Με πλήρη παράδοση της διαδικασίας ασύλου στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO), μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που έχει αποδείξει την προθυμία της να ακολουθήσει την αντιπροσφυγική ατζέντα της Ε.Ε., ισοδυναμεί η νομοθετική παρέμβαση που εξετάζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τη μορφή της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο, που θα επιτρέπει στους υπαλλήλους του EASO να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη δευτεροβάθμια διαδικασία ασύλου.
Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει τροπολογία στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία με την εξής πρόβλεψη:
❝Σε περίπτωση υποβολής μεγάλου αριθμού προσφυγών, οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών δύνανται να επικουρούνται στο έργο τους πέρα από το ήδη υπάρχον προσωπικό και από προσωπικό, βοηθούς εισηγητές και γραμματείς που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO).
Oι βοηθοί εισηγητές:
α. μελετούν τον ατομικό φάκελο του προσφεύγοντος και ιδίως την αίτηση διεθνούς προστασίας, το πρακτικό της συνέντευξης, την πρωτοβάθμια απόφαση, το περιεχόμενο της προσφυγής και τυχόν υποβληθέντος υπομνήματος, καθώς και οποιαδήποτε άλλη προσκομισθείσα πληροφορία ή στοιχείο,
β. διεξάγουν έρευνα σε επικαιροποιημένες και έγκυρες πηγές πληροφόρησης,
γ. συντάσσουν και θέτουν στη διακριτική κρίση των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών αναλυτική και εμπεριστατωμένη έκθεση που περιέχει γραφή και επεξεργασία του πραγματικού της υπόθεσης και των προβαλλόμενων από τον προσφεύγοντα ισχυρισμών, καθώς και αντιστοίχιση των ισχυρισμών αυτών με τις πληροφορίες για τη χώρα καταγωγής❞.
Σχετική αναφορά έκανε χτες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ενώ εντείνονται οι πιέσεις Βρυξελλών και κρατών-μελών για υλοποίηση της αμφισβητούμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας με κάθε θυσία, ακόμα και με την πλήρη απαξίωση του κράτους δικαίου.
Η χτεσινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ δίνει τον τόνο: «Η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά παραμένει διόλου ικανοποιητική. Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εξακολουθεί να μην υλοποιείται μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά έτσι όπως θα έπρεπε», σημείωσε.
Που σημαίνει ότι, εφόσον αρνούνται η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταφερθούν στην ενδοχώρα οι εγκλωβισμένοι στα νησιά πρόσφυγες, πρέπει να επιταχυνθούν οι απελάσεις τους στην Τουρκία.
Ο κ. Μουζάλας έχει βέβαια τονίσει επανειλημμένως, και πολύ σωστά, ότι η επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας προσκρούει στο κράτος δικαίου, το ίδιο κράτος δικαίου που ωστόσο εμφανίζεται διατεθειμένος να υπονομεύσει στην πράξη άλλη μια φορά.
Διότι φυσικά η εκχώρηση αρμοδιοτήτων ουσίας του δεύτερου βαθμού ασύλου στο Ευρωπαϊκό Γραφείο ενέχει σοβαρό ζήτημα συνταγματικότητας, καθώς συνιστά ευθεία παρέμβαση σε ανεξάρτητη αρχή και μάλιστα σχεδόν καταργεί τον διακριτό ρόλο του πρώτου και δεύτερου βαθμού, αφού ήδη το Ευρωπαϊκό Γραφείο συμμετέχει ενεργά, αν δεν διαμορφώνει, τις πρωτοβάθμιες αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου στην ταχεία διαδικασία.
Οσες βέβαια υποχωρήσεις κι αν κάνει η κυβέρνηση σε μια Ε.Ε. που έχει δείξει πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου, με τελευταία τρανή απόδειξη την απόφαση-παρωδία του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. ότι δεν είναι η Ε.Ε. συμβαλλόμενο μέρος της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η συμφωνία πράγματι δεν υλοποιείται ακριβώς διότι καταλύει το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, όπως υπογραμμίζουν σχεδόν στο σύνολό τους διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις δικαιωμάτων και διεθνείς οργανισμοί.
Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας του ΣτΕ, που κρίνει την προσφυγή δύο Σύρων και δύο οργανώσεων κατά της απόφασης των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου να απελαθούν στην Τουρκία οι Σύροι και κατά της σύνθεσης των δευτεροβάθμιων επιτροπών, που άλλαξαν με μια εσπευσμένη και αιφνιδιαστική τροπολογία του κ. Μουζάλα τον Ιούνιο και πάλι μπροστά στις παρασκηνιακές πιέσεις Βρυξελλών και Γερμανίας, η Διεθνής Αμνηστία θυμίζει ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί επί του παρόντος ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφονται σε αυτήν».
Αναλυτικό σκεπτικό για τη μη συνταγματικότητα της σύνθεσης των δευτεροβάθμιων επιτροπών και για τα νομικά και ουσιαστικά προβλήματα της ευρωτουρκικής συμφωνίας δημοσιοποίησαν δέκα ελληνικές οργανώσεις που συνιστούν την Καμπάνια για το Ασυλο.