Συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή των απογόνων του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου-φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής κατοχής κατά των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέτα για «προσβολή μνήμης νεκρού, με αφορμή δηλώσεις των δύο μελών του ΣΦΕΑ που αφορούν το ζήτημα της μετονομασίας της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ.
Συγκεκριμένα τα δύο μέλη του ΣΦΕΑ δέχθηκαν την αγωγή με την κατηγορία ότι σε ανοικτή τους επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον Αθανάσιο Χρυσοχόο, χαρακτηρίζοντας τον συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αγωγή κατά του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα εκδικαστεί σύμφωνα με το σχετικό κλητήριο θέσπισα κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από δημοσιεύματα, με τη συγκεκριμένη εκδίκαση να μην έχει πάρει ακόμα ημερομηνία.
Η συζήτηση της συγκεκριμένης αγωγής έγινε με φόντο την ακύρωση της μετονομασίας της οδού από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εναγόμενοι που είναι μέλη του ΣΦΕΑ.
Σήμερα το πρωί ο δικηγόρος κ. Αμπατζάς που εκπροσωπούσε τους κ.κ. Σακέτα και Γρίμπα ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, με δεδομένο ότι εκκρεμεί όχι μόνο όχι μόνο η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η επιστροφή του θέματος της μετονομασίας στα αρμόδια όργανα του δήμου Θεσσαλονίκης μετά από εισήγηση του Συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας που προτείνει να επιστρέψει το όνομα του Χρυσοχόου στη συγκεκριμένη οδό. Να σημειώσουμε ότι η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει καταθέσει σχετική ένσταση νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Παρ’ όλα αυτά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της αναβολής και έτσι προχωράει η διαδικασία των προσθηκών και της αντίκρουσης για τις επόμενες τρεις ημέρες. Μετά από αυτό το τριήμερο η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά καθώς ενδέχεται να περιμένει και την γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών να γράφει «η μνήμη είναι ζωντανή, η ιστορία δεν δικάζεται».
Στη συγκέντρωση έδωσαν το παρών εκτός από μέλη του ΣΦΕΑ, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Γιαννούλης, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση και στέλεχος του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Διαβάστε σχετικά: ΣΦΕΑ 1967-1974: Σέρνουν στα δικαστήρια αγωνιστές που αντιστέκονται στη διαγραφή της ιστορικής μνήμης