Συνάντηση με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Χρήστο Μπουλούμπαση είχε αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, κατά την οποία ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το ίδρυμα.
Κατά τη συνάντηση ο γενικός αστυνομικός διευθυντής παραδέχθηκε ότι τα ΜΑΤ δεν θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο του ΑΠΘ, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι αναγκαία η παρουσία τους για την προστασία της Βιβλιοθήκης και των τουρνικέ στο κτίριο διοίκησης.
Παράλληλα ο κ. Μπουλούμπασης «έδωσε» την ηγεσία Θεοδωρικάκου, δηλώνοντας ότι η συνεχιζόμενη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ είναι εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Μπουλούμπασης ρωτήθηκε ποια είναι η θέση του για τη ρήψη χημικών αδιακρίτως στο πλήθος παρευρισκομένων στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου της 16ης Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι δεν έγινε ρήψη στο πλήθος αλλά ότι υπάρχει σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα για τα συμβάντα. Τα μέλη του ΔΣ αντέτειναν ότι υπήρξε ρήψη χημικών στο πλήθος όπως αποδεικνύεται από μαρτυρίες και βιντεοσκοπημένα δεδομένα και ότι ελπίζουν στην απόδοση ευθυνών.
Στο ίδιο μήκος κύματος γενικός δήλωσε ότι δεν γνωρίζει περιστατικά αναίτιων ελέγχων και προπηλακισμών φοιτητών από τα ΜΑΤ.
Τον ΕΣΔΕΠ εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος Δ. Ραπτάκης και ο γραμματέας Σ. Σωτηρόπουλος, στο πλαίσιο της απόφασης του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου. Στη συνάντηση κατατέθηκε από το Προεδρείο το συνολικό πλαίσιο αντίθεσης του ΕΣΔΕΠ στην απαράδεκτη αστυνόμευση στο ΑΠΘ με σκοπό την απρόσκοπτη διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως επανειλημμένα εκφράστηκε στις πρόσφατες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν οι σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και των δυνάμεων καταστολής και σε συγκεκριμένα περιστατικά, με βίαιους ελέγχους μεμονωμένων φοιτητών, ανθρωποκυνηγητά, ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης, ξυλοδαρμούς, και επικίνδυνους τραυματισμούς, καθ’ όλο το διάστημα των 10 μηνών της παραμονής τους.
Ειδική μνεία, μεταξύ άλλων, έγινε στην επικίνδυνη επίθεση κατά τη διάρκεια της συναυλίας της 16/9 στη Φιλοσοφική, το επικίνδυνο ανθρωποκυνηγητό με ρίψη χημικών εν ώρα μαθημάτων μέσα στη ΣΘΕ στις 10/5, τον επικίνδυνο τραυματισμό φοιτητή από ευθεία βολή κρότου λάμψης στις 26/5, και τον αναίτιο άγριο ξυλοδαρμό φοιτητών μπροστά στο κτήριο διοίκησης στις 12/5 με ταυτόχρονη αγνόηση προβοκατόρων στον ίδιο χώρο.
«Από τις απαντήσεις του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, προέκυψε α) η προσπάθεια υποβάθμισης ακόμη και αμφισβήτησης της βιαιότητας και επικινδυνότητας της απαράδεκτης δραστηριότητας των δυνάμεων καταστολής, στα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά περιστατικά, β) η δικαιολόγηση της παρουσίας των ΜΑΤ στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα των εγκαταστημένων «τουρνικέ» στο κτήριο διοίκησης, γ) η παραδοχή ότι τα ΜΑΤ δεν θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στον χώρο του ΑΠΘ, δηλώνοντας παράλληλα ότι ήταν αναγκαία η παρουσία τους, πριν για τη Βιβλιοθήκη και τώρα για τα «τουρνικέ», δ) οι εντολές για τη συνεχιζόμενη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων δίνονται από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.
Τέλος, στην κατηγορηματική τοποθέτηση του ΕΣΔΕΠ για άμεση απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής, τόσο από το εσωτερικό χώρο του ΑΠΘ όσο και από την περίμετρο του, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, η τοποθέτηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ήταν ότι είναι στον σχεδιασμό της να αποσυρθούν στην πύλη της ΔΕΘ, και στη Αγίου Δημητρίου, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί», αναφέρει ο ΕΣΔΕΠ.