Μια σημαντική δικαστική νίκη κατά της δημιουργίας του ορυχείου χρυσού Deva στο Certeju de Sus στη Ρουμανία ανακοίνωσε το Mining Watch România αναφέροντας ότι το δικαστήριο της Cluj ακύρωσε το Χωροταξικό Σχέδιο (ΧΣ) της περιοχής το οποίο είναι απαραίτητο για να επιτραπεί η εξόρυξη. Χωρίς εγκεκριμένο ΧΣ, οι άδειες δόμησης για το εργοστάσιο της εξόρυξης δεν μπορούν πλέον να εκδοθούν.
Όπως αναφέρεται στο Mining Watch România το εξορυκτικό σχέδιο του Certej που είναι γνωστό και ως Deva Gold SA, είναι από κοινού επιχείρηση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold (80 %) και της κρατικής εταιρείας Minvest Deva (20 %). Η Eldorado Gold που είναι μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού χαμηλού κόστους (TSX: ELD και NYSE: EGO), σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο ανοικτό ορυχείο χρυσού με βάση το κυάνιο στην Ρουμανία. Ωστόσο, τα σκάνδαλα, τα επιχειρησιακά προβλήματα, οι εθνικές και διεθνείς αποτυχίες, καθώς και οι αντιδράσεις στην Ρουμανία και διεθνώς, που σχετίζονται με τη χρήση πολύ μεγάλων ποσοτήτων κυανίου και την καταστροφή των βοσκοτόπων, των δασών, ακόμη και των προστατευόμενων δασών (Ν 2000) έχουν χτυπήσει το εξορυκτικό σχέδιο. Τα φράγματα των αποβλήτων, ύψους 169 και 70 μέτρων αντίστοιχα, θα βρίσκονται σε μια περιοχή με πολλά χωριά: Hondol, Bócsa Mică και Certej, όπως και στο ορυχείο της Rosia Montana που σταμάτησε.
Το Χωροταξικό σχέδιο της περιοχής του Certej, το οποίο εγκρίθηκε από το τοπικό συμβούλιο της Certeju (με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου HCL 11/2010), καθόρισε τους όρους για τη χρήση γης και την κατασκευή ανοιχτών ορυχείων, τα φράγματα αποβλήτων και την μονάδα επεξεργασίας της εξόρυξης. Μετά την ακύρωση του ΧΣ από το δικαστήριο του Cluj, είναι πλέον αδύνατο να εκδοθούν οι αδειοδοτήσεις που προβλέπονταν με βάση αυτό το ΧΣ.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα για να τελειώσει αυτό το παράνομο εξορυκτικό σχέδιο. Το δικαστήριο έκρινε ότι η ανάπτυξη του ορυχείου, το οποίο θα χρησιμοποιούσε 1653 τόνους κυανίου ετησίως και θα δημιουργούσε μόλις 221 θέσεις εργασίας, δεν ήταν σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εξορυκτική εταιρεία έχει αψηφήσει τη ρουμανική νομοθεσία. Το 2014, οι δραστηριότητες εξόρυξης ξεκίνησαν παράνομα και οι εργασίες σταμάτησαν μόνο όταν παρενέβησαν τα δικαστήρια», σημείωσε η Roxana Pencea Brădățan της Mining Watch Romania.
Το δικαστήριο του Cluj αναγνώρισε ότι η έγκριση του ΧΣ είχε εκδοθεί κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και, ως εκ τούτου, ακύρωσε την απόφαση 11/2010 του Τοπικού Συμβουλίου της Certeju de Sus.
Η περιβαλλοντική άδεια που ακυρώθηκε από το δικαστήριο Cluj, εκδόθηκε από τον Περιφερειακό Γραφείο Προστασίας του Περιβάλλοντος του Timiş (REPA του Timiş) τον Απρίλιο του 2010.
Η δίκη για την αίτηση ακύρωσης του ΧΣ ξεκίνησε το 2016 από το «Ανεξάρτητο Κέντρο για την Ανάπτυξη των Περιβαλλοντικών Πόρων» οργάνωση που στηρίζει η Mining Watch Romania.
Το 2015, η ίδια ΜΚΟ πέτυχε την ακύρωση του ΧΣ για την Roșia Montană και η απόφαση αυτή του δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα την οριστική παύση των αδειοδοτήσεων (των εξορυκτικών σχεδίων).
«Μετά από πολλά χρόνια παρακολούθησης των εξορυκτικών σχεδίων στη Ρουμανία, δεν έχω δει κανένα σχέδιο που να έχει αναπτυχθεί σεβόμενο το νόμο. Οι εξορυκτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές για να ξεφύγουν από τις νομικές διατάξεις. Οι εταιρείες θα έκαναν τα πάντα για να αγνοήσουν τα δικαιώματα των τοπικών κοινοτήτων ή να αποφύγουν την υποχρέωση προστασίας των φυσικών περιοχών», κατέληξε στο σχόλιό της η Roxana Pencea.
Πηγή: http://miningwatch.ro