάστρων ή συστημάτων αερισμού στις βιομηχανικές μονάδες.
Μείωση στην παραγωγή νωπού αγελαδινού γάλακτος κατέγραψε ο οργανισμός ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την Ελλάδα με βάση τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2020-2024. Σύμφωνα με αυτά, η παραγωγή μειώθηκε από 652.986 (το 2020) σε 533.116 (το 2024) τόνους, μια μείωση, δηλαδή, της τάξης των 120.000 τόνων (μείωση 18,37%). Παρόλο που απουσιάζουν έρευνες για να διευκρινιστούν οι σύνθετες αιτίες της μείωσης αυτής, κτηνοτρόφοι ομολογούν ότι η κλιματική αλλαγή, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές στο περιβάλλον, επιδεινώνει τις συνθήκες εκτροφής, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη στήριξή τους. Είναι προφανές ότι καταστροφικά φαινόμενα, όπως ο Daniel, προκάλεσαν ένα βαρύ πλήγμα όχι μόνο στην παραγωγή αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος αλλά συνολικά στην κτηνοτροφία της περιοχής λόγω της απώλειας ζωικού κεφαλαίου και των ζωονόσων που προκλήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Αθ. Σαρόπουλο, πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ/παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, η ξηρασία η οποία θα επιτείνεται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην παραγωγή ζωοτροφών. «Πρέπει να βρούμε τρόπο πώς θα αλλάξουμε τα σιτηρέσια, με ζωοτροφές οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία» τονίζει μιλώντας στο Alterthess, ενώ αναφέρεται στην άμεση επίδραση της ζέστης στα πουλερικά και τα χοιρινά. «Τα πουλερικά δεν έχουν καθόλου ιδρωτοποιούς αδένες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και θάνατο των πτηνών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χοιρινά που έχουν λίγους ιδρωτοποιούς αδένες και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη ζέστη» προσθέτει, εκφράζοντας τον κίνδυνο ότι μια νέα άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει ως επίπτωση απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τη συμβολή της κτηνοτροφίας μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας στο κλιματικό φαινόμενο, παρακολουθούμε με τη βοήθεια του Τρύφωνα Γιαντσίδη, προέδρου του συνεταιρισμού βουβαλοτρόφων Ελλάδας, τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης σε ένα σπάνιο είδος αυτόχθονων και ενδημικών ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή της Κερκίνης. Εκεί βρίσκεται το 80% των βουβαλιών στην Ελλάδα, καθώς ο βιότοπος και η υδροχαρής βλάστηση λειτουργεί ευεργετικά για τα ίδια.
Δείτε το βίντεο: Τα βουβάλια της Κερκίνης χρειάζονται νερό και δροσιά
«Τα βουβάλια είναι φυσικά προσαρμοσμένα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χρειάζονται νερό και έναν βάλτο για να δροσίζονται. Η αγαπημένη τους τροφή είναι το καλάμι, η νεροαγριάδα και όλα αυτά τα φυτά που βρίσκονται στην περιοχή της Κερκίνης. Ήταν αυτά που διατήρησαν τον πληθυσμό» αναφέρει ο βουβαλοτρόφος. Ωστόσο, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικά η περσινή ανομβρία δημιούργησαν προβλήματα. «Ευτυχώς εδώ κοντά στη λίμνη, περιμετρικά ή μέσα στο δέλτα του ποταμού, υπάρχει ακόμα πολύ γόνιμο έδαφος και διατηρείται ένας βαθμός υγρασίας, ώστε ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες η βλάστηση να παραμένει, έτσι ώστε τα ζώα αυτά να μπορούν να βόσκουν και να επιβιώνουν. Αν, όμως, υπάρξει ελάττωση των υδάτων, τα ζώα αυτά θα δυσανασχετούν και δε θα μπορέσουν εύκολα να αντέξουν τον καύσωνα, ο οποίος θα τους επηρεάσει ιδιαίτερα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ζώα κινδυνεύουν από θερμοπληξία ενώ αν τα καλοκαίρια τείνουν να γίνουν ακόμα πιο θερμά, δε θα μπορούν να βγαίνουν για βοσκή. Τέλος, η ξηρασία και η παρατεταμένη ανομβρία θα επηρεάσει συνολικά το περιβάλλον της λίμνης, κάτι που θα έχει συνέπειες πρώτα στη φυσική ζωή και τη βλάστηση καθώς και στις αρδευόμενες από τη λίμνη κοντινές καλλιέργειες.
Δείτε τη συνέχεια της έρευνας: Βιομηχανική γεωργία και κλιματική κρίση: Ένας φαύλος κύκλος εξάρτησης και καταστροφής
Η έρευνα «Ήταν στραβό το κλίμα…» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ-Παράρτημα Ελλάδας