Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις εξεγερμένες στο Ιράν αλλά και στις γυναίκες από την θρησκευτική μειονότητα Χαζάρα στο Αφγανιστάν που βρίσκονται για ακόμη μια φορά στους δρόμους, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου. Η Solidarity with Migrants κάλεσε στη συγκέντρωση αυτή «για μνημονεύσουμε τους/τις/τα δολοφονημένους/ες/α της εξέγερσης και της έμφυλης βίας και να δείξουμε ότι η μόνη πραγματική αλληλεγγύη είναι η αλληλεγγύη που μεταφέρει το μήνυμα της εξέγερσης».
Η συλλογικότητα μεταφέρει το ιστορικό της εξέγερσης των γυναικών στο Ιράν και το Αφγανιστάν: Στις 13/9 η 22χρονη Μαχσά Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τα χτυπήματα που δέχθηκε από την αστυνομία ηθών, αφού συνελήφθη νωρίτερα στην τεχεράνη διότι εξείχαν τούφες από τα μαλλιά της, πίσω από το χιτζάμπ της. Τρεις μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της. Την ημέρα της κηδείας της ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις και ξέσπασαν οι πρώτες συγκρούσεις. Λίγο αργότερα, ολόκληρο το Ιράν κατακλύστηκε από ένα τεράστιο κύμα πορειών, οι πρώτες στιγμές μιας εξέγερσης που ακολούθησε.
«Από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους (και έκαψαν τα χιτζάμπ τους), ενώ πραγματοποιήθηκαν απαλλοτροιώσεις και απεργίες. Η απάντηση του ιρανικού κράτους ήταν άμεση. Ο αριθμός των δολοφονημένων διαδηλωτών παραμένει αδιευκρίνιστος (κάποιες πηγές μιλάνε για πάνω από 200), ενώ οι συλληφθέντες είναι χιλιάδες, ανάμεσά τους και μαθητές/μαθήτριες.
Την ίδια στιγμή οι γυναίκες στο Αφγανιστάν βρίσκονται για μια ακόμα φορά στους δρόμους. Η αφορμή ήταν μια ακόμα βομβιστική επίθεση εναντίον σχολείων που φοιτούν κορίτσια. Στις 30/9 η επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια εξετάσεων στη συνοικία Dasht-e-Barchi, στη δυτική Καμπούλ, όπου ζει η θρησκευτική μειονότητα των Χαζάρα, είχε ως αποτέλεσμα 53 νεκρούς/ες και 110 τραυματίες, στην πλειονότητά τους μαθήτριες. Μετά την επίθεση σε μεγάλο αριθμό πόλεων του Αφγανιστάν ξέσπασαν πορείες και διαμαρτυρίες γυναικών. Και εδώ η απάντηση του κράτους ήταν άμεση: συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και βολές με πραγματικά πυρά» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Solidarity with Migrants σημειώνει ακόμη πως «σε μια στιγμή όπου η ένταση του κοινωνικού πολέμου αυξάνεται και η εξέγερση, αγνοώντας χωρικά και γλωσικά σύνορα, συνεχίζει να γκρεμίζει τις βεβαιότητες ενός κόσμου χτισμένου σε σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης, δεν χρειάζονται άλλα λόγια. Οι φωνές των εξεγερμένων γυναικών και των εξεγερμένων προλετάριων στο ιράν και το Αφγανιστάν μας καλούν να κατεβούμε στους δρόμους. Μας καλούν να βρεθούμε ντόπιοι/ες/ια και μετανάστ(ρι)ες και να δημιουργήσουμε μαζί τα νέα πεδία αγώνα και τις νέες μορφές συλλογικής ζωής».