Την δυνατότητα επιστροφής μεταναστών από χώρες της Ε.Ε από τα μέσα Μαρτίου ανακοίνωσε η Κομισιόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν, όπως αναφέρεται, ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει στην “αποκατάσταση των μεταναστευτικών πολιτικών, που κατέρρευσαν κάτω από τη μαζική εισροή προσφύγων το 2015”.
Οι προσφυγικές οργανώσεις έχουν ωστόσο επισημαίνει ότι οι ελληνικές εγκαταστάσεις παραμένουν υπερπλήρεις και είναι αδύνατον να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη επιστροφή μεταναστών.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η πρώτη χώρα εισόδου είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό μιας αίτησης ασύλου, αλλά το σύστημα αυτό κατέρρεσε το περασμένο έτος στην Ελλάδα, την κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες.
Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να αυξήσει την πίεση προς την Ελλάδα να επιταχύνει τις επιστροφές προσφύγων προς την Τουρκία και να μπλοκάρει την προσπάθεια των αιτούντων ασύλου να κινηθούν βόρεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει την φιλοξενία και την εγγραφή των αιτούντων ασύλου.
Συνέστησε ότι τα κράτη της ΕΕ μπορούν να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα τους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στην ΕΕ και με αυτόν τον τρόπο πιο βαθιά στην Ευρώπη από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Η σύσταση δεν ισχύει για όσους έχουν ήδη κάνει αυτό το ταξίδι.
“Αυτό θα παράσχει περαιτέρω αντικίνητρα για την παράνομη είσοδο και τις δευτερογενείς μετακινήσεις, και είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή σε ένα ομαλό σύστημα», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής, Frans Timmermans.
Περίπου 13.000 άνθρωποι που έχουν εγγραφεί σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα θεωρούνται από την Ευρώπη “χαμένοι” και πολλοί πιστεύουν ότι έχουν κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη.
Περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η αποτυχία οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην απροθυμία εκ μέρους των κρατών της ΕΕ να δεχτούν άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία για να βοηθήσουν την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου τους και να ελαφρύνουν το βάρος για τα δύο κράτη.
Μέχρι στιγμής, λιγότεροι από 8.200 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη της ΕΕ στο πλαίσιο ενός σχεδίου που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε 160.000 άτομα και το οποίο λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν.
«Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε όλους εκείνους από την Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίοι είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση εντός του επόμενου έτους”, δήλωσε ο επικεφαλής της μετανάστευσης του μπλοκ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Είπε επίσης ότι «Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν και ότι αν το πράξουν θα σταλούν πίσω.”