Με εκδηλώσεις για τον δημόσιο χώρο, τα πάρκα και το πράσινο αλλά και το δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων ξεκινά αύριο Πέμπτη 12.9.2024, στις 7.30 μμ, το φεστιβάλ GREENWAVE στο δημοτικό πάρκο ΧΑΝΘ.
Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ GREENWAVE είναι «Κυκλοφορώ και διεκδικώ!» και οι δύο πρώτες εκδηλώσεις θα έχουν τα εξής θέματα και εισηγητές/τριες:
Δημόσιος χώρος αναζητείται…
-Γιάννης Μαγκριώτης, Πολιτικός αναλυτής, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ και η βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης».
-Νίκος Νικήσιανης, Δρ. Βιολογίας, μέλος της δημοτικής παράταξης “Η Πόλη Ανάποδα”: «Αδόμητα οικόπεδα, εστίες διεκδικήσεων».
-Μιχάλης Παναγιωτίδης, μέλος της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς: «Το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς ιδιωτικοποιείται: Η περίπτωση της Μαρίνας Αρετσούς».
-Γιώργος Χατζηνάκος, Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας: «Το Πάρκο Τσέπης στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου: Προτάσεις για την αξιοποίηση των ανενεργών Αστικών Κοινών».
Συντονισμός: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” και της αυτοδιοικητικής κίνησης “Οικολογία – Αλληλεγγύη”
Παρεμβάσεις θα γίνουν από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Δόξας και το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον Ν. Πέλλας.
Η άλλη κεντρική εκδήλωση θα έχει θέμα:
Επιβίωση και δικαίωμα στη μετακίνηση των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Όχθη
Η στέρηση του δικαιώματος μετακίνησης στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη αποτελεί σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζοντας την ελευθερία, την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Οι αυστηροί έλεγχοι, τα σημεία ελέγχου και οι αποκλεισμοί επιδεινώνουν την καθημερινή ζωή, εντείνοντας την απομόνωση και την αίσθηση αδικίας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.
-Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, Δρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, απεσταλμένος στη Γάζα το 2009, στη διάρκεια των βομβαρδισμών και νωρίτερα στον νότιο Λίβανο.
-Ρεμπέκα Μέτζερ, διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ισραηλινής ΜΚΟ Gisha, που
προωθεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων με στόχο την προστασία της ελεύθερης μετακίνησής τους, προϋπόθεση για την άσκηση άλλων βασικών δικαιωμάτων.
-Αλεξία Τσούνη, σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, εθελόντρια σε ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ και μέλος του ΔΣ του σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων «Το Μωβ» που βρέθηκε το 2023 και το 2024 στη Δυτική Όχθη και θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της Shalom, Salaam, Peace (διάρκεια 54΄).
Συντονισμός: Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος.
Οι άλλες εκδηλώσεις θα είναι:
Παρασκευή 13.9.2024
- Κινητικότητα και προσβασιμότητα στην πόλη. Η εμπειρία και η οπτική του Άλλου/ης
- Μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, τελεφερίκ, προαστιακός) & θαλάσσια συγκοινωνία
Σάββατο 14.9.2024
- Κλιματική κρίση και ρύπανση στη Θεσσαλονίκη. Προκλήσεις και λύσεις.
- Σιδηρόδρομος: από τα Τέμπη στο μεταφορικό μέσον του 21ου αι.
Το αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ