Πανεπιστημιακοί αλλά και άλλοι θεσμικοί φορείς αντιδρούν στην κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής Λέσχης, των Ταμείων Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και Πανεπιστημιακών Δασών ΑΠΘ που φέρνει το άρθρο 296 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Μάλιστα ο πρόεδρος του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών Ιωάννης Γήτας, και η πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Θέκλα Τσιτσώνη ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα.
Με το άρθρο 296 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας καταργούνται χωρίς κανένα σχέδιο τα νομικά πρόσωπα που μέχρι σήμερα διαχειρίζονται το πανεπιστημιακό αγρόκτημα του ΑΠΘ και τα πανεπιστημιακά δάση. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρεται στην κατάργηση των ΝΠΔΔ της Πανεπιστημιακής (Φοιτητικής) Λέσχης, του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος και του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως καταγγέλλεται από τους φορείς οι υποδομές των εν λόγω Ταμείων οδηγούνται χωρίς καμία διαβούλευση και αιτιολόγηση στην απορρόφηση τους από το ΑΠΘ ενώ οι Πρυτανικές Αρχές έχουν “χαμηλόφωνα” ξεκινήσει συζητήσεις περί της αξιοποίησης της έκτασης του αγροκτήματος μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού – Δημόσιου Τομέα.
«Η κατάργηση των ΝΠΔΔ θα οδηγήσει τη Λέσχη, το αγρόκτημα και τα δύο δάση (Περτούλι, Ταξιάρχης) στα χέρια της Συγκλήτου που δεν έχει άλλο εργαλείο να τα διαχειριστεί παρά την Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Η αμέσως επόμενη κίνηση είναι απλά προβλέψιμη: συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές που θα κληθούν να παράσχουν, θέτοντας όρους συνεκμετάλλευσης, ότι τώρα παρέχουν τα ΝΠΔΔ. Πρόκειται για επιλογές διοικητικά αναποτελεσματικές, εκπαιδευτικά και ερευνητικά καταστροφικές, περιβαλλοντικά επιζήμιες και τοξικές ως προς τα δικαιώματα των φοιτητών μας» σημειώνει η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών του ΑΠΘ τονίζοντας ότι η Λέσχη, τα δύο δάση και το αγρόκτημα υπάρχουν ως αποτέλεσμα σκληρών προσπαθειών πολλών γενεών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ που επιδίωξαν να προικίσουν το πανεπιστήμιο με υποδομές εφάμιλλες των μεγάλων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
«Η κατάργηση των ΝΠΔΔ δεν θα προσφέρει τίποτα θετικό, ούτε θα συμβάλει σε οικονομίες κλίμακας. Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την τύχη του αποθεματικού του ΝΠΔΔ της Φοιτητική Λέσχης που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια Ευρώ» προσθέτει η παράταξη πανεπιστημιακών.
«Οδυνηρή έκπληξη» χαρακτήρισε την κατάργηση των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται το πανεπιστημιακό αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση του ΑΠΘ και ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Σαρόπουλος, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4, την εκπομπή Ορθά-Κοφτά και τον Απόστολο Λυκεσά.
«Αυτή η απαράδεκτη κίνηση προσβάλει τις σπουδές μας και τον επιστημονικό μας χώρο. Όταν καταργείς τον φορέα και στη θέση τους δεν βάζεις τίποτα άλλο, σημαίνει ότι αδιαφορείς παντελώς πως λειτουργούν τα αγροκτήματα και τα πανεπιστημιακά δάση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι τον τρομάζει το γεγονός ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση στα αρμόδια όργανα του ΑΠΘ.
«Λειτουργούν άψογα το αγρόκτημα και τα πανεπιστημιακά δάση, έχουν και ταμειακά αποθέματα. Όταν λειτουργούν σωστά, γιατί καταργούνται; Το ίδιο νομοσχέδιο ιδρύει Ανώνυμη Εταιρεία για τη διαχείριση των περιουσιών. Θα μπορεί αυτή η εταιρεία να τα μισθώσει για όσο θέλει», σχολίασε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το Τ.Δ.Δ.Π.Δ. δεν είναι ένα κτίριο με κάποιους υπαλλήλους που εκδίδουν κάποια έγγραφα και διαχειρίζονται μια καθημερινότητα. Είναι ένα νομικό πρόσωπο με διττό ρόλο που προάγει την εκπαίδευση και την έρευνα, λειτουργώντας και σαν πιλότος για τις υπόλοιπες δασικές υπηρεσίες με τις καλές πρακτικές που αναδεικνύει, κυρίως όμως, ασκεί έναν κοινωνικό ρόλο παντρεύοντας όλα τα παραπάνω με τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους που ζουν εντός των πανεπιστημιακών δασών, διατηρώντας ισορροπίες και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής ορεινής οικονομίας προς όφελος όλων», τονίζουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών Ι. Γήτας και η κα Θ. Τσιτσώνη.