Επιστήμονες συσχετίζουν το φαινόμενο της εκθαλάσσωσης ζιφιών σε παραλίες της ΒΔ Κέρκυρας με τις έρευνες που γίνονται στο βυθό ή υποθαλάσσιες εκρήξεις.
Όπως αναφέρει το Support Earth, τις πρωινές ώρες της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου, εκθαλασσώθηκαν 2 ζιφιοί (Ziphius cavirostris) σε παραλίες της ΒΔ Κέρκυρας. Ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.
Σύμφωνα με την οργάνωση «εδώ και μέρες στο Ιόνιο, ανοιχτά της Κέρκυρας, πραγματοποιούνται σε μεγάλη έκταση σεισμικές έρευνες από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) εντός των θαλάσσιων οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία με σκοπό τη διερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου».
Εδώ και καιρό περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών και η Greenpeace, αναφέρουν πως οι σεισμικές έρευνες στην ουσία δημιουργούν ένα ηχητικό κύμα (μία ηχητική βόμβα) που διαδίδεται στο νερό και το υπέδαφος και καταγράφεται από υδρόφωνα. «Αυτές όμως οι ηχητικές “βόμβες” είναι εξαντλητικοί υπέρηχοι που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια είδη» τονίζει η Greenpeace.
Η Support Earth σημειώνει πως τo σκάφος «SW COOK» που δραστηριοποιείται στο Ιόνιο ρίχνει ηχητικές βόμβες βυθού ψάχνοντας για υδρογονάνθρακες στην περιοχή όπου εκβράστηκαν αποπροσανατολισμένοι οι δυο ζιφιοί.
«Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5 εκρήξεις το λεπτό, μέσα στο σπίτι των δελφινιών, των φαλαινών, των χελωνών και κάθε άλλου είδους θαλάσσιας ζωής» προσθέτει η Support Earth επισημαίνοντας πως τα θαλάσσια θηλαστικά είναι πιθανοί «δείκτες» και της ηχορύπανσης .
Ο Γιάννης Γαστεράτος Δασολόγος- Ορνιθολόγος, Wild Life Monitorist αναφέρει τα εξής:
«Έχουν ενημερωθεί και τοπικοί κτηνίατροι, οι οποίοι θα εξετάσουν, αλλά το ταυτόχρονο δείχνει αίτιο σχετιζόμενο πιθανότατα με έρευνες ή υποθαλάσσιες εκρήξεις οι οποίες τα τρομάζουν και παθαίνουν την νόσο των δυτών ανεβαίνοντας πολύ γρήγορα πάνω” . Και συνεχίζει “Είχε γίνει κάτι αντίστοιχο το 2011 μετά από μια ναυτική άσκηση όταν βγήκαν 10 ζιφιοί στις παραλίες τις Κέρκυρας».
Από την πλευρά του ο υδροβιολόγος Σταμάτης Γκίνης ο οποίος συμπληρώνει ότι:
«Πιθανές ασκήσεις του πολεμικού Ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται δυνατοί ήχοι από τα Σόναρ των υποβρυχίων μπορεί να είναι η αιτία καθώς παρόμοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα στην Ιταλία με τέσσερεις Ζιφιους να ξεβράζονται στις ακτές της»