in

«Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε αναστολή» -184 υπογραφές ενάντια στην αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι

«Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε αναστολή» -184 υπογραφές ενάντια στην αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι

184 δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, εκπαιδευτικοί, βιβλιοπώληδες, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά. υπογράφουν κοινό κείμενο διαμαρτυρίας ζητώντας «την άμεση επάνοδο των κυβερνητικών, διοικητικών και εισαγγελικών οργάνων του Κράτους στη συνταγματική νομιμότητα, την οποία διασαλεύουν με πρωτοφανή τρόπο τις τελευταίες ημέρες» ενώ κάνουν λόγο για μια «ενορχηστρωμένη και εκτελεσμένη με οργουελικό τρόπο- αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι».

Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας

«Τις τελευταίες ημέρες είναι πασίδηλη μια –ενορχηστρωμένη και εκτελεσμένη με οργουελικό τρόπο- αναστολή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στο συνέρχεσθαι (άρθ. 11 Συντ.). Είναι φανερό ότι η κυβερνητική-κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με πρόσχημα την αναγκαία προστασία της δημόσιας υγείας, εκλαμβάνει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ως λογικά αδιανόητη «εγκληματική ενέργεια» που δέον να προλαμβάνεται ακόμα και με λογικές Minority Report.

Χωρίς να υφίσταται μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2020 απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων (πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ η Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας), οι δυνάμεις καταστολής επιδόθηκαν σε κρεσέντο αυταρχισμού κατά πολιτών (μεταξύ πολλών άλλων, δύο φοιτητών, δυο εργαζομένων κι ενός δικηγόρου που δεν κρατήθηκε λόγω ειδικής δωσιδικίας, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που μοίραζαν προκηρύξεις, με τις οποίες απηύθυναν και κάλεσμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ η Εισαγγελέας διέταξε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος της Προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για διέγερση σε ανυπακοή.

Οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους συλληφθέντες είναι η διέγερση σε ανυπακοή (αρ. 183 ΠΚ) σε συνδυασμό με την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (αρ. 285 ΠΚ). Με άλλα λόγια, κατηγορούνται ότι διήγειραν άλλους ανθρώπους να παραβιάσουν τα υγειονομικά μέτρα συμμετέχοντας στην πορεία του Πολυτεχνείου. Μέχρι τη χρονική στιγμή της σύλληψής τους, όμως, η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είχε απαγορευθεί με τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο, απλώς είχε δημοσιοποιηθεί πρόθεση απαγόρευσής της με δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, διότι «οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια» (sic). Συγκεκριμένα, η ίδια η ΚΥΑ της 6/11/2020 (ΦΕΚ 4899 τ. Β΄), με την οποία κηρύχθηκε το lock down σε ολόκληρη την χώρα, προβλέπει την αναστολή των συναθροίσεων με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020. Ακόμα και βάσει του -υπέρμετρα περιοριστικού για το δικαίωμα στη συνάθροιση- ν. 4703/2020, η προληπτική απαγόρευση διαδήλωσης προϋποθέτει αιτιολογημένη απόφαση αστυνομικής αρχής (άρθ. 7) κατόπιν ενημέρωσης του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών (άρθ. 11). Κατά συνέπεια, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το ότι διήγειραν τους πολίτες να τελέσουν μια πράξη που δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, ούτε καν παράνομη ενέργεια!

Ποιοί θεσμικοί φορείς, λοιπόν, προέβησαν σ’ αυτό το αδιανόητο –για μια δικαιοκρατούμενη Πολιτεία- ατόπημα; α) οι αστυνομικοί που τους προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα και ο αξιωματικός υπηρεσίας που απευθύνθηκε στην Εισαγγελία για να ρωτήσει κατά πόσο στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα και β) η Εισαγγελέας ποινικής δίωξης που απάντησε ότι στοιχειοθετείται και μάλιστα έδωσε εντολή να κρατηθούν. Η εντολή για κράτηση δεν είναι διόλου αυτονόητη και δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί, όλοι και όλες γνωστής διαμονής, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια για να κοιμηθούν μαζί με άλλους κρατούμενους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Επιπλέον, οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση με πέντε άτομα στο κάθε περιπολικό, δηλαδή χωρίς να υπάρχει καμία απόσταση μεταξύ τους και άρα τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία τόσο των κρατουμένων όσο και των ίδιων των αστυνομικών. Κατά συνέπεια, η Αστυνομία και η Εισαγγελία συνέπραξαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για πράξεις που δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα!

Ας έρθουμε και στη θλιβερή, αδιανόητη στα μεταπολιτευτικά χρονικά, Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για καθολική αναστολή του δικαιώματος στο συνέρχεσθαι για τέσσερις μέρες. Για ακόμα μια φορά, αναδεικνύεται η αλά καρτ προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η εν λόγω απόφαση στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην προληπτική απαγόρευση των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για το Πολυτεχνείο, από τη στιγμή που το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι παραμένει ενεργό βάσει της ΚΥΑ για την υπόλοιπη περίοδο του lock down.

Το άρθ. 11 παρ. 2 Συντ., παρέχει τη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση απαγόρευση δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης για δύο μόνον περιοριστικά απαριθμούμενους λόγους: α) όταν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και β) όταν επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Οι διατάξεις που εισάγουν δραστικούς περιορισμούς ή, κατά μείζονα λόγο, απαγορεύσεις στην απόλαυση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών θα πρέπει να ερμηνεύονται στενά. Από κανένα σημείο της Απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εξάλλου, δεν προκύπτει η σύνδεση της προστασίας της δημόσιας υγείας με κάποιον εκ των δύο προαναφερόμενων λόγων που δύνανται να θεμελιώσουν (με δικαιοκρατικές εγγυήσεις ασφαλώς) απαγόρευση διενέργειας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Επιπλέον, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επικαλείται επιπροσθέτως ως δήθεν συνταγματική ratio για τη λήψη της εν λόγω Απόφασης την ερμηνευτική δήλωση του άρθ. 5 Συντ., βάσει της οποίας επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λήψη περιοριστικών (της ελευθερίας κίνησης και εγκατάστασης) ατομικών διοικητικών μέτρων, μεταξύ άλλων, και «για την προστασία της δημόσιας υγείας». Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν μιλάμε για ατομικά διοικητικά μέτρα, αλλά για γενική ρύθμιση που αναστέλλει προσωρινά την άσκηση ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος.

Ο μόνος συνταγματικά προβλεπόμενος τρόπος για να λάβει χώρα καθολική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι είναι η ενεργοποίηση του άρθ. 48 Συντ., δηλαδή η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολιορκίας, κάτι που δεν έχει συμβεί (δεν έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) και ούτε δύναται να συμβεί, μιας και η προστασία της δημόσιας υγείας δεν συγκαταλέγεται στους περιοριστικά απαριθμούμενους λόγους, για τους οποίους μπορεί να κηρυχθεί προσωρινό καθεστώς έκτακτης ανάγκης με κυβερνητικές υπερεξουσίες και αναστολή της ισχύος συνταγματικών ελευθεριών.

Κατόπιν των ανωτέρω προσβλητικών για το φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος δικαίου γεγονότων, όποια κι αν είναι η θέση του καθενός και της καθεμιάς για το αν πρέπει να γίνουν ή όχι ενσώματες εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, ζητάμε:

α) την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την άμεση απόσυρση των παντελώς αβάσιμων κατηγοριών για διέγερση σε ανυπακοή και παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, και

β) την άμεση επάνοδο των κυβερνητικών, διοικητικών και εισαγγελικών οργάνων του Κράτους στη συνταγματική νομιμότητα, την οποία διασαλεύουν με πρωτοφανή τρόπο τις τελευταίες ημέρες.

Η προστασία της δημόσιας υγείας, εξάλλου, αποτελεί επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος, και ως σκοπός δημοσίου συμφέροντος που θέτει υπό δραστικό περιορισμό συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα νομιμοποιείται μόνο μέσα από την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική διαβούλευση και την αταλάντευτη προσήλωση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας στο κράτος δικαίου και, ιδίως, στην πιο θεμελιώδη πτυχή του, την αρχή της νομιμότητας που επιτάσσει όλες οι δημόσιες αρχές να λειτουργούν εντός του πλαισίου του νόμου (intra legem και secundum legem)».

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ

Βάκη Φωτεινή, Επίκ. Καθηγ. Φιλοσοφίας, Ιόνιο Παν/μιο, π. Βουλευτής Κέρκυρας

Βέργης Φώτης, Λέκτορας Νομικής, University of Manchester, PhD LLM University of Cambridge

Γαγανάκης Κώστας, Ιστορικός, ΕΚΠΑ

Καβάλα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ

Καϊδατζής Ακρίτας, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Καμτσίδου Ιφιγένεια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Θεωρίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Κουκουτσάκη Αφροδίτη, Πανεπιστημιακός

Μαραβελάκη Αφροδίτη, Διδάκτορας Παιδαγωγικής, Καθηγήτρια Διδακτικής, Haute Ecole de Namur, Βέλγιο

Μαρκέτος Σπύρος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Παπαστεφανάκη Λήδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πλεύρη Άννα, Δικηγόρος, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανμιου Λευκωσίας

Στυλιανού Άρης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ

Τάκης Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Τζανακοπούλου Μαρία, Λέκτορας Νομικής, Birkbeck, University of London (PhD LLM University College London)

Χατζηκυριακίδης Στέργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Υπολογιστικής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ

Χριστοφής Νίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας, Shaanxi Normal University, Σιάν, Κίνα και ΣΕΠ ΕΑΠ

 

Αγραφιώτη Κωνσταντίνα, BA Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΠΕΙ, MA Φιλοσοφία του Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, φοιτήτρια Νομικής ΑΠΘ

Αγραφιώτη-Χατζηγιάννη Άλκηστις, MA in Criminology, ΜΔΕ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου

Αθανασιάδης Νικόλαος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ

Αθανασιάδου Ελένη, Ιδιωτική Υπάλληλος

Αθανασιάδου Οζενί, Δικηγόρος Δράμας

Αθανασοπούλου Ελπινίκη, Δικηγόρος

Αλεξάκης Δημήτρης, Ελεύθερος επαγγελματίας

Αλεξάκης Χρυσόστομος, Άνεργος

Αλεξοπούλου Κλεονίκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ιστορικός, Universidade Nova de Lisboa

Αμπατζής Στράτος, Νομικός – Πολιτικός Επιστήμονας

Ανδρεάδης-Παπαδημητρίου Παύλος, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ, Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Αντωνιάδου Ελένη, Υποψήφια Διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου

Αποστολακούδης Θανάσης, Δικηγόρος-Ερευνητής ΜΔ Πολιτικών Επιστημών Παν. του Αμστερνταμ.

Αραμπατζή Βάσω, Δικηγόρος

Αργύρης Κώστας, Βιβλιοπώλης

Αρίμης Αθανάσιος, Εκπαιδευτικός

Αρκούδης Δημήτρης, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Ασημακοπούλου Κατερίνα, Υπάλληλος (Υπηρεσία Ασύλου)

Ασκητάς Γιώργος, Ασκούμενος δικηγόρος

Βακιρτζής Σίμος, Μπάρμαν

Βαλικίδη Νίνα, Δικηγόρος ΔΣΘ

Βενάκης Κωνσταντίνος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Βεργούλης Γιώργος, Δικηγόρος – ΜΔΕ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ

Βλάχος Γιάννης, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ

Γαβριηλίδης Άκης, Δρ. Νομικής

Γαζάκης Αντώνης, Εκπαιδευτικός, Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης (Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής)

Γαλανόπουλος Αντώνης, Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Γεράσιμος Γιάννης, Δικηγόρος, Υποψηφιος Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών

Γεωργιάδου Αικατερίνη, Δικηγόρος ΔΣΘ

Γεωργίου Ελεονώρα, Δικηγόρος ΔΣΘ, ΜΔΕ Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ

Γιαλαμάς Μιχάλης, Φοιτητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Εκπαιδευτικός

Γιαννόπουλος Αναστάσιος, Φοιτητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος, Δικηγόρος Αθηνών

Γιαννούλη Μαριλένα, Δικηγόρος ΔΣΑ

Γκάση Ευαγγελία, Κοινωνική λειτουργός

Γκίκας Γιώργος, Δικηγόρος ΔΣΑ, ΜΔΕ εργατικού δικαίου ΜΔΕ κοινωνικής ασφαλισης

Γκούρης Διονύσιος, Υπ. Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Δαργάκης Νεκτάριος, Δημοσιογράφος

Δαρίβα Νικολέττα, Δικηγόρος ΔΣΘ

Δαρνάκης Μιχάλης, Ηθοποιός-Συγγραφέας

Δεβελέκος Παναγιώτης, Δικηγόρος ΔΣΑ

Δεληγιάννη Αναστασία, Ψυχολόγος

Διαμαντόπουλος Παναγιώτης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός

Δουλουμπέκης Θοδωρής, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Ελευθεριάδης Αντώνης

Ευαγγέλου Θάνος, Ελεύθερος επαγγελματίας

Ευσταθίου Εβίτα, ΠΜΣ Οικονομικού Ποινικού ΑΠΘ, ασκούμενη δικηγόρος

Ζαχαρία Μαρία, Γενική Γραμματέας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά

Θάνου Μαργαρίτα, Δικηγόρος ΔΣΑ

Θεοδωρίδης Πέτρος, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Πολιτικός Επιστήμονας

Καγιαλής Νίκος, Άνεργος

Καλαλή Άννα, Εκπαιδευτικός

Καμπαγιάννης Θανάσης, Δικηγόρος Αθηνών, μέλος ΔΣ ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”

Κάντερ-Μπαξ Μύρων, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Καραγγέλη Δήμητρα, Ασκούμενη Δικηγόρος (Δ.Σ. Λάρισας)

Καραμούντζος Κωνσταντίνος, Εκπαιδευτικός

Καρασαρλίδου Μελίνα, Δ. Υπάλληλος

Καρδαμίτσης Παναγιώτης, Εκπαιδευτικός

Καρτέρης Μάνος, Μουσικός

Κατέρου Ελευθερία, Δικηγόρος, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης

Κεφαλάς Γιάννης, Υποψήφιος Διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Κοντάκη Νικολέτα, Ασκούμενη Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Κοντούλη Μαρία, Δικηγόρος Καρδίτσας, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ

Κόρος Δημήτρης, Δικηγόρος, Δρ. Σωφρονιστικής Πολιτικής ΔΠΘ

Κοτσάκη Μαρία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Κοτσώνη Μαρία, Υποψήφια Διδάκτορας Νομικής Σχολής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας

Κουνιάκη Ευγενία, Δικηγόρος ΔΣΑ

Κουρουνδής Χαράλαμπος, Διδάκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, υπότροφος μεταδιδακτορικός ερευνητής, μέλος ΔΣ ΔΣΘ

Κρέζιου Άννα, Εκπαιδευτικός ΔΕ-Βιολόγος

Κρεμέτης Στέφανος, Αποφοιτος ΕΣΔΔΑ, ΜΔΕ Δημοσιου Δικαιου & Πολιτικης Επιστημης

Κτενάς Γιάννης, Νομικός, Υποψήφιος Διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας

Κυβέλος Σωτήρης, Δρ. Δημοσίου Δικαίου, Δικηγόρος

Κωλέτση Λαμπρινή, Ασκούμενη Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Γιάννης, Μαθηματικός ΕΚΠΑ

Λάζου Βασιλική, ΕΔΙΠ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Λάτσιου Δήμητρα, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Λαφτσίδου Μαρία, Ηθοποιός-Συγγραφέας

Λευθέρης Θεόδωρος, Ελεύθερος επαγγελματίας

Λούσης Γιώργος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Μαλακάση Σύνθια-Ελένη, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Μαλάμης Ευάγγελος, Δικηγόρος

Μαλάμης Σπύρος, ΠΜΣ Πολιτικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Μάνεσης Λίνος, Ηθοποιός

Μανωλίδης Δημήτρης, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου ΑΠΘ

Μανωλκίδης Σωτήρης, Δικηγόρος ΔΣΑ, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Μανωλούδης Φοίβος, Φοιτητής

Μασούρη Μαρίνα, Δημόσια Υπάλληλος, πρώην Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Μαυρίκου Αλεξάνδρα, Ιστορικός/Εκπαιδευτικός

Μέλλιου Έλλη, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Μηλιοπούλου Άννα-Αλκινόη, Πολιτική Επιστήμονας

Μήσκου Έλσα, Μαγείρισσα-Ελεύθερη Επαγγελματίας

Μιχαηλίδου Σοφία, Καθηγήτρια Αγγλικών

Μούλιος Παύλος, Ιστορικός

Μπαλάτσος Αθανάσιος, Συνταξιούχος Ιατρός

Μπάνου Φωτεινή, Ηθοποιός

Μπαρμπάτσαλου Μαρία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Μποροδήμου Ασημίνα, Μουσικός

Μπουκάλη Μάγια, Δικηγόρος – ΜΔΕ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ

Μπούρτζος Ζήσης, Φαρμακοποιός

Μυλωνάκη Σοφία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Μωραΐτη Μαριέτα, Υπ. Διδάκτωρ Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δικηγόρος

Νικητίδου Ελένη, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Νικολέας Νικόλαος, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου ΕΚΠΑ, Δικηγόρος

Νικολή Δηιάνειρα, Ασκούμενη Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Νικολού Ζωή, Ιδιωτική Υπάλληλος

Παλούκης Κώστας, Ιστορικός

Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Σύμβουλος Επικοινωνίας

Πανούσης Γιάννης, Ασκούμενος Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Πανταζάτου Αθηνά, Δικηγόρος

Πανταζή Θεοδώρα, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ

Παπαγεωργίου Βασίλης, Φιλόλογος

Παπαγιαννόπουλος Χαράλαμπος-Ανδρέας, ΜΔΕ Διεθνούς Δικαίου Νομικής ΔΠΘ, MSc Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πα.Πει., Υπ. Διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου Νομικής ΔΠΘ, Δικηγόρος ΔΣΑ

Παπαδάτος Δημοσθένης, Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ

Παπαδημητρίου Άννα-Μαρία, Ασκούμενη Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Παπαδημητρίου Μάριος, Ασκούμενος Δικηγόρος

Παπαδιάς Σεραφείμ, Δικηγόρος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος, ΠΜΣ Οικονομικού Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος

Παπαδοπούλου Μιράντα, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Παπαθανασίου Νίκος, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ

Παπασυριόπουλος Αργύρης, Μεταφραστής-Ιστορικός

Παρασκευά Κωνσταντίνα, Ωκεανογράφος

Παρέντη Μαρία, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Εγκληματολογίας

Πέρβου Ιωάννα, ΔΝ, Δικηγόρος

Περιβολάρης Παναγιώτης, Δικηγόρος Πάτρας

Περπερίδου Ειρήνη, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Φιλοσοφίας του Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Πεσματζόγλου Χριστίνα, Απόφοιτος Θεολογικής Σχολής – Φοιτήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Πετρίκης Βησσαρίων, Απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ

Πλιακογιάννης Δημήτρης, ΜΔΕ Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, Δικηγόρος

Ποταμιάνος Νίκος, Ιστορικός

Ρουβάς Γρηγόρης, Ασκουμενος Δικηγόρος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΜΔΕ Διεθνείς και Ευρωπαϊκες Νομικές Σπουδές

Σαλβάνου Αιμιλία, Ιστορικός, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης

Σαλπιστής Νίκος, Φοιτητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Σαρηγιαννίδου Άννα, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Σέγκλιας Ζήσης, Συνθέτης, Καθηγητής Θεωρητικών ΚΩΘ – Διδάκτορας ΑΠΘ

Σερμπής Γρηγόρης, Κοινωνιολόγος

Σιώμος Θωμάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Σκαλιδάκης Γιάννης, ΕΔΙΠ Παν. Κρήτης

Σπαρτοπούλου Δήμητρα, Ασκούμενη Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Σταυροπούλου Αναστασία, Δικηγόρος, ΜΔΕ Εμπορικού Δικαίου ΕΚΠΑ

Στιβακτάκης Ρωμανός, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος

Στρεβίνας Δημήτρης, Δικηγόρος

Τάκος Στέργιος, Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ

Ταμπάκης Κώστας, Ερευνητής Γ’, ΙΙΕ/ΕΙΕ

Ταμπακοπούλου Ίριδα-Σαραντίνα, Ασκούμενη Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Τζένος Αλέξανδρος, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ

Τζινευράκη Αντωνία-Μαρία, Δικηγόρος ΔΣΘ, ΜΔΕ Αστικού, Αστικού δικονομικού και Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ

Τόδη Νεκταρία-Μαρία, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ

Τόλης Βαγγέλης, Φιλόλογος-Γλωσσολόγος

Τσακιράκης Ευάγγελος, Απόφοιτος ΕΣΔΔ, Ειδικός Επιστήμονας Ανεξάρτητης Αρχής

Τσαλδάρης Θανάσης, Ψυχολόγος

Τσαλουχίδη Ειρήνη, Ασκούμενη Δικηγόρος, ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου ΑΠΘ

Τσαμπάζη Αθηνά, Δικηγόρος ΔΣΘ, ΜΔΕ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ

Τσιαΐρη Αναστασία, Δικηγόρος ΔΣΘ

Τσιγαρίδας Βασίλης, Διδάκτορας Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Τσιλιμίγκρα Λένα, Ασκούμενη δικηγόρος Αθηνών

Τσιρίμπας Δημήτρης, ΠΜΣ Πολιτική Θεωρία και Φιλοσοφία ΑΠΘ

Τσίτση Μαρία, Γεωλόγος

Τυροθρουλάκη Αργυρώ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια ΠΜΣ Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ

Φαρχούντ Γιάννης, Δικηγόρος, Διδάκτορας Αστικού Δικαίου Πανεπιστημίου Humboldt, MΔE Αστικού Δικαίου ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Πολιτικής Δικονομίας ΕΚΠΑ

Φιλλιακούδη Μαρία, Δικηγόρος ΔΣΘ, Υπ. Διδάκτωρ Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ

Φώτη Αικατερίνη, Δικηγόρος

Φωτογλίδης Χρήστος, ΠΜΣ Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ

Χαραλαμπίδης Αλέξανδρος, ΠΜΣ Δημοσίου Δικαίου ΑΠΘ, Δικηγόρος

Χατζίκος Φίλιππος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

Χρονόπουλος Στέλιος, Φιλόλογος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ψήμμας Θωμάς, Διδάκτορας Φιλοσοφίας του Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διεθνής Αμνηστία: Η καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων πρέπει να ανακληθεί επειγόντως

Πρώιμος Χριστιανισμός -Παράπλευρες διαδρομές. Του Χρήστου Λάσκου