Ψάχνοντας υλικό για να διδάξω την Ιστορία «αλλιώς» έφτασα στο «1800», το κόμικ του Θανάση Καραμπάλιου. Το ξεφύλλισα κι έκπληκτη ανακάλυψα πως βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που είχαν ως αφετηρία τους τη Θεσσαλία. Κι ακόμη περισσότερο, πως οι ήρωές του, πολλοί από τους οποίους είναι τα ιστορικά πρόσωπα με τα οποία γαλουχηθήκαμε σε κάθε σχολική επέτειο του 1821, έχουν κάτι από εμάς, φοβούνται, ερωτεύονται, ελπίζουν και ενίοτε λένε ψέματα. «Το διάβασες αυτό», ρώτησα τον φίλο που δουλεύει στο βιβλιοπωλείο. «Ναι, φυσικά» μου είπε. «Έχει κάνει θραύση». Σύντομα βγήκε το δεύτερο τεύχος, κι ύστερα το τρίτο και το τέταρτο. Τα ξεκοκάλιζα εγώ αλλά κι η κόρη μου, μαθήτρια Δημοτικού. Κι επειδή με έτρωγε η περιέργεια, τον έψαξα, τον βρήκα. «Θα ρθείτε στο σχολείο μου, κύριε Καραμπάλιο;» τον ρώτησα. «Να μιλήσετε με τα παιδιά για την ιστορία του τόπου σας και πώς την κάνατε τέχνη». Δέχτηκε. Χαρτιά, αίτημα στο υπουργείο, κάποια στιγμή ήρθε και η έγκριση. Μα δεν προκάμαμε. Μας πρόλαβε ο κορονοϊός κι η πρώτη καραντίνα. Αλλά με τις κουβέντες ο κ. Καραμπάλιος έγινε Θανάσης, και να που ήρθε η ώρα να του πάρω συνέντευξη για το alterthess.
Βιογραφικό
O Θανάσης Καραμπάλιος γεννήθηκε το 1983 στο Παλαιόκαστρο Ελασσόνας, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 2007 φοίτησε στην σχολή COMINK στην Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη του δουλειά είναι η σειρά 1800 (τεύχος 1. Πατέρας, 2. Ελένη, 3. Αγιά Μαύρα 4. Χάκι), που κυκλοφορεί από την jemma press, μια μυθοπλασία τοποθετημένη στην ελληνική πραγματικότητα της περιόδου των αρχών του 19ου αιώνα. Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσει και το πέμπτο τεύχος της σειράς (5. Μαύρα καράβια) που συνδυάζει την αγάπη του για τα κόμικς και την ιστορία.
Το 2019 στα Ελληνικά βραβεία κόμικ η Aκαδημία Kόμικ του απένειμε τον τίτλο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.