Υψηλότερα ποσοστά από τα πανελλαδικά τους καταγράφουν τα ακροδεξιά κόμματα που μπήκαν στη Βουλή στις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι ρατσιστικές φωνές τόσο με αφορμή το προσφυγικό όσο και σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν αφήσει άσχημη και μαύρη κοινωνική και πολιτική παρακαταθήκη.
Η Ελληνική Λύση σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 6ο κόμμα με 4,44% ενώ στην Ημαθία έλαβε 8,21% και είναι 4η, στην Α’ Θεσσαλονίκης το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ήρθε 5ο με 7,97%, στην Β’ Θεσσαλονίκης είναι τέταρτη δύναμη με 7,95%. Από τις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας η Ελληνική Λύση πέφτει κάτω από το 7% μόνο στην Χαλκιδική όπου και έλαβε 6,3.
Και οι Σπαρτιάτες ξεπερνούν σε όλες τις περιφέρειες της Κ. Μακεδονίας το πανελλαδικό ποσοστό του 4,64% που της έδωσε την 5η θέση. Στην Α’ Θεσσαλονίκης έλαβαν 4,98% και στην Β’ Θεσσαλονίκης 5,21%, ωστόσο σε καμία περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας τα ποσοστά των Σπαρτιατών δεν ξεπερνούν το 6%.
Αντιθέτως το κόμμα της Νίκης που πανελλαδικά έλαβε 3,69% και βρίσκεται στην 7η κοινοβουλευτικά θέση καταγράφει πολύ πιο υψηλά ποσοστά σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στον νομό Πιερίας η Νίκη έλαβε 9,15%, στο Κιλκίς 6,95%, στην Α’ Θεσσαλονίκης 5,32%, στην Β’ Θεσσαλονίκης 6,45% και στη Χαλκιδική 6,53%.
Σε σχέση με τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, αξιοσημείωτη είναι η εισβολή των Σπαρτιατών σε δυτικές συνοικίες της πόλης όπου η δύναμή τους ξεπερνά το ποσοστό τους στην Επικράτεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης καταγράφουν 6,31%, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου 6,64% και στον Δήμο Παύλου-Μελά 6,90%. Αντίστοιχα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Καλαμαριάς τα ποσοστά που καταγράφει το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το πανελλαδικό τους ποσοστό.
Η Ελληνική Λύση βρίσκεται επίσης σε ψηλότερη θέση από αυτή που βρίσκεται στην Επικράτεια στους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στην τρίτη θέση στον Δήμο Παύλου-Μελά με 10,95%, στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης με 10,18%, στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου με 12,26% ενώ στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,16%.
Από τη μεριά της η Νίκη καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στις περιοχές της Θεσσαλονίκης στον δήμο Θέρμης όπου έλαβε 7,63%.
Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης από τα τρία ακροδεξιά κόμματα
Στην Α’ Θεσσαλονίκης με τους Σπαρτιάτες βουλευτής εκλέγεται ο Γιάννης Κόντης. Πρόκειται για τον μάνατζερ ποδοσφαιριστών και πρώην τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ Άρης, ο οποίος πριν από την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Έλληνες». Στη Β’ Θεσσαλονίκης από τους Σπαρτιάτες εκλέγεται ένας εκ των δικηγόρων του Ηλία Κασιδιάρη, ο Πέτρος Δημητριάδης.
Από το κόμμα της Νίκης ο επικεφαλής του κόμματος και θεολόγος Δημήτρης Νατσιός φαίνεται πως κρατάει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο καρδιολόγος του Παπανικολάου που βρίσκεται σε αναστολή Νίκος Παπαδόπουλος.
Από την Ελληνική Λύση στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο επιχειρηματίας Συμεών Κουπελόγλου, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στις εκλογές του 2014, ενώ στην Β’ Θεσσαλονίκης επανεκλέγεται ο αθλητικός δημοσιογράφος Κώστας Χήτας.