Γιατροσόφια, μυστικά μαγειρικής, εναλλακτικές συμβουλές γυμναστικής, διατροφής αλλά και περιποίησης συνθέτουν το παζλ της στήλης «Την υγειά μας να’ χουμε» που εγκαινιάζει το alterthess.
Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μυστικά ομορφιάς και υγείας που μας αποκαλύπτουν μεγαλύτεροι σε ηλικία, συμβουλές διατροφής και γυμναστικής που μας προσφέρουν ειδικοί αλλά και όλα όσα μοιράζονται μαζί μας άνθρωποι που η βελτίωση της υγείας και κατ’ επέκταση της ποιότητας ζωής αποτελούν το βασικό τους μέλημα.
Η μεσογειακή διατροφή…το “όπλο” κατά της παχυσαρκίας
H σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί τη βάση μιας υγιούς ζωής. Απαραίτητη, λοιπόν, προϋπόθεση είναι να μάθουμε να τρώμε σωστά και να εφαρμόσουμε κάποιους βασικούς κανόνες στην καθημερινότητα μας.
Αρχικά, βασικό είναι να γνωρίσουμε τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός μας. Για να λειτουργήσει ένας οργανισμός χρειάζεται διάφορες θρεπτικές ουσίες. Αυτές είναι:
– οι πρωτεΐνες, απαραίτητες για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, κυρίως για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κυττάρων,
– οι υδατάνθρακες, βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό,
– τα λίπη,
– οι βιταμίνες,
– τα μεταλλικά άλατα
Από τη διατροφή μας, δεν πρέπει να λείπει κανένα βασικό θρεπτικό στοιχείο.
Δημητριακά ξηροί καρποί, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρι είναι απαραίτητα, καθώς αποτελούν και την μεσογειακή διατροφή που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί προστασία από διάφορες ασθένειες όπως από καρδιοαγγειακά προβλήματα ακόμη και από καρκίνους.
Ο Αμερικανός φυσιολόγος Ancel Keys, ο οποίος μελέτησε την διατροφή των λαών της Μεσογείουκαι είδε ότι οι λαοί αυτοί ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε οριμένες παθολογίες από τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Στο βιβλίο «Eat well and stay well,the Mediterranean way» βάσει των αποτελεσμάτων της «Seven Countries Study» προτείνεται η μεσογειακή διατροφή ως ιδανική για την μείωση των ασθενειών της…καλοπέρασης, όπως καρδιοαγγειακά προβλημάτα, διαβήτης τύπου2, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία κ.α.
Παράλληλα, η Ουνέσκο περιέλαβε την Μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής κλήρονομιάς της Αθρωπότητας.
Σημειώνεται πως η Μεσογειακή διατροφή εστιάζεται περισσότερο στην σωστή επιλογή των τροφών και όχι τόσο πολύ στον αριθμό των θερμίδων.
Σε γενικές γραμμές, βασίζεται στα εξής:
– Οχι επεξεργασμένα προϊόντα
– Περισσότερη κατανάλωση φυτικών προτεϊνών
– Μείωση των κορεσμένων λιπαρών και ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών
– Πολλές φυτικές ίνες
– Μείωση των ημερήσιων θερμίδων
Σημαντικό ρόλο στην υγεία μας παίζει επίσης το νερό (6 ποτήρια νερό την ημέρα κατά κύριο λόγο εκτός γευμάτων), η μείωση της ζάχαρης και του αλατιού.
Ωφέλιμο θα ήταν να αποφεύγουμε αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς και προτιμάμε φυσικούς χυμούς.
Το βασικό όμως είναι να αποκτήσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες και, ως Μεσογειακός λαός, αν ακολουθήσουμε την κουζίνα της γιαγιάς μας, μειώσουμε τις ποσότητες, αυξήσουμε τα γεύματα σε 5 την ημέρα και με μία φυσική άσκηση (π.χ. 30 λεπτά βάδισμα την ημέρα και όχι στις βιτρίνες) θα αποφευχθεί και το τόσο σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας που σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας αυξάνεται με τρελλούς ρυθμούς.
Ακολουθώντας τα παραπάνω, δε θα χρειαστεί κάθε Δευτέρα να ξεκινάμε δίαιτες και να αισθανόμαστε την στέρηση και τον περιορισμό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το φαγητό δεν αποτελεί την βασική χαρά της ζωής. Ακόμη το γλυκό δεν λύνει τα προβλήματα και η τάση πολλών με την παραμικρή στενοχώρια ή απογοήτευση να τρέχουν να βρούν παρηγοριά σε ένα προφιτερόλ ή σε μία πίτσα δεν βελπτιώνει τα πράγματα. Οπότε κάθε φορά που αισθανόμαστε την ψυχολογία μας θα «πέφτει» , ας προτιμήσουμε μία βόλτα στην παραλία, μια καλή ταινία στο σινεμά ή την επικοινωνία με έναν φίλο. Ας γυρίσουμε, λοιπόν, την πλάτη σε όλες εκείνες τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, που μας γεμίζουν χοληστερίνη και περιττά κιλά.