Η επιτυχής επαναγορά των ομολόγων θα επιτρέψει την εκταμίευση της δανειακής δόσης προς την Ελλάδα απομειώνοντας έτσι το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέστησε σαφές ότι η επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα δεν θα εκταμιευθεί πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων που αποτελεί καθοριστική παράμετρο της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι μόλις υλοποιηθεί με επιτυχία η συμπεφωνημένη δέσμευση αναφορικά με την επαναγορά χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού την ολοκλήρωση της πρώτης έκθεσης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος και τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Δεν θέλησε πάντως να αναφερθεί σε ημερομηνίες σχετικά με την πιθανή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.
Ο κ. Ράις καλωσόρισε την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, και σημείωσε ότι όλοι προσβλέπουν στην εφαρμογή της, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν εξετάζεται «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Περιορίσθηκε να υπογραμμίσει ότι η συμφωνία είναι «σημαντική και συγκεκριμένη» και ότι στο σύνολό τους τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που, όπως έσπευσε να επισημάνει, εξαρτάται και από την «πλήρη εφαρμογή» του προγράμματος από την Ελλάδα.
Η εκταμίευση της δόσης θα δώσει «ανάσα» στην ευρωζώνη
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Αυστρίας στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, Γιόχαν Πράντερ, επισήμανε ότι η εκταμίευση της δόσης θα συμβάλλει στη στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά συνιστά έναν ακόμη συμβιβασμό, και υποστήριξε ότι απαιτείται βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, αλλιώς δεν θα αντιμετωπισθεί και η κρίση στην Ευρωζώνη.
Στις εξελίξεις παρενέβη και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί τις 400 μεγαλύτερες τραπεζες του κόσμου, το οποίο ανακοίνωσε ότι είναι απαραίτητο η διαδικασία επαναγοράς μέρους του ελληνικού χρέους να γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση. Κατά τη σύνοδο του Ινστιτούτου στη Νέα Υόρκη, εκφράσθηκε επίσης ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης, και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο επισημάνθηκε ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του νέου πακέτου μέτρων «η αβεβαιότητα παραμένει» και πως η μόνη λύση είναι η ταχεία επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Πηγή: DW