Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας

Σαν σήμερα, στις 4 Ιουλίου του 1776 οι πρώτες δεκατρείς πολιτείες της Αμερικής επιλέγουν την πλήρη ανεξαρτησία από τον ζυγό της κραταιής τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Οι πολιτείες αυτές (states), παρά τις τεράστιες οικονομικές τους δυνατότητες και την απαράμιλλης στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση, αντιμετωπίζονταν από τον άγγλο μονάρχη, βασιλιά Γεώργιο τον Γ’, με ιδιαίτερη βαναυσότητα και πρόδηλη αδικία. Παρά τον τεράστιο αριθμό μεταναστών απ’ όλη την γηραιά ήπειρο και την Αγγλία, ο βασιλιάς προκαλούσε την οργή τους λόγω της άκαμπτης πολιτικής διακυβέρνησης και της φορολογικής τακτικής που αυτός ακολουθούσε απέναντί τους. Το καθεστώς που επικρατούσε ήταν σκληρό και ανάλγητο. Υπήρχε λογοκρισία στον Τύπο, επώδυνα φορολογικά βάρη, εξαιρετικοί περιορισμοί στην πολιτική ενασχόληση των «αποίκων» και ανυπέρβλητα εμπόδια στην άσκηση του εμπορίου. Το 1774 μάλιστα, ο βασιλιάς θέσπισε τους «πέντε αφόρητους νόμους» που ξεχείλησαν το θυμό και την οργή των ντόπιων.

Η ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μεσοαστική και μεγαλοαστική τάξη, που έβλεπε τα δικαιώματα και τα προνόμια τους να «ροκανίζονται» από την «αδηφάγα» μητροπολιτική ελίτ, αποφάσισε να δράσει άμεσα και εκμεταλλευόμενη το γενικό αίσθημα αδικίας και ανέχειας που ένιωθαν τα πολυπληθή κατώτερα στρώματα, ανέθεσε στον Τόμας Τζέφερσον, Βενιαμίνο Φραγλίνο, Τζόν Άνταμς, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον την σύνταξη της Διακύρηξης της Ανεξαρτησίας της Αμερικής. Ήταν η γενέθλια πράξη απόσχισης από τη μεγαλύτερη δύναμη της εποχής. Η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η 4η Ιουλίου 1776, όταν το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο που αντιπροσώπευε τις 13 Βρετανικές αποικίες υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Οι συντάκτες της ήταν βαθιά επηρεασμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού, πράγμα που καθίσταται φανερό και στο κείμενο της Διακήρυξης. Οι πεποιθήσεις του ατομικού φιλελευθερισμού διαμορφώνουν την εικόνα της πρώην ταπεινωμένης αποικίας. Η οικονομία, οι πολιτικοί και πολιτειακοί θεσμοί καθώς και η κρατική οντότητα, επηρεάζονται από τον γαλλικό διαφωτισμό.

Οι φήμες ότι ο βασιλιάς δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να καταστείλει την επερχόμενη αναταραχή στην μακρινή και γεωγραφικά νευραλγική τοποθεσία της βόρειας Αμερικής, είχε σαν αποτέλεσμα την υιοθέτηση της Διακήρυξης και από τις 13 πολιτείες. Ο αγγλικός ζυγός αποτινάχθηκε και έτσι δημιουργήθηκε το αμερικανικό κράτος. Η δομή της χώρας ωστόσο αλλάζει ριζικά το 1788, χρονιά ουσιαστικής παύσης της ισχύος του κειμένου της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και χρονιά κατάρτισης του αμερικανικού Συντάγματος. Το κείμενο αυτό ακόμα πιο ριζοσπαστικό από εκείνο του 1776, θέτει τα θεμέλια του σημερινού φιλελεύθερου κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α) . Ο Τόμας Τζέφερσον, γενικά αναγνωρισμένος ως ο εμπνευστής της Διακήρυξης πεθαίνει συμπτωματικά στις 4 Ιουλίου του 1826, πενήντα χρόνια δηλαδή από την ημέρα που οι συμπατριώτες του γιόρταζαν τη ανεξαρτησία τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Η.Π.Α μπορεί να πέρασαν την ολέθρια δίνη του εμφυλίου πολέμου, μα το πνεύμα και οι πεποιθήσεις των συντακτών της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας παρέμεινε ζωντανό τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι αγανακτισμένοι

«Ο άνθρωπος πάνω από το Μνημόνιο»: Προς ένα αριστερό, λαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση