Την σιωπή της έσπασε η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας-ΓΣΕΕ, εκδίδοντας ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης, με την οποία ζητά να ληφθούν τα κατάλληλα οργανωτικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στις πληττόμενες από τη φωτιά περιοχές.
Όπως μάλιστα αναφέρει, «η ΓΣΕΕ και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας, συμπαρατάσσεται απολύτως με τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στις μάχες πυρόσβεσης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και φυσικού και ζωικού κεφαλαίου. Τα προβλήματα της επόμενης μέρας είναι τεράστια, σοβαρά και αμείλικτα, όπως και οι αιτίες πρόκλησής τους, γιʼ αυτό είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση όλων μας για την έμπρακτη αλληλεγγύη, αλλά και για την απόδοση ευθυνών».
Στη συνέχεια, η Συνομοσπονδία δίνει στη δημοσιότητα τη βασική πληροφόρηση που παρέχεται μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες Αρχές προς τους εργαζόμενους και ζητά την άμεση έκδοση από τα συναρμόδια Υπουργεία των απαραίτητων οδηγιών.
Α. Σε ό,τι αφορά στα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που οφείλουν να τηρούν οι εργοδότες που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό των περιοχών και συνοπτικά είναι: α) η λήψη των κατάλληλων οργανωτικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κατά περίπτωση, β) η χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων γ) η χορήγηση στους εργαζόμενους των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας (υποδήματα ασφαλείας, μάσκες, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, κράνη κλπ) και η αυστηρή επίβλεψη της χρήσης τους. Επιπλέον, σε περιπτώσεις απομάκρυνσης επικίνδυνων υλικών, οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
Β. Σε ό,τι αφορά στη μετάβαση στην εργασία τους, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις εργασίες τους λόγω των πυρκαγιών (ΑΚ 657-658), εφόσον οι επιχειρήσεις τους λειτουργήσουν, θα λάβουν κανονικά την αμοιβή τους, σύμφωνα με το νόμο ή τυχόν ευνοϊκότερη συλλογική ρύθμιση από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, από επιχειρησιακή πρακτική κλπ.
«Σε κάθε περίπτωση η ΓΣΕΕ ζητά την ετοιμότητα της Πολιτείας για όλες τις πληττόμενες από τη φωτιά περιοχές ή για όσες έχουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς για την απομάκρυνση με ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στις περιοχές αυτές, αλλά και των διαβιούντων είτε σε δομές φιλοξενίας, είτε σε άτυπους οικισμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.