in

Η κλιματική κρίση στο πεδίο-Oι καλλιεργητές διαβάζουν τα σημάδια εδώ και χρόνια

Έρευνα: Σταυρούλα Πουλημένη, Γεωργία Ανάγνου

Στην Κεντρική Μακεδονία οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργία συζητιούνται πιο έντονα για πάνω από εφτά χρόνια, ενώ σημάδια της αλλαγής των κλιματικών στοιχείων είχαν γίνει αισθητά πολύ περισσότερα χρόνια πριν σε πολλές καλλιέργειες. Ο ανεμοστρόβιλος και η πλημμύρα στη Χαλκιδική λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2019 εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες (εφτά νεκρούς) είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες.

«Αυτά δεν ήταν συνήθη γεγονότα για την Κεντρική Μακεδονία και τη Χαλκιδική» λέει ο Αθανάσιος Σαρόπουλος, πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο Alterthess τονίζοντας ότι η ανησυχία για τις ζημιές εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων οδήγησε στο να διοργανωθεί από το ΓΕΩΤΕΕ η πρώτη ημερίδα για την κλιματική κρίση, τον Ιανουάριο του ’22.

Στη δεύτερη ημερίδα που έγινε φέτος, τρία χρόνια μετά, προκειμένου να διατυπωθούν προτάσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων, επιβεβαιώθηκε ότι τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας του ΓΕΩΤΕΕ σε 200 καλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, το 91% των ερωτηθέντων αγροτών δήλωσε ότι γνωρίζει τι είναι κλιματική αλλαγή, μόνο το 8% ανέφερε ότι έχει επαρκή ενημέρωση γι’ αυτήν, το 25% δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση, ενώ το 67% χρειάζεται περισσότερη.

Από τους ερωτηθέντες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, μόνο το 4% δεν πιστεύει ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επάγγελμά του, το 62% θεωρεί ότι είναι απειλή για την επιβίωση της εκμετάλλευσης του, ακόμη και ότι θα χρειαστεί ίσως να εγκαταλείψει τη γεωργία. Μόνο το 34% ανέφερε ότι έχει επιπτώσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Το σίγουρο που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες προκαλούνται από το σύνολο των ακραίων φαινομένων που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τόσο από τους παρατεταμένους καύσωνες 37%, 30% από άλλη αιτία, 15% από τις πλημμύρες. Σημαντικό είναι ακόμη να αναφερθεί ότι στην Κεντρική Μακεδονία, πέρα από τους γρήγορους ρυθμούς μεταβολής του κλίματος, το καλλιεργητικό προφίλ δεν απαιτεί, όπως σημειώνει ο κ.Σαρόπουλος, μεσογειακό αλλά μεταβατικό κλίμα, εξαιτίας της ύπαρξης καλλιεργειών με φυλλοβόλα δέντρα.

πηγή: ΓΕΩΤΕΕ/ Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας

Στην έρευνά μας μεταβήκαμε στο πεδίο, μιλήσαμε με καλλιεργητές και επιστήμονες για να εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα τις επιπτώσεις, έτσι όπως αποτυπώνονται σε πέντε χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής: το μέλι, την ελιά, τα ροδάκινα, το αμπέλι και τη μυδοκαλλιέργεια, ενώ παράλληλα επισκεφθήκαμε και μια μονάδα εκτροφής βουβαλιών στη λίμνη Κερκίνη.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα στο καλλιεργητικό πεδίο

Και ύστερα… φύγαν οι μέλισσες

Ελιά, το πανάρχαιο δέντρο σε κίνδυνο

Ροδάκινα Ημαθίας: Αναζητώντας ισορροπία στην εποχή των ακραίων καιρικών φαινομένων

Οίνος ευφραίνει καρδίαν, αλλά η κλιματική κρίση τον πληγώνει

Μυδοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό: Υπάρχει περιθώριο να αποτραπεί η καταστροφή;

Η παρατεταμένη ζέστη χτυπά και την κτηνοτροφία-Τα βουβάλια της Κερκίνης χρειάζονται νερό και δροσιά

Δείτε τη συνέχεια της έρευνας: Βιομηχανική γεωργία και κλιματική κρίση: Ένας φαύλος κύκλος εξάρτησης και καταστροφής

Η έρευνα «Ήταν στραβό το κλίμα…» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ-Παράρτημα Ελλάδας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Και ύστερα… φύγαν οι μέλισσες

Η γεωργία σε κίνδυνο: Τα νέα κλιματικά δεδομένα επηρεάζουν τον πυρήνα των αναγκών, την τροφή