Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντάξει ένα νέο νομοσχέδιο για να καταπολεμήσει την πειρατεία στη μουσική και να ενισχύσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο θα αναγκάσει τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα μουσικά δικαιώματα να αποδίδουν στους καλλιτέχνες πιο γρήγορα το ποσοστό που τους αναλογεί από τα πνευματικά δικαιώματα.
Παρόλα αυτά οι μουσικοί ισχυρίζονται ότι ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην καταβολή μόνο ενός πολύ μικρού ποσοστού από τα έσοδα για τα πνευματικά δικαιώματα που τους ανήκει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο αυτό την Τετάρτη, στη δεύτερη προσπάθειά της να αναγκάσει τις εταιρείες διαχείρισης να συμμορφωθούν με τους νόμους. Αυτές οι εταιρείες διαχειρίζονται τα μουσικά δικαιώματα και συλλέγουν τις αμοιβές για τους τραγουδιστές, τους παραγωγούς, τους συνθέτες όταν μεταδίδεται ένα τραγούδι τους.
Στο νομοσχέδιο, που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η ΕΕ αναφέρει ότι η κακή οικονομική διαχείριση των εσόδων των εταιρειών αυτών, μεταξύ άλλων προβλημάτων, έχει αποδυναμώσει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στους κόλπους της ΕΕ, κάνοντας την Ευρώπη πρόσφορο έδαφος για τους ιστότοπους που προσφέρουν πειρατική μουσική.
Το νομοσχέδιο θα δίνει στις εταιρείες αυτές περιθώριο 12 μηνών μετά το οικονομικό έτος στη διάρκεια του οποίου έχει μεταδοθεί ένα τραγούδι, δηλαδή περίπου το μισό χρόνο απ’ όσο έχουν τώρα, για να δίνουν στους καλλιτέχνες το ποσοστό των εσόδων που τους αναλογεί από τα πνευματικά δικαιώματα.
Οι απόπειρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταπολεμήσει την πειρατεία και να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα έχουν προκαλέσει την αντίδραση της κοινής γνώμης. Την προηγούμενη εβδομάδα το ευρωκοινοβούλιο απέρριψε την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA).
Εξάλλου για την καταπολέμηση της πειρατείας στη μουσική, το νομοσχέδιο θέλει να διευκολύνει τους ιστότοπους που μεταδίδουν μουσική, όπως ο Spotify, να λαμβάνουν άδειες που θα καλύπτουν πολλές χώρες. Στην περίπτωση που οι καλλιτέχνες δεν προσλαμβάνουν μια διαχειριστική εταιρεία για να δίνει τις σχετικές άδειες στους ιστότοπους, θα μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, βάσει του επιχειρηματικού μοντέλου των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΜΠΕ