in

H Οικολογική Εταιρεία Έβρου για τις ανεμογεννήτριες Σαμοθράκης. Του Γιώργου Δεμερίδη

H Οικολογική Εταιρεία Έβρου για τις ανεμογεννήτριες Σαμοθράκης. Του Γιώργου Δεμερίδη

Η οργάνωση μας θεωρεί ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  (ΑΠΕ)  όπως οι ανεμογεννήτριες- ενδείκνυνται για περιβαλλοντικούς λόγους έναντι της χρήσης των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων. Εξυπακούεται όμως ότι σε κάθε περίπτωση συνεξετάζουμε όλες τις παραμέτρους του έργου που προτείνει η εταιρεία.

Στην προκειμένη περίπτωση της Σαμοθράκης επισημαίνουμε ότι η VOLTERRA ΑΕ καταθέτει την πρόταση της να εγκαταστήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο σε ένα μικρό νησί παραβλέποντας ότι τα μικρά νησιά ως κλειστά οικοσυστήματα δεν επιδέχονται ένταση στην παραγωγική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Προσβάλλει στο σημείο αυτό την έβδομη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (Ήπια ανάπτυξη των ευπαθών οικοσυστημάτων).

 Το γιγαντιαίο αυτό έργο επιβαρύνει την οπτική εικόνα του μικρού  νησιού, προκαλεί την οπτική ρύπανση και τελικά απαξιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης (μοναδικές φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, παρθένο περιβάλλον). Πέραν αυτού, το φαραωνικό αυτό έργο  προκαλεί και ηχητική ρύπανση με το βουητό που εκπέμπει. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι  ο δρομέας των ανεμογεννητριών έχει διάμετρο 90 μέτρων και ότι πρόκειται για 36 τέτοιες θηριώδεις εγκαταστάσεις. 

Τα τεχνικά έργα στον ορεινό όγκο με τεράστιες εγκάρσιες κλίσεις θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη αλλοίωση της μορφολογίας του η οποία θα συνοδεύεται από διάβρωση του εδάφους καθότι τα βουνά είναι ευπαθή οικοσυστήματα.

Η εταιρεία δεν προσδιόρισε σαφώς τα όρια και την έκταση του έργου της επάνω στην κορυφογραμμή και εκτιμούμε ότι θα καταλάβει την έκταση που ορίζεται πάνω από τα Θέρμα μέχρι την Κερασιά. Επομένως ο επισκέπτης από τη θάλασσα πριν καν αποβιβασθεί στο νησί θα βλέπει ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων σε πλήρη δυσαρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Εσείς εδώ στη Σαμοθράκη  που θέλετε τους τουρίστες πιστεύετε ότι με τις ανεμογεννήτριες θα αυξηθεί ο τουρισμός;

Εκτιμούμε ότι με τις βεβιασμένες ενέργειες της η εταιρεία επέλεξε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα απαξιώνοντας τον Δήμο και την τοπική κοινωνία. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έδωσε την έγκριση στις 21-04-2015, χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να μάθετε και εσείς αυτό που σας αφορά άμεσα.

Στις περιπτώσεις των μεγάλων έργων  που επηρεάζουν αποφασιστικά το μέλλον και την οικονομία μιας μικρής κοινωνίας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η θεωρούμε ότι  οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους ως «ιθαγενείς». Ο Δήμος με την ανακοίνωση του που αυτοδεσμεύεται να ενημερωθούν  οι κάτοικοι του νησιού αντικειμενικά, έπραξε ορθώς σεβόμενος το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών  στην πλήρη ενημέρωση για να μπορούν να αξιολογήσουν την επενδυτική πρόταση της εταιρείας.

Θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της Σαμοθράκης δεν πρέπει να δώσει αβασάνιστα την συγκατάθεση της. Στην Πάρο, στη Νάξο,  στην Άνδρο,  στην Τήνο, στο Ρέθυμνο, στην Κάρυστο, στο νότιο Πήλιο. στη Μάνη στην Σκύρο έχουν σημειωθεί σοβαρές αντιδράσεις των κατοίκων όταν επιχείρησαν να εγκαταστήσουν επενδυτές μεγάλα αιολικά πάρκα.

Στο νησί πρέπει να σχεδιασθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ωφελεί  όλους τους κατοίκους, θα διατηρεί την μοναδικότητα του και θα διαχειρίζεται αειφορικά τους φυσικούς πόρους.

Επειδή προσπαθούν κάποιοι να εξομοιώσουν το έργο στη Σαμοθράκη με το αιολικό πάρκο στην Ανάβρα της Μαγνησίας η οποία θεωρείται πρότυπο ανάπτυξης επισημαίνουμε ότι εδώ αποσκοπούν σε ένα αιολικό πάρκο των 108 MW ενώ στην Ανάβρα έχουμε μόνο 17MW   Η Ανάβρα είναι σε υψόμετρο 780 μέτρων, και στο ίδιο περίπου έγινε το αιολικό πάρκο.  Στη Σαμοθράκη η εταιρεία επέλεξε τη θέση  «Λουλούδι» με υψόμετρο έως 1450 μ. Είναι αδύνατο να κατασκευασθεί δρόμος στο υψόμετρο αυτό από την παραλία , μιας και ο δρόμος αυτός θα πρέπει να μοιάζει με ένα τεντωμένο σχοινί για να εξυπηρετεί τη διέλευση οχημάτων με πλατφόρμες 40 τουλάχιστον μέτρων για να μεταφέρουν το υλικά των ανεμογεννητριών. Πριν από λίγη ώρα ένας συντοπίτης σας στο καφενείο κατηγορηματικά μου έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει δρόμος μέχρι εκεί επάνω.
 

Εσείς θα αποφασίσετε αν συμφωνείτε με την εγκατάσταση αυτού του έργου.  Όμως δεν θα είστε πρωτοπόροι σε περίπτωση που αντισταθείτε. Ήδη εδώ στον Έβρο έχουμε προηγούμενο αντίστασης των κατοίκων στο ύψωμα «Αχλάδα» του Μικρού Δερείου  και τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά και δικαίωσε τους κατοίκους. Να γνωρίζετε ακόμη ότι έχουμε συχνά αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες για μεγάλα αιολικά πάρκα.

Για να κλείσουμε την παρουσίασή μας με το ερώτημα « τι δέον γενέσθαι» θα πρέπει αρχικά να  αναφερθούμε στην παρακάτω αρχή που διαμορφώσαμε τα περιβαλλοντικά – κοινωνικά κινήματα στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη.

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες». Εσάς αφορά αυτό το έργο εσείς ως τοπική κοινωνία θα αποφασίσετε αν το θέλετε. Εφόσον λάβετε μια αρνητική απόφαση για το έργο να είστε σίγουροι ότι το ίδιο θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού , το ίδιο θα κάνει και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εάν διχαστεί η τοπική κοινωνία  και δεν έχετε μια κοινή απόφαση, τότε με ξεχάσετε ότι η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του κάθε πολίτη.(Σύνταγμα της Ελλάδος άρθρο 24). Ο Γιάννης , ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Πέτρος, ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα , και εφαρμόζουν την δωδέκατη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που ορίζει.  

«Μην περιμένεις τη σωτηρία του περιβάλλοντος μόνο από το κράτος. Έχεις και εσύ ευθύνη. Κάνε και εσύ το καθήκον σου. Πληροφορήσου ανέπτυξε οικολογική συνείδηση και δώσε τη γνώμη σου μόνος ή οργανωμένα. Να επαγρυπνείς να υπερασπίζεσαι τη φύση και όπου χρειάζεται να ενεργοποιείς την δικαστική προστασία»

*Το παραπάνω κείμενο αποτελεί εισήγηση του Γιώργου Δεμερίδη, δασολόγου και μέλους της Οικολογικής εταιρείας Έβρου στο Διήμερο Ενάντια στη Κατασκευή Αιολικού και Υβριδικού Πάρκου που διοργάνωσε η “Πρωτοβουλία Κατοίκων Σαμοθράκης ενάντια στην κατασκευή του Αιολικού Πάρκου”  στο νησί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρόποι χρήσης της ιστορίας: Αντιολοκληρωτισμός. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη