Η αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα οδήγησε σε απώλεια 450 εκατ. ευρώ από τα ταμεία

 

Θα καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις του Ιουλίου σύμφωνα με όσα διεμήνυσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Ρουπακιώτης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί για την ομαλή καταβολή των συντάξεων από τον Αύγοστο και μετά καθώς όπως είπε «είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του υπηρεσιακού υπουργού και της υπηρεσιακής κυβέρνησης»

Ακόμη μίλησε διεξοδικά για την κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά των ταμείων και δήλωσε ότι το ΙΚΑ θα χρειασθεί 1,4 δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων και 260 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων. Και αυτό παρά το γεγονός, όπως είπε ότι μόνον 1 στους 5 ανέργους λαμβάνουν επίδομα

Τόνισε ακόμη ότι η καταβολή των εισφορών συνδέεται με την κατάσταση της οικονομίας και την εισφοροδοτική ικανότητα των δικαιούχων και επεσήμανε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα επιφέρει στα Ταμεία απώλειες ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τον ΟΑΕΔ τόνισε ότι έχει αναλάβει μέρος των λειτουργιών των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί και δεν απέκλεισε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση της θητείας της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που έχει ορισθεί για την εκκαθάριση των οργανισμών και της οποίας η θητεία λήγει στις 31/7/2012.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τα προγράμματα των δύο οργανισμών διατηρείται μόνον εκείνο της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στο Υπουργείο Εργασίας καταφθάνουν συνεχώς αιτήματα από τα Εργατικά Κέντρα για χρηματοδότηση ώστε να καταβληθούν αποδοχές του προσωπικού τους, που παραμένει απλήρωτο για 4, 5, και 6 μήνες.

Όσον αφορα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση της ισχύος της μετενέργειας ο κ. Ρουπακιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνεχείς καταγγελίες των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάσταση τους από επιχειρησιακές ή ατομικές με πολύ χειρότερου όρους. Τόνισε δε ότι παρατηρείται “εξατομικευμένη καταπίεση των εργαζομένων προκειμένου να δεχθούν τις ατομικές”.

Σχετικά με τις προσπάθειες για ένα μορατόριουμ των κοινωνικών εταίρων δήλωσε ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από χώρους που την ανέμενε και βρήκε από εκεί που δεν ανέμενε, για να προσθέσει ότι το πρόβλημα λύνεται με νέα νομοθετική ρύθμιση που όμως «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ντεκαφεϊνέ μεταφράσεις; του Νίκου Σαραντάκου

Αλληλεγγύη στο ελληνικό λαό και από την Ελβετία