«Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες, αφήνει πίσω της την κρίση» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ, γι αυτόν το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν τον δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλήματων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής.
Παράλληλα, τόνισε πως στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτονας ωστόσο, «Ασφαλώς έχουμε προβλήματα, έχουμε πολλά να κάνουμε, αλλά η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της και η Ευρώπη έχει πλέον κατεύθυνση».
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ σημείωσε πως ό,τι κατάφερε, το έκανε συντονισμένα με τη βοήθεια της ΕΕ και με στόχο να δοθεί ελπίδα στις επόμενες γενιές. «Η Ευρώπη ενωμένη, μπορεί να λύνει τα προβλήματά της» ανέφερε.
«Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο» τόνισε ο πρωθυπουργός.«Με πυξίδα αυτές τις αρχές η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της ευρωζώνης, τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, τις πολιτικές για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη των θαλάσσιων πολιτικών καθώς και την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας» συμπλήρωσε, ενώ όπως κατέληξε «η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπαίνει στην πιο αποφασιστική φάση της και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για τους ευρωπαίους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «κάτι που ήταν όνειρο για πολλές γενιές τώρα γίνεται πραγματικότητα».
Ερωτηθείς σχετικά με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο να διενεργηθούν φέτος πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός εμαφνίστηκε κατηγορηματικός πως «οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016».
«Υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης. «Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφαίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη αλλά δεν συμφωνώ» είπε.
Αναφερόμενος στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στη σημερινή τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφορόφορους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους».
Από την πλευρά του, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά από το Ζάππειο, τόνισε πως “Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες με οικονομικούς όρους”.
Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα «έμπειρο πιλότο», καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία. «Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Φέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι, και η Ελλάδα, θα βγει εφέτος από την ύφεση» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως σημείωσε, «το 2013 ήταν ο χρόνος που η ευρωπαϊκή οικονομία έκανε μία στροφή». «Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα στην Αθήνα και γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή προεδρία δείχνει ότι βγήκαν λάθος οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση», σημείωσε.
«Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.
Ερωτηθείς για την άνοδο των άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στην ΕΕ εν όψει των ευρωεκλογών, ο πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι οι εκλογές είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ίδια την Ευρώπη.
«Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για έναν τίμιο διάλογο με όλους για την Ευρώπη και το μέλλον της» είπε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα επικρατήσουν στις κάλπες.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πολιτική αστάθεια ενδεχομένως να επηρεάσει χώρες, όπως έχει ήδη συμβεί σε χώρες-μέλη της ΕΕ. «Για αυτό οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι οι χώρες δεν έχουν ακόμα βγει από την κρίση ακόμα. Είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα να βγει από την κρίση».
Παράλληλα, οι κκ Σαμαράς και Μπαρόζο ρωτήθηκαν για το τι απαντούν σε όσους επικρίνουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι αριθμοί επιβεβαιώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα (μια χρονιά πριν από το πρόγραμμα). «Για μια χώρα που τα τελευταία τρία χρόνια έχει χάσει το 25% το ΑΕΠ της με φόρους και πληθωρισμό, για το μέσο πολίτη είναι σαν να έχει χάσει το 40% του εισοδήματός του. Όταν αυτή η χώρα κατορθώνει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτός ο αριθμός δίνει την καλύτερη απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν. Αν κάποιος δει τα spreads και τα επιτόκια των δανείων θα δει ότι υπάρχει πλέον μια άλλη πραγματικότητα. Αν δει κανείς το ράλι στο Χρηματιστήριο θα δει ότι η αγορά αποδέχεται ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τη συμβολή της χώρας και στις προηγούμενες προεδρίες του Συμβουλίου: «Δεν μου αρέσουν οι προκαταλήψεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει όπως πέτυχε και στο παρελθόν».
Όσον αφορά στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες, τόσο λόγω του κλίματος στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων.
«Υπάρχουν ευθύνες και στους εκτός Ελλάδας που αμφισβητούσαν την ελληνική προσπάθεια με προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια» συνέχισε.
«Κάποιοι είναι μικρότεροι από άλλους στην ΕΕ, αλλά όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα» κατέληξε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα μνημόνια
“Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, στη σημερινή τελετή της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή πεπατημένη των γενικόλογων αναφορών στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, με κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού και χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση που να διασφαλίζει αυτούς τους στόχους”, αναφέρει σε σχολιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη σημερινή τελετή της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ.
“Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα μνημόνια, με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Αρνείται να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα που της παρουσιάζεται για να διαπραγματευτεί την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα”, προσθέτει στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ.
“Ο κ. Σαμαράς δεν ξέχασε βέβαια να επιτεθεί για μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον ως «αντι-δυτικό» και «αντιευρωπαϊστή». Αυτοί, όμως, που στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στην Ευρώπη, είναι εκείνοι που την υποτάσσουν στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλιώνουν τους λαούς της. Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, αλλά και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Σαμαράς, όμως, εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
