in

Hasta siempre Comandante Fidel

Hasta siempre Comandante Fidel

Στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, το λίκνο της κουβανικής επανάστασης, και δίπλα στον ήρωά του Χοσέ Μαρτί, αναπαύεται πλέον ο Φιντέλ Κάστρο, μια από τις πιο ιστορικές προσωπικότητες του 20 αιώνα. Η κηδεία του Κομαντάντε ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής με την τέφρα του Φιντέλ να ενταφιάζεται στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια.

Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 7 το πρωί τοπική ώρα (2 μμ ώρα Ελλάδος) λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του Κομαντάντε, έπειτα από το τριήμερο ταξίδι, ακολουθώντας την επαναστατική διαδρομή του Φιντέλ που έφερε την αλλαγή στη χώρα. 

Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας από την Ισπανία και σημείου αναφοράς για τον ίδιο τον Φιντέλ Κάστρο.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας μετέδωσαν αρχικά ότι η τελετή θα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση, αλλά λίγες ώρες πριν από την έναρξή της η κουβανική τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση.

«Δεν εκφωνήθηκαν λόγοι, ήταν πολύ απλή, ήταν μόνο η τέφρα που ενταφιάστηκε και η οικογένεια, η κυβέρνηση και δίπλα όλοι οι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εκεί», δήλωσε στο AFP η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία εκπροσώπησε τη γαλλική κυβέρνηση στην κηδεία αυτή, που σύμφωνα με την ίδια χαρακτηρίστηκε από «μεγάλη απλότητα, από ηρεμία».

 

(AP Photo/Desmond Boylan)

Έπειτα από τρεις ημέρες περιοδείας, η αυτοκινητοπομπή με την τέφρα έφτασε χθες στο Σαντιάγο, ένα λιμάνι στους πρόποδες της οροσειράς Σιέρα Μαέστρα, όπου ο Φιντέλ και οι άνδρες του άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά είχε αποτέλεσμα την ανατροπή του το 1959.

Δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να υποδεχθούν το καραβάνι, φωνάζοντας το σύνθημα «είμαι ο Φιδέλ», αψηφώντας τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η χώρα προετοιμαζόταν γι’ αυτή τη στιγμή εδώ και 10 χρόνια, από τότε που ο Φιντέλ αρρώστησε και παρέδωσε τα ηνία στον αδερφό του Ραούλ το 2006. Ωστόσο, παρέμενε πανταχού παρών με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και με τις πολιτικές κατευθύνσεις που έδινε από το παρασκήνιο. Γι’ αυτό και το ερώτημα «πώς θα είναι η Κούβα μετά τον Φιντέλ;» κυριαρχεί στα χείλη όλων.

Στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση – φόρο τιμής στον κομαντάντε στο Σαντιάγο ο Ραούλ Κάστρο δεσμεύτηκε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να «υπερασπιστεί την πατρίδα και τον σοσιαλισμό». «Έδειξε πως είναι εφικτό να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο, να αντιμετωπιστεί κάθε απειλή, κάθε αναταραχή (…) στην αποφασιστική προσπάθειά μας για να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Κούβα».

 

AP Photo/Ramon Espinosa

Στην τελευταία ομιλία προς τιμή του Φιντέλ στην πλατεία της επανάστασης Αντόνιο Μασέο ο 85χρονος πρόεδρος της Κούβας ανακοίνωσε πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας. 

Ο πρώην προέδρος της Κούβας επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι’ αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια».

Το πλήθος φώναζε «Ραούλ, ο λαός είναι μαζί σου», υπό τα βλέμματα λιγοστών αρχηγών κρατών-συμμάχων της νήσου, όπως ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενί Σασού Νγκεσό, και ορισμένων πολιτικών όπως ο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και η Ντίλμα Ρουσέφ, πρώην προέδρων της Βραζιλίας. 

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επίσης ο αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Ρουαγιάλ υπερασπίστηκε τον Φιδέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντάς τον ιστορική μορφή, και απέρριψε κατηγορηματικά τις επικρίσεις σε βάρος του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

AP Photo/Natacha Pisarenko

Πηγή: efsyn.gr

Photo Credit: AP Photo/Ramon Espinosa

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτό δεν τελειώνει ποτέ… Του Χρήστου Λάσκου

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία έξω από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων