in ,

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν μπαίνει στις σχολές μας» – Κινητοποιήσεις στο ΑΠΘ παρά την βροχή

Κινητοποίηση φοιτητών/τριών στην πρυτανεία του ΑΠΘ, 10.6.2022

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν φοιτητές και φοιτήτριες από κοινού με διδάσκοντες-ουσες του ΑΠΘ καθώς και με διοικητικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στο πλευρό του αγώνα των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή  αστυνομία και στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ.

Ενόψει της φημολογούμενης τοποθέτησης των σωμάτων ασφαλείας σε ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ είτε μέσα από γενικές συνελεύσεις είτε μέσα από τα Διοικητικά τους συμβούλια συνεχίζουν την μάχη που δίνουν από πέρυσι ενάντια στην εγκατάσταση της ΟΠΠΙ. Ταυτόχρονα ζητούν την απομάκρυνση των ΜΑΤ που εδώ και μήνες έχουν εγκατασταθεί στο ΑΠΘ με πρόσχημα την κατασκευή βιβλιοθήκης.

Ήδη από το πρωί φοιτητές περιφρουρούν τις σχολές που τελούν υπό κατάληψη ενώ παρά την δυνατή βροχή διαδήλωσαν στο ΑΠΘ αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου και ενάντια σε ένα πανεπιστήμιο παραδομένο στους νόμους της αγοράς. «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα καθώς είχε εξαγγελθεί ότι η ΟΠΠΙ θα έκανε το ντεπούτο της στο ΑΠΘ, κάτι που όπως έχει φανεί δεν έχει πραγματοποιηθεί ενώ άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εγκατάστασή της τον Σεπτέμβρη. Εμείς έχουμε πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις και κινητοποιούμαστε εδώ και 1,5 χρόνο ενάντια στην αστυνομία δηλώνοντας ότι όποιο σχέδιο και να φέρει η κυβέρνηση δεν θα περάσει» σημείωσε ο Αναστάσιος Παπαστεργιανούδης, φοιτητής του Τμήματος Ψυχολογίας τονίζοντας πως ο νέος νόμος πλαίσιο έρχεται να διαλύσει τα πτυχία και να καταστείλει οποιαδήποτε αντίδραση.

Ο Ηρακλής Φουντουκίδης, μέλος του ΦΣ Πληροφορικής αναφέρθηκε στις μαζικές φοιτητικές συνελεύσεις στις σχολές «όπου οι φοιτητές δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τα ΜΑΤ δεν χωράνε στα πανεπιστήμια μας, καθώς όλες οι εικόνες που είδαμε το προηγούμενο διάστημα δεν είναι εικόνες δημοκρατικού πανεπιστημίου». «Με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας αναδεικνύουμε ότι είμαστε ενάντια στα σχέδια αυτά και θα κερδίσουμε». Ο φοιτητής επέρριψε ακόμη ευθύνες στον πρύτανη Ν. Παπαϊώαννου τονίζοντας πως είναι ο πιο πιστός εντολοδόχος της κυβέρνησης. «Έχει φέρει τα ΜΑΤ τόσες φορές μέσα στο ΑΠΘ για να κυνηγάνε και να δέρνουν φοιτητές με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς» σημείωσε τονίζοντας πως οι φοιτητές-τριες  ζητούν την παραίτησή του.

«Στο ΑΠΘ είδαμε να εφαρμόζεται εδώ και καιρό το σχέδιο καταστολής της κυβέρνησης με τα ΜΑΤ να έχουν στρατοπεδεύσει στο κάμπους και φοιτητές όπως ο Γ. Ντουσάκης να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Είδαμε την Ασφάλεια να ακολουθεί φοιτητές και να τους προσαγάγει έξω από τα σπίτια τους, να παρακολουθεί ακαδημαϊκούς, θέλουν να ξαναζωντανέψουν το σπουδαστικό της ασφάλειας. Εμείς αγωνιζόμαστε τόσο ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και την πρυτανεία μέχρι ο νόμος να μπει στον κάλαθο των σκουπιδιών και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα αυτόν για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και το μέλλον μας» επεσήμανε από την πλευρά της η Σοφία Χατζοπούλου, φοιτήτρια στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση στις 17:30 στο άγαλμα Βενιζέλου με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό

ΜΠΑΤΣΑΕΙ;