in

«Η Eldorado καταστρέφει και το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα!»

Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» για τις προσπάθειες της Ελληνικός Χρυσός να μειώσει το εργατικό κόστος, επιχειρώντας να επιβάλλει 12ωρο εργασίας για 4 συνεχόμενες μέρες, και ακολούθως χορήγηση αντίστοιχων ρεπό.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, «η εταιρία έχει ήδη 24ώρη λειτουργία, και με την νέα συνθήκη θέλει να καταργήσει και όλες τις αργίες! Οι εργαζόμενοι στις ανακοινώσεις τους αναφέρουν ότι ο νέος αυτός διακανονισμός σημαίνει 182 παραπάνω ώρες τον χρόνο. Οι συνθήκες είναι προφανώς ήδη πολύ επικίνδυνες, το να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 12ωρα σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια περισσότερα εργατικά ατυχήματα και περισσότερα λάθη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα σωματεία, η εταιρία έχει ήδη επιβάλλει εντατικοποίηση της εργασίας που είχε σαν συνέπεια να αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό η παραγωγή της».

«Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως ψάχνουν σαν αρπακτικά να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους, τα φτηνά μεροκάματα και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα για να συσσωρεύσουν κέρδη. Ακόμα και τα σωματεία στις ανακοινώσεις τους παραδέχονται ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από την επαφή τους με τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα. Και όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσει η παραγωγή στις Σκουριές» σημειώνει ακόμη η Επιτροπή Αγώνα δηλώνοντας ότι «Δε θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον!»

Όσοι και όσες καταλαβαίνουμε αυτή την αλήθεια πρέπει να παλέψουμε για:

– Να φύγει η Eldorado Gold και να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από μεταλλευτική

– Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν στην αποκατάσταση της περιοχής και το σφράγισμα των στοών για όσο χρειαστεί.

– Να δοθεί η μάχη από το σύνολο της κοινωνίας για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από τα καταστροφικά φαραωνικά έργα. Με διεκδίκηση δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή χρήσιμων κοινωνικών υποδομών, για ένα μοντέλο αξιοποίησης του ήπιου τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Τι πουλάει η Eldorado

Από τότε που η Eldorado πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα, προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα «σωτήρα»: τονίζει το πόσο μεγάλη καρδιά έχει για να κάνει τόσο μεγάλη επένδυση σε μια «ασταθή» χώρα σαν την Ελλάδα, πόσο πολύ «αγαπάει» την τοπική κοινωνία και κάνει ένα σωρό «δωρεές», πόσο «νοιάζεται» για την απασχόληση στην Χαλκιδική και γι’ αυτό προσφέρει θέσεις εργασίας, πόσο «την απασχολεί» το περιβάλλον και γι’ αυτό κάνει δενδροφυτεύσεις με πικροδάφνες, κτλ.

Όπως όλες οι εταιρείες εξόρυξης παγκοσμίως, χρειάζεται να φιλοτεχνήσει ένα «φιλικό» προφίλ για να κρύψει από πίσω την καταστροφική της ατζέντα. Το προφίλ αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο για να κερδίσει υποστήριξη, ειδικά την περίοδο των έντονων αντιδράσεων και του μαζικού κινήματος εναντίον της. Αυτή τη στιγμή όμως, που η εταιρία έχει εξασφαλίσει και νέα (αποικιοκρατική) σύμβαση, και νέα χρηματοδότηση, ενώ έχει και μια κυβέρνηση που τη στηρίζει με τα χίλια, αισθάνεται ότι της είναι όλο και λιγότερο απαραίτητη αυτή η μάσκα.

Δεν βρίσκει πια το λόγο να πληρώνει μεροκάματα σε ανθρώπους για να διαμαρτύρονται υπέρ της, ούτε για να στρέφονται κατά όσων αντιδρούν. Και έτσι στρέφεται πια κατά των ίδιων της των εργαζομένων. Δυστυχώς αυτό ήταν κάτι που φαινόταν από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή η εταιρία θα χρησιμοποιήσει κάποιους «πρόθυμους» για να κερδίσει αυτά που θέλει, και μετά θα τους παρατήσει στη μοίρα τους.

Πού πάνε τα κέρδη;

Ας σημειώσουμε μερικά μόνο στοιχεία. Η τιμή του χρυσού βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή της στην ιστορία! Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η τιμή του χρυσού ανέβηκε 16%. Η Eldorado Gold είχε το 2023 συνολικά έσοδα πάνω από 1 δις δολάρια. Ο CEO της εταιρείας, George Burns, λαμβάνει ετήσια αποζημίωση κοντά 3,5 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι λοιπόν ότι η Eldorado δεν έχει λεφτά. Απλά πηγαίνουν αλλού. Πριν λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι η Eldorado έχει στήσει ένα σχήμα τριγωνικών συναλλαγών για να μην πληρώνει φόρους, μέσω της Ολλανδίας και των νησιών Μπαρμπάδος. Ακόμα, η μεταφορά των συμπυκνωμάτων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι η εξαγωγή του τελικού προϊόντος γίνεται σε άλλες χώρες, και άρα εκεί φορολογούνται. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια η εταιρία, σε αναζήτηση ακόμα φθηνότερων μεροκαμάτων, δεν τηρεί καν τις αρχικές δεσμεύσεις της για τις θέσεις απασχόλησης από την τοπική κοινωνία.

Και για αυτά τα κέρδη η Eldorado θα θυσιάσει τα πάντα. Το περιβάλλον, την ασφάλεια και το ίδιο της το προσωπικό. Εμείς βέβαια δεν διεκδικούμε τα λεφτά της, γιατί αυτά που καταστρέφει δεν εξαγοράζονται με χρήμα.

Δε μας αξίζει αυτή η ζωή!

Οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού παγκοσμίως ψάχνουν σαν αρπακτικά να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους, τα φτηνά μεροκάματα και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα για να συσσωρεύσουν κέρδη. Ακόμα και τα σωματεία στις ανακοινώσεις τους παραδέχονται ότι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από την επαφή τους με τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα. Και όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσει η παραγωγή στις Σκουριές.

Δε θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον! Θέλουμε να πίνουμε καθαρό νερό, να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να έχουμε αξιοπρεπή μεροκάματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η Eldorado Gold απειλεί όλα τα παραπάνω.

Όσοι και όσες καταλαβαίνουμε αυτή την αλήθεια πρέπει να παλέψουμε για:

– Να φύγει η Eldorado Gold και να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από μεταλλευτική

– Να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν στην αποκατάσταση της περιοχής και το σφράγισμα των στοών για όσο χρειαστεί.

– Να δοθεί η μάχη από το σύνολο της κοινωνίας για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, μακριά από τα καταστροφικά φαραωνικά έργα. Με διεκδίκηση δημόσιων επενδύσεων για την κατασκευή χρήσιμων κοινωνικών υποδομών, για ένα μοντέλο αξιοποίησης του ήπιου τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η καταστροφή της περιοχής, που δεν έχει επιστροφή, για να κερδίσουν οι πολυεθνικές, αφήνοντας κάποια ψίχουλα να πέσουν από το τραπέζι, δεν είναι μονόδρομος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κάτοικοι αντιδρούν στην οικοδόμηση ελεύθερου χώρου στην περιοχή Γαλαξία

Ομοφοβική επίθεση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δέχθηκε ο συγγραφέας Sam Albatros