Στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου, οι φτωχοί έχουν φτάσει τα 41 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός έχει ξεκινήσει μια περιοδεία στις ΗΠΑ, για να διαπιστώσει σε τι έκταση έχει φτάσει το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας και πόσοι είναι οι Αμερικανοί πολίτες που παλεύουν με κάθε αντιξοότητα για να επιβιώσουν.
Η περιοδεία των αξιωματούχων του ΟΗΕ, υπό τον Φίλιπ Όλστον, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια, ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και θα περάσει από τέσσερις Πολιτείες της χώρας, αλλά και από την Περιφέρεια της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον και το Πουέρτο Ρίκο. Θα εξετάσουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά και τους περιορισμούς και τα εμπόδια με τα οποία έρχονται οι φτωχότεροι Αμερικανοί πολίτες. Μεταξύ αυτών, το πρόβλημα των αστέγων στην Καλιφόρνια, οι φυλετικές διακρίσεις στον Νότο των Ηπα, η συστηματική εγκατάλειψη και αδιαφορία από το αμερικανικό δημόσιο στο Πουέρτο Ρίκο, η δραστική μείωση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία στη Δυτική Βιρτζίνια.
Στόχος του ΟΗΕ είναι να καταδείξει ότι δεν υπάρχει χώρα, όσο πλούσια και αν είναι, που να έχει «ανοσία» στο πρόβλημα της φτώχειας και των ανισοτήτων, των φυλετικών διακρίσεων και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επισήμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αμερικανικών αρχών, οι φτωχοί στις ΗΠΑ έχουν φτάσει τα 41 εκατομμύρια, αν και υπάρχουν άλλοι υπολογισμοί που τους παρουσιάζουν πολύ περισσότερους.
Ο Φίλιπ Άλστον έχει υπάρξει αυστηρός κριτής των ΗΠΑ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μέσα εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο εξωτερικό, τις εκτελέσεις από τη CIA ακόμη και αθώων αμάχων στο εξωτερικό στο πλαίσιο επιχειρήσεων, αλλά και για τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων πολιτών στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Τώρα, στο έκτο ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα εξετάσει πώς είναι δυνατόν στη χώρα που υποτίθεται ότι απολαμβάνει υψηλό επίπεδο δημοκρατίας, με εκλογές και προστασία των δικαιωμάτων, να υπάρχουν πολίτες οι οποιοι να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Οι ειδικοί για τη φτώχεια ελπίζουν ότι αυτή η έρευνα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας το οποία έχει παραμεληθεί.
Όπως εξηγούν, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και μια σειρά από εσωτερικές πολιτικές έχουν οξύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκρούσκι, διευθυντή του Κέντρου για τη Φτώχεια και την Ανισότητα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, «οι ΗΠΑ έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνουν και αποδέχονται την ακραία φτώχεια που υπάρχει παράλληλα με τον ακραίο πλούτο».
Τα ευρήματα της έρευνα του ΟΗΕ θα δημοσιευθούν κατ’ αρχάς στις 15 Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια σε πλήρη μορφή τους στη Γενεύη τον ερχόμενο Ιούνιο.
Αυτό για το οποίο οι ερευνητές είναι προετοιμασμένοι είναι η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που επιτίθεται άκριτα κατά κάθε ατόμου ή οργανισμού που τολμά να ασκήσει κριτική στον ίδιο και τη διοίκησή του.
Ο Φίλιπ Όλστον το περιμένει: «Αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες εποχές, δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»
Ταυτόχρονα, το 2016 το Κέντρο για τη Φτώχεια του Στάνφορντ έχει τοποθετήσει τις ΗΠΑ τελευταία στις 10 χώρες με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωση όσον αφορά τις ανισότητες εισοδήματος και καταμερισμού του πλούτου. Επίσης, διαπίστωσε ότι προσφέρει το χαμηλότερο επίπεδο προστασίας στις φτωχές οικογένειες, ενώ δεν προσφέρει επαρκείς ευκαιρίες για να μπορέσουν να βγουν από το φάσμα της φτώχειας.
Επίσης, η φράση του Ντόναλντ Τραμπ «ας κάνουμε ξανά την Αμερική μεγάλη», δεν έχει αποδώσει πολλά για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, ειδικά για τους εργαζόμενους στην παραγωγό άνθρακα Δυτική Βιρτζίνια, που ψήφισαν τον Τραμπ σε ποσοστό 69%.
Επιπλέον έχει επιδείξει εχθρότητα έναντι των κοινοτήτων που πραγματικά έχουν ανάγκη, όπως για παράδειγμα το Πουέρτο Ρίκο μετά τη φυσική καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας, αρνούμενος να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, η καταστροφή του προγράμματος ObamaCare που πρόσφερε ιατροφαρμακευτική κάλυψη κυρίως στους μεσαίους και φτωχότερους πολίτες, αλλά και η φορολογική του μεταρρύθμισηπου θα ενισχύσει μόνο τους πραγματικά πολύ πλούσιους.
Πηγή: efsyn.gr