Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα αποτελέσματα της εφαρμογής της στην Ελλάδα: χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, σε απελπιστικές συνθήκες, με σοβαρά προβλήματα υγείας και σοβαρές παραβιάσεις της νομιμότητας, όπως υπογράμμισαν οργανώσεις και φορείς σε συνέντευξη Τύπου χτες στην ΕΣΗΕΑ.
Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
Οπως σημείωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η ευρωτουρκική συμφωνία δείχνει την παταγώδη αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει ουσιαστική λύση στο προσφυγικό.
«Η πραγματική λύση που μπορεί να δώσει διέξοδο είναι να διασφαλιστούν νόμιμοι και ασφαλείς δίοδοι για τους ανθρώπους αυτούς προς τα κράτη-μέλη, που θα επιμεριστούν την ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι δεν θα ορίζουν οι δουλέμποροι τις συνθήκες ασφάλειας του ταξιδιού και ότι θα είναι σεβαστά τα δικαιώματά τους. Η μόνη ρεαλιστική πολιτική σήμερα είναι αυτή που έχει στον πυρήνα της την αξιοπρέπεια, τη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα» υπογράμμισε.
Το «τέχνασμα»
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος από το ΕΣΠ επισήμανε τον αμφιλεγόμενο στόχο της συμφωνίας να απελαύνονται στην Τουρκία οι Σύροι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου 2016, ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, και το τέχνασμα που αναγκάστηκε να εφαρμόσει για πρώτη φορά η Ελλάδα, τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», παρόλο που βρίσκεται σε φάση αποσταθεροποίησης η γειτονική χώρα όπως είπε.
«Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, όχι ένα κοινό δελτίο Τύπου των ηγετών των κρατών -μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, που έγινε στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων και παζαριού με μια χώρα που δεν πληροί τα εχέγγυα του κράτους δικαίου» σημείωσε.
Ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά, σε απελπιστικές συνθήκες, επιδεινώνει την ψυχική τους υγεία και δυσχεραίνει κατά πολύ την περίθαλψη και τη θεραπεία τους, σημείωσε ο Αγις Τερζίδης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο παρέχει εδώ και ένα χρόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
«Νιώθουμε αδύναμοι» σημείωσε. «Οταν κάνουμε διάγνωση ότι κάποιος είναι ευάλωτος, δεν γίνεται να τον στέλνουμε πίσω στις συνθήκες αυτές. Θεωρούμε ανήθικο από ιατρικής πλευράς να κάνεις διάγνωση χωρίς να μπορείς να εγγυηθείς περίθαλψη ή καλύτερες συνθήκες. Πρέπει να γίνεται άμεσα άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους ευάλωτους, διαφορετικά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».
Σημείωσε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει μια μέθοδο εντοπισμού των ευάλωτων, αντιστεκόμενο σε πιέσεις που υπήρξαν για να μειωθεί ο αριθμός όσων χαρακτηρίζονται ευάλωτοι.
Εφιαλτικές εικόνες από πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόρια περιέγραψε ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί: άνθρωποι με σοβαρό πρόβλημα υγείας παρέμεναν μέρες κατάχαμα σε σκηνή, παρά τη διάγνωση του νοσοκομείου ότι πρέπει να μεταφερθούν άμεσα για νοσηλεία. Μια οικογένεια της οποίας το παιδί έπαθε κρίση επιληψίας έψαχνε επί μία ώρα πού να απευθυνθεί, χωρίς να βρίσκει βοήθεια.
Η Εύα Κοσσέ από τη Human Rights Watch υπογράμμισε πως η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι το καλοκαίρι του 2015, καθώς σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι για μεγάλες περιόδους οι πρόσφυγες και βρίσκονται σε απόγνωση.
Η βρόμικη δουλειά
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα τορπιλίζει την εφαρμογή της συμφωνίας επειδή μεταφέρει μεγάλο αριθμό ευάλωτων στην ενδοχώρα, ενώ πραγματοποιεί μικρό αριθμό απελάσεων στην Τουρκία, σημείωσε ότι σωστά κάνουν οι ελληνικές αρχές και θα έπρεπε να το κάνουν πολύ περισσότερο.
«Για να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως θα την ήθελαν, θα έπρεπε να μην προστατεύονται οι ευάλωτοι και να ανακηρυχτεί η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει δηλαδή να παραβιάζει τα δικαιώματα των ανθρώπων για να κάνει τη βρόμικη δουλειά της Ε.Ε.;» υπογράμμισε.