in ,

I am Greta

Αποτελεί μία από τις προσωπικότητες που το όνομά της ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο παρά το νεαρό της ηλικίας της. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γης το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξένησε τρία εξαιρετικά ντοκιμαντέρ σχετικά με το Περιβάλλον. Το ένα απ’ αυτά αφορούσε τη διαδρομή της Γκρέτα Τούνμπεργκ από τα μαθητικά της χρόνια στα θρανία μέχρι το μεγάλο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Νέιθαν Γκρόσμαν υπογράφει με τη δουλειά του την ιστορία της πιο διάσημης ακτιβίστριας για την κλιματική αλλαγή. Η ταινία τεκμηρίωσης έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο (2020).

Γράφει ο Μίλτος Τόσκας

Ένα 16χρονο κορίτσι με αυτισμό, σύνδρομο Άσπεργκερ και κατάθλιψη αποφασίζει πως πρέπει να επαναστατήσει για το κοινό καλό. Νιώθει πως η πολιτική ηγεσία σε παγκόσμια κλίμακα αδυνατεί, ενδεχομένως ακόμα και να αδιαφορεί να ακούσει τους προβληματισμούς και τους φόβους της νέας γενιάς. Πυξίδα της η ηθική σε μία συγκινητική προσπάθεια αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας. Σύνθημά της το #FridaysForFuture. Aπό την Ευρώπη μέχρι την Λατινική Αμερική, από την Αφρική μέχρι την Ασία οι συνέπειες της οικολογικής καταστροφής κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά ολοένα και περισσότερο.

Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία και τον χρόνο να πληροφορηθούμε και στη συνέχεια να σκεφτούμε τι μας ξημερώνει και ποιο πραγματικά είναι το μέγεθος του προβλήματος σε μία νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Δημιουργείται ένα δυστοπικό σύμπαν, μία υπαρξιακή απειλή για το είδος μας. Απαιτείται κλιματική δικαιοσύνη για έναν βιώσιμο πλανήτη. Οι πάγοι λιώνουν με αυξανόμενη ταχύτητα, μικροοργανισμοί απελευθερώνονται, η θερμοκρασία διαρκώς ανεβαίνει, οι πανδημίες δεν αποκλείεται να γίνουν τρόπος ζωής. “Κλέψατε τα όνειρα και την παιδικότητά μου”. Ένας διαρκής, άνισος αγώνας αντοχής.

Την ίδια στιγμή σκληροί ηγέτες του κόσμου από τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την Μπολσονάρου διατρανώνουν πως δεν υπάρχει κλιματική κρίση, ούτε κάτι να φοβηθούμε. Στον βωμό του εφήμερου κέρδους θυσιάζεται το μέλλον μας. Προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των Μέσων Ενημέρωσης τους στηρίζουν αποσιωπώντας το μέγεθος της καταστροφής. Η Γκρέτα τόλμησε. Από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στο Ευρωκοινοβούλιο κι από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο με πενιχρά μέσα. Η Ναόμι Κλάιν γράφει στο νέο της βιβλίο, “Στις Φλόγες” πως οφείλουμε πολλά στον αγώνα αυτής της μικρής κοπέλας από τη Σουηδία.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα “οι ενήλικες άλλα λένε και ταυτόχρονα άλλα πράττουν”. Το Περιβάλλον συνεχίζει να μη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εκλογών και η Συμφωνία του Παρισιού να μένει στα χαρτιά. Aπόρροια των αποτελεσμάτων της σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης η διόγκωση των ανισοτήτων παγκοσμίως, η όξυνση των διαφορών και η στροφή σε ακραίας μορφής εθνικισμούς. Οι δημαγωγοί ηγέτες είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Απαιτείται επομένως μία υπέρβαση από τις προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να μην επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχής του παρελθόντος.

Ρομαντική χωρίς επιλογή κι υστεροβουλία η Γκρέτα συνεχίζει στον δρόμο που έχει χαράξει με τους συνοδοιπόρους της. “Αν μας απογοητεύσετε, δε θα σας συγχωρήσουμε ποτέ”. Θέτει καίρια ερωτήματα που καλούνται οι ενήλικοι να απαντήσουν: “Τι να την κάνουμε την εκπαίδευση, αν δεν υπάρχει μέλλον”; Ταξιδεύοντας στα Φεστιβάλ του κόσμου το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θεωρώ ότι μπορεί να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων την ώρα που ο Μπάιντεν δείχνει να υιοθετεί την ατζέντα Μπέρνι Σάντερς και στη Γερμανία οι Πράσινοι φλερτάρουν με την Καγκελαρία. “It΄s to Rebel”…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μαζικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Συνελήφθη ο 22χρονος που έκανε απόπειρα σεξουαλικής επίθεσης στην Νέα Σμύρνη