in ,

Η Μαρία Κέκη στο alterthess.gr

Η Μαρία Κέκη στο alterthess.gr

Το alterthess.gr απευθύνει οχτώ ερωτήσεις στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δημάρχους Θεσσαλονίκης. Οχτώ «διαφορετικές» ερωτήσεις που δεν βρίσκονται όσο θα έπρεπε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης. Το μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης του σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα», Μαρία Κέκη, τις απαντά στο alterthess.gr.

Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο

Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική; Ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλλει συνεργασίες με άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα επιδιώξετε αυτές να γίνουν με βάση προγραμματικές συγκλίσεις ή με βάση τα πρόσωπα;

Ως «Πόλη Ανάποδα» είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής καθώς θέλουμε να αποτυπώνεται η φωνή των πολιτών και στο Δημοτικό Συμβούλιο στο μέγιστο βαθμό. Η πολιτική μας κατεύθυνση είναι ο πραγματικός εκδημοκρατισμός όλων των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι συνεργασίες βάση προγραμματικής σύγκλισης και πολιτικής κατεύθυνσης είναι βασική μας επιδίωξη. Γι’ αυτό και ως «Πόλη Ανάποδα» καλέσαμε σε εκλογική συνεργασία δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η «Πόλη Ανάποδα» έχει ήδη ανακοινώσει  εκλογική συνεργασία, με βάση προγραμματικές συγκλύσεις, με την «Δύναμη Ανατροπής» στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό ότι «Η Πόλη Ανάποδα» επιλέγει να εκπροσωπείται συλλογικά και όχι προσωποκεντρικά, από αποκλειστικά έναν υποψήφιο δήμαρχο. Επομένως, τα πρόσωπα δεν αποτελούν βασικό κριτήριο στην επιλογή συμμαχιών.

Ο ρόλος μας στο δημοτικό συμβούλιο δεν προσδοκούμε να είναι αυτός του θεατή αλλά να μπορεί να πιέζει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και με βάση αυτό το κριτήριο θα αναζητηθούν και πιθανές συμμαχίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κριτήριο αυτό, φυσικά λαμβάνει υπόψιν την πολική ατζέντα και τις ιδεολογικές αξίες της κάθε δημοτικής παράταξης.

Σκοπεύετε να ενισχύσετε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Κοινοτικών Συμβουλίων με κάποιον τρόπο;

Ο ρόλος μας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θέλουμε να είναι ρόλος ανάθεσης, αλλά ενεργοποίησης των πολιτών στα κοινά της πόλης. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη δημοκρατία των πολλών και να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην πόλη και τα κινήματα, στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Λαϊκή συμμετοχή τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στον έλεγχο του προϋπολογισμού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι επιλέξαμε να μας εκπροσωπεί μια συλλογική ομάδα αντί για έναν υποψήφιο δήμαρχο. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της εμπλοκής των πολλών στο δημόσιο διάλογο. Θεωρούμε ότι χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι η ενθάρρυνση των τοπικών πρωτοβουλιών και συνελεύσεων κατοίκων και η ενίσχυση των διαδικασιών συμμετοχικού σχεδιασμού.

Τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει έρθει αρκετές φορές σε λεκτική αντιπαράθεση μαζί τους. Πως σκοπεύετε να λειτουργήσετε απέναντι τους;

Δυστυχώς, η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, και οφείλεται, κυρίαρχα, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Η ΧΑ είναι μια οργάνωση με νεοναζιστική ιδεολογία και σύντομα θα καταδικαστεί και ως εγκληματική οργάνωση. Δεν έχει θέση ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε πουθενά.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό δίνεται μέσα αλλά και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διαφυλάξουμε το δημόσιο χώρο και λόγο από το μίσος τους. Θα στεκόμαστε με ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη δίπλα σε κάθε άνθρωπο και κάθε συλλογικότητα που στοχοποιείται. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίγουμε με την πολιτική και κοινωνική μας δράση δρόμους αλληλεγγύης και ελπίδας για τους πολλούς και τους φτωχούς, ώστε να κλείσουμε οριστικά το δρόμο στο φασισμό.

Η «Πόλη Ανάποδα» έχει σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης χώρου από φασιστικές ομάδες τόσο με τη στήριξη της παράστασης του ΚΘΒΕ «Πυρκαγιές» όσο και στη μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην φασιστική φιέστα του «Ιερού Λόχου» στο στρατόπεδο Κόδρα. Καλούμε λοιπόν, όλους τους πολίτες να απομονώσουν την ΧΑ και κάθε παρακλάδι της.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, θα πρέπει να τιμήσει τον Παύλο Φύσσα και την οικογένεια του ορίζοντας τον Σεπτέμβρη ως «Αντιφασιστικό Μήνα» στην διάρκεια του οποίου, θα διοργανώνονται αντιφασιστικές εκδηλώσεις με πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Πως θα αντιμετωπίσετε τον καταπονημένο τομέα καθαριότητας του δήμου; Θα ενισχύσετε τον δημόσιο χαρακτήρα του με προσλήψεις ή θα εμπλέξετε ιδιώτες σε αυτόν;

Το ζήτημα της καθαριότητας είναι σημαντικό πρόβλημα στην πόλη, ιδιαίτερα σε περιοχές εκτός του κέντρου. Οι κάδοι είναι συνήθως υπερχειλισμένοι, καθαρίζονται σπάνια και όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν οι εργαζόμενοι στο τομέα σάρωσης, οι γειτονίες της πόλης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Η αποκομιδή και ο τομέας καθαριότητας αποτελεί πυλώνα του Δήμου, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτόν διατηρούν την πόλη βιώσιμη και παράλληλα εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, με χαμηλές απολαβές.

Για εμάς η λύση δεν είναι η εμπλοκή ιδιωτών, καθώς τελικά ο στόχος των εργολαβιών δεν είναι άλλος από το κέρδος που εξάγεται από περικοπές σε μισθούς και στην ασφάλεια των εργαζομένων. Η πρόσφατη πυρκαγιά και καταστροφή του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στη Σίνδο συμβολίζει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις επιπτώσεις της εμπλοκής ιδιωτών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ως «Πόλη Ανάποδα» διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις, με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα, χωρίς την μεσολάβηση εργολαβιών και την αναβάθμιση του στόλου των απορριμματοφόρων. Θα αγωνιστούμε μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα μοντέλο αποκλειστικά δημόσιο, το οποίο θα ξεκινά από τη ριζική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, θα βασίζεται στην ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή, θα εξασφαλίζει τη συγκομιδή και απόθεση των υπολειμμάτων με κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

Αν και η παράταξη της «Πρωτοβουλίας» το είχε ως βασικό προεκλογικό της σύνθημα τα οχτώ χρόνια που διοικεί δεν κατάφερε ή δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα. Σε περίπτωση εκλογής σας τι θα κάνει η διοίκηση σας σε σχέση με την καταπάτηση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις εστίασης;

Για την «Πόλη Ανάποδα» οι δημόσιοι χώροι αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος της. Θέλουμε δημόσιους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε μια Δημοτική Αρχή που θα είναι στο πλευρό των κατοίκων και των κινημάτων τους, ώστε μαζί να προστατεύσουν, τους ελεύθερους χώρους από την εμπορευματοποίηση τους.

Η πολιτική της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής ήταν η πλήρης εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη εκμίσθωση εφτά γυάλινων περιπτέρων της Νέας Παραλίας σε μεγάλες εταιρίες της εστίασης. Το ύψος του μισθώματος και η στρατηγική επιλογή του Δήμου να υποβαθμίζει τους ελεύθερους χώρους, υποδεικνύουν ότι η Νέα Παραλία κινδυνεύει να γεμίσει με εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα.

Η κατάσταση ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης έχει φτάσει στο απροχώρητο με ολόκληρα τμήματα πεζοδρομίων να είναι καταλυμένα από τα τραπεζοκαθίσματα, που πέραν της αισθητικής, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας, ιδιαίτερα στις πιο ευπαθείς ομάδες των κατοίκων όπως σε άτομα με αναπηρία όρασης, άτομα με αμαξίδια, γονείς με καροτσάκια κλπ.

Αντιμετωπίζετε θετικά ή αρνητικά την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής; Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Πόλη Ανάποδα» ήταν από την πρώτη στιγμή κομμάτι του μεγάλου κινήματος που δημιουργήθηκε από το 2012 και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα να στηρίζουμε τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, απαιτώντας την άμεση αθώωση όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών που διώκονται.

Τη Θεσσαλονίκη την αφορά άμεσα το ζήτημα, λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης, σε ευθεία γραμμή, από την περιοχή της εξόρυξης και καθώς αποτελεί το «δεύτερο σπίτι» των κατοίκων της, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι συνέπειες της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής φαίνεται ότι θα είναι καταστρεπτικές. Ήδη έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στους υδατικούς πόρους της περιοχής ενώ προβλέπονται συνέπειες στο φυσικό αλλά και στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, γεγονός που επηρεάζει άμεσα και κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή καθώς και οι περισσότερες παρατάξεις είτε δεν έχουν συνειδητοποιήσει, είτε αποκρύπτουν, την επιβάρυνση που θα έχει για τους κατοίκους της πόλης η μεταλλευτική δραστηριότητα στην ΒΑ Χαλκιδική. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το πισωγύρισμα στις θέσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από τις διακηρύξεις για πράσινη ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, το περιβάλλον καταστρέφεται και οι εξορύξεις προχωράνε κανονικά.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ενισχύσετε ή θα υποβαθμίσετε την ετήσια διοργάνωση της Πορείας Υπερηφάνειας – Thessaloniki Pride;

Ως «Πόλη Ανάποδα» θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία μια διοργάνωση που ενισχύει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και είναι πολύ σημαντικό να αγωνιστούμε για να συνεχιστεί. Συμμετέχουμε και είμαστε κομμάτι των αγώνων και των διεκδικήσεων για καμία διάκριση με βάση το φύλο ή το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Για εμάς είναι σημαντική η ενεργή υποστήριξη από το Δήμο των Pride, με πλήρη όμως σεβασμό των κινηματικών, δημοκρατικών διαδικασιών του ίδιου του ΛΟΑΤΚΙ+ χώρου και των συλλογικοτήτων του. Η διοργάνωση του Pride πρέπει να επιστρέψει στις από τα κάτω διεργασίες προετοιμασίας και υλοποίησης του και να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του. Θεωρούμε ότι δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές από τον Δήμο χορηγίες εταιριών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Pride για να βελτιώσουν το ‘’εταιρικό’’ τους προφίλ, όταν οι ιδίες έχουν σταθεί απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, είτε στέλνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, είτε καταστρέφοντας το περιβάλλον και επιβαρύνοντας τη δημόσια υγεία.

Πως θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα της στέγασης των προσφύγων στην πόλη μας αλλά και ατόμων που ζουν στην αστεγία;

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων αλλά και με την όξυνση της προσφυγικής κρίσης το φαινόμενο της αστεγίας έγινε ακόμη πιο έντονο. Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες με σύνθημα το «Κανένας μόνος του στην κρίση». Από το κύμα αυτό της αλληλεγγύης όμως, σε πολλές περιπτώσεις απουσίαζε η πολιτεία και οι δημοτικές αρχές. Η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί στρατηγική επίλυση και χρειάζεται από την πλευρά του Δήμου γνώση, πολιτική βούληση και σχεδιασμός. Στρατηγικός στόχος για εμάς είναι η κοινωνική ένταξη και η έμπρακτη στήριξη των προσφύγων αλλά και όλων των ανθρώπων χωρίς στέγη.

Όσο αφορά τους πρόσφυγες αλλά και τους άστεγους συνολικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους χώρους με την καταγραφή όλων των κενών οικημάτων και να διεκδικήσει την υποχρεωτική αξιοποίηση όσων βρίσκονται στην ιδιοκτησία τραπεζών, ασφαλιστικών ή δημόσιων οργανισμών για τις κοινωνικές ανάγκες. Αναγκαία είναι η δημιουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας για όλους τους αστέγους, χωρίς περιορισμούς στην πρόσβαση και η διατήρηση των υφιστάμενων χώρων και των διαμερισμάτων φιλοξενίας. Τέλος, σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα εύρεσης εργασίας αλλά και εκπαιδευτικές δομές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Της εσωτερικής ταύτης υποτιμήσεως…Του Χρήστου Λάσκου

Στο νοσοκομείο Βόλου ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας